21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportVicepreşedintele CSM vrea ca încetarea detaşările la Consiliu să fie discutată în...

Vicepreşedintele CSM vrea ca încetarea detaşările la Consiliu să fie discutată în plen, nu la nivelul secţiilor

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Cristian Ban, a cerut preşedintelui instituţiei ca încetarea detaşărilor mai vechi de şase ani a magistraţilor la Consiliu să fie discutată în plen, nu în secţii. Procurorul susţine că doar aşa se poate hotărî unitar, scrie Mediafax.

"Problema detaşărilor a fost soluţionată de plenul CSM. Numai plenul poate hotărî situaţia detaşărilor în cadrul aparatului tehnic care deserveşte atât pe judecători cât şi procurori. Numai aşa se poate hotărî unitar. Ar fi bizar ca o hotărâre anterioară a plenului să fie modificată de una din secţii", a declarat Cristian Ban.

În solicitarea transmisă Marianei Ghena, vicepreşedintele CSM face referire la o o hotărâre din 2011, prin care s-a stabilit că perioada de şase ani reprezintă perioada maximă pe care se poate dispuse o singură detaşare a magistratului şi nu perioada maximă a detaşărilor succesive, CSM având rolul de a aprecia cu privire la fiecare cerere în parte.

Judecătorii Gabriela Baltag, Nicoleta Ţînţ, Lia Savonea, Simona Marcu şi Evelina Oprina au solicitat încetarea detaşării la CSM pentru 27 de magistraţi, 15 fiind judecători şi 12 procurori, au precizat reprezentanţii CSM.

Cei cinci judecători din cadrul Consiliului au solicitat conducerii încetarea magistraţilor detaşaţi la CSM de mai mult de şase ani. Judecătorii dau exemplu legea privind statutul magistraţilor, care prevede că durata detaşării este cuprinsă între şase luni şi trei ani şi poate fi prelungită o singură dată până la trei ani.

"Am constatat că prevederile legale referitoare la detaşarea magistraţilor în cadrul CSM au fost interpretate într-o manieră care să permită prelungirea acesteia sine die, în pofida dispoziţiilor explicite ale normelor legale. Am remarcat faptul că, printr-un artificiu juridic, în cazul mai multor magistraţi s-a procedat la prelungirea perioadei de detaşare peste durata maximă prevăzută de lege. astfel, după epuizarea primei perioade de detaşare şi a unei prelungiri s-a dispus o nouă detaşare a respectivului judecător sau procuror ajungându-se astfel ca unii dintre aceştia să nu mai revină la instanţele sau parchetele de unde provin nici după 10 ani. Considerăm că o astfel de practică este nelegală", transmit cei cinci magistraţi în adresă.

În adresa trimisă preşedintelui CSM, magistraţii se întreabă cum mai poate fi util un judecător sau procuror dacă este rupt de realitatea din instanţe sau parchete mai bine de zece ani.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă