16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportVariabilele alegerilor comasate. Cum vor vota bucureştenii cu şase buletine de vot

Variabilele alegerilor comasate. Cum vor vota bucureştenii cu şase buletine de vot

Dacă noua lege a comasării alegerilor asumate de Guvern va trece de filtrul Curţii Constituţionale, în noiembrie 2012 bucureşteanul va trebuie să  aleagă într-o singură zi primarul general, lista cu candidaţi la Consiliul General al Bucureştiului, primarul de sector, lista cu candidaţi la Consiliul local al sectorului respectiv, deputatul şi senatorul din colegiul său.

Vor fi patru voturi uninominale şi două voturi de listă. Ipoteza e bulversantă. Cearşafurile electorale de  pe blocuri vor împânzi oraşul, iar  cutiile poştale vor fi umplute până la refuz cu pliante cu siglă de partid.

În urma unor calcule estimative, numărul candidaţilor partidelor mari şi mici plus posibilii indepedenţi va ajunge la aproximativ 200 pentru tot Bucureştiul.

Va naşte această situaţie confuzie în rândul electoratului sau bucureşteanul este prin definiţie un cetăţean informat civic, antrenat în exerciţiul mersului la vot şi va şti să discearnă corect oferta  politicienilor?

Haos şi discernământ

Analistul politic Cristian Pârvulescu se arată sceptic în ceea ce priveşte eficienţa viitoarei campanii electorale.

Înainte de toate, politologul se îndoieşte că planul Guvernului de a organiza alegeri comasate va fi pus efectiv în practică, întrucât mandatul primarilor actuali se încheie, conform legilor în vigoare, în iunie şi nu există o nouă lege care să le prelungească mandatele.

Din iunie şi până în toamnă, în condiţiile date, aleşii locali ar presta servicii comunităţilor locale fără a avea  acoperire legală.

În plus, “Charta bunelor practici electorale” recomandă să nu fie schimb sistemul de vot în anul alegerilor.

Continuând însă ipoteza alegerilor comasate, Pârvulescu susţine că situaţia va genera haos. “Bucureşteanul fără informaţie va vota conform instinctului,nu raţional. Se va crea o confuzie în ceea ce priveşte nivelul de guvernare, mai exact, primarul o să atragă şi votul pentru candidatul care ne reprezintă în parlament. Apoi va mai fi şi o încurcătură legată de atribuţiile mandatului. Se va crea imaginea unui parlamentar care reprezintă şi interesul local al bucureşteanului, iar parlamentarul nu trebuie să facă asta”.

În schimb, politologul Cristian Ghinea consideră că zăpăcirea bucureşteanului nu e cel mai important argument: “Să nu considerăm oamenii tâmpiţi, aceştia vor şti să judece limpede. Campania electorală în sine va fi mai complicată,mesajele care se vor transmite. Cu ceea ce nu sunt însă de acord este că se schimbă regulile jocului democratic într-un timp relativ scurt faţă de momentul alegerilor”, adaugă Ghinea. 

În opinia sociologului Mircea Kivu, alegerile comasate au fost gândite  tocmai ca să fie amestecate temele naţionale cu cele locale, iar electoratul  să discearnă mai greu. “Fizic, în perioada electorală, nu cred că vor putea încăpea la televizor toate temele şi toţi candidaţii, astfel încât cetăţeanul să devină informat atunci când votează”.

Brand-urile de partid înaintea politicianului

În altă ordine de idei, o campanie electorală caracterizată de o inflaţie de personaje politice devine o noutate pentru consultaţii politici şi publicitari.

Bogdan Naumovici consideră ideea alegerilor comasate drept “o şmecherie politică”  şi crede că firmele de consultanţă  vor vrea să  meargă mai degrabă pe “brandurile de partid şi să minimalizeze candidaţii. Nu va fi o campanie a personalităţilor”.

În schimb, consultantul politic Bogdan Teodorescu susţine că într-o asemenea situaţie perioada de precampanie e crucială pentru un candidat mai puţin cunoscut publicului. “Clientului meu politic aş încerca să-i cresc notorietatea în precampanie, astfel încât bucureşteanul să-l caute şi atunci când nu se va mai putea remarca din pădurea de candidaţi. Alegerile comasate reprezintă un avantaj pentru politicienii deja foarte cunoscuţi, din punctul acesta de vedere”.

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă