13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportVasile Blaga a renegociat cu succes contractul cu EADS

Vasile Blaga a renegociat cu succes contractul cu EADS

Pentru ca Romaniei sa nu i se activeze clauza de salvgardare, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a avut de indeplinit trei aspecte din cadrul capitolului “Justitie si Afaceri Interne”: Aplicarea fara intarziere a Planului de Actiune Schengen, atingerea unui grad ridicat de control si supraveghere la viitoarele granite externe ale UE, adoptarea unui cadru legal clar cu privire la indatoririle Jandarmeriei si respectiv Politiei si la cooperarea dintre acestea. In plus, impreuna cu Ministerul Justitiei, MAI a avut si are responsabilitatea de a dezvolta si aplica o strategie multianuala coerenta de lupta impotriva crimei organizate. Ministrul Vasile Blaga nu a stat prea mult sa analizeze ce si cum are de facut si imediat dupa la preluarea mandatului a trecut, ardeleneste, la treaba. Revizuit si aprobat de Executiv la data de 1 iunie 2005, Planul de Actiune Schengen a inceput a fi implementat pe etape, sperandu-se ca Romania va fi pregatita pentru a deveni stat Schengen in anul 2010. Ca parte din acest plan, Guvernul a adoptat OUG privind infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului Informatic National de Semnalizari, iar sistemul integrat de management al strainilor a fost extins la nivel national. Pentru a corespunde normelor europene, a fost modificata si legislatia privind regimul strainilor in Romania. In acelasi timp, motivand ca este necesara limitarea migratiei ilegale a cetatenilor romani, ministerul condus de Vasile Blaga a luat in anul 2005 decizia de a inaspri conditiile de calatorie in strainatate si, in paralel, a detasat ofiteri romani la frontierele franco-spaniola si ungaro-austriaca. Asa cum prezinta raportarile MAI, masurile au adus rezultatele asteptate, procentul cetatenilor romani returnati din statele Schengen scazand la 0,3%. Acest lucru a determinat revenirea la conditiile initiale de calatorie. Cum din perspectiva aderarii la UE Romaniei ii revine sarcina de a-si securiza frontierele la un nivel acceptat de partenerii europeni, MAI urmareste realizarea unui sistem integrat de supraveghere a frontierelor alcatuit din patru filtre si noua subsisteme. Intrucat granitele pe care Romania le are de securizat au o lungime de 2.070 kilometri, investitiile pentru realizarea acestui sistem sunt estimate la peste 1,1 miliarde de euro. Mai mult de jumatate din aceasta suma revine contractului semnat de fosta guvernare cu concernul EADS, contract renegociat apoi de Vasile Blaga.
La preluarea mandatului, ca urmare a atentionarilor Comisiei Europene cuprinse in raportul de tara pe 2004, Blaga a avut sarcina de a clarifica competentele Politiei si pe cele ale Jandarmeriei. Acest lucru a fost facut prin emiterea unei hotarari de guvern in martie 2005. Astfel, Politia a primit competente in mentinerea ordinii si a sigurantei la nivel national, iar Jandarmeria, competente in asigurarea si restabilirea ordinii si sigurantei nationale si de a asigura paza unor obiective importante.
Un al doilea pas a fost acela de a reorganiza Politia Romana in scopul combaterii mai eficiente a criminalitatii organizate. Ar fi putut ajuta mai mult in problema inundatiilor si contribui decisiv la finalizarea unor dosare-beton, care, odata trimise in justitie, sa nu permita derapaje.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă