VIDEO. Ministrul Culturii susține că Guvernul nu este pregătit pentru organizarea Centenarului: Am luat lucrurile de la zero

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat, luni seara, la o emisiune de pe postul Digi24, că Guvernul nu este pregătit pentru organizarea Centenarului, întrucât s-au făcut prea puține lucruri în cele șase luni de guvernare PSD-ALDE.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 17.07.2017 - 23:48

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat, luni seara, la o emisiune de pe postul Digi24, că Guvernul nu este pregătit pentru organizarea Centenarului, întrucât s-au făcut prea puține lucruri în cele șase luni de guvernare PSD-ALDE.

Lucian Romașcanu a făcut o paralelă cu un incendiu, făcând referire la pregătirile pentru anul viitor, când România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire.

„Din păcate, noi avem un fel de a acționa care duce spre stingerea incendiilor decât programarea lucrurile astfel încât incendiile să nu... Din perspectiva publică pare a fi un incendiu”, a subliniat ministrul Culturii.

El a adăugat că în afară de Hotărârea de Guvern din 2014 prin care se înființează departamentul Centenar „nu prea s-a făcut mult”. „Până în ianuarie inclusiv, acest secretariat pentru Centenar a fost condus de Daniel Șandru, numit de dl. Cioloș. Nu a existat o predare-primire către noul secretar, și am luat lucrurile de la zero”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă s-a făcut ceva până acum, el a răspuns că nu s-a făcut „mai nimic”, iar acesta „este unul dintre motivele pentru care fostul ministru nu mai e în funcție”, dar că nu este de vină doar Ionuț Vulpescu.

Romașcanu a mai spus că acest secretariat al Centenarului se va muta în subordinea ministrul Culturii și va avea un comitet interministerial. În ceea ce privește programele care vor fi organizate anul viitor, el a precizat că a primit deja 300 de proiecte. Ministrul a vorbit și despre bugetul alocat de stat pentru Centenar: este vorba despre 300.000 de lei. „La rectificare vom solicita sumele necesare”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Lucian Romașcanu a spus că este prematur să vorbească despre o sumă de bani pe care statul o va investi pe parcursul anului viitor, prin bugetele fiecărei instituții și autorități locale, deși mai sunt doar șase luni până la începerea anului, dar că o sumă precum 20 de milioane de euro ar putea fi depășită dacă vor fi proiecte de infrastructură. El a subliniat că va oferi o cifră la 1 septembrie.Întrebat dacă va fi inaugurată vreo autostradă între provinciile istorice până anul viitor, ministrul a răspuns: „Eu zic să nu discutăm despre autostrăzi, că discuția ajunge în alte părți și nu mai ajungem la Centenar”, a mai declarat ministrul.

Lucian Romașcanu a mai spus că „întotdeauna va exista tentația de a spune de ce am făcut asta și n-am făcut cealaltă. Va trebui să avem și festivități, pentru că e un an festiv, va trebui să avem și lucruri foarte concrete, care țin de infrastructură”. „Nimeni nu poate acuza pe nimeni că o asemenea lucrare poate fi pusă sub egida Centenarulului”, a întărit ministrul.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...