13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. Macovei face curăţenie, ARD ascunde gunoiul sub preş. Cine sunt candidaţii...

UPDATE. Macovei face curăţenie, ARD ascunde gunoiul sub preş. Cine sunt candidaţii care nu au trecut testul de integritate

Comisia de Etică a Alianţei România Dreaptă (ARD) a dat aviz negativ unui număr de 32 de candidaţi, dar numai 12 au fost eliminaţi de partidele componente ale ARD, se arată într-un comunicat difuzat de preşedintele Comisiei, Monica Macovei. Dintre cei 12, unii renunţaseră deja de bunăvoie la candidatură.

UPDATE. Cocaină şi-a retras candidatura înainte să fie eliminat dar se pare că Pavelescu mai are candidaţi din aceeaşi categorie de vreme ce ieri declara că „nu toate respingerile de candidaţi de către Comisia de Etică sunt întemeiate” si aprecia drept „superficiale” evaluarile comisiei. De unde stie Pavelescu cat de “intemeiate” sunt avizele negative si cat de profunde sau superficiale sunt evaluarile Comisiei este de neinteles, de vreme ce nici azi, 24 octombrie, Pavelescu nu trimisese Comisei propriul dosar de candidat.

—–

Cei 32 de candidaţi care au picat testul criteriilor de integritate au fost selectaţi dintr-o listă de nu mai puţin de 476 de nume analizate. Acest număr nu înseamnă însă că integritatea celorlalţi 444 de candidaţi este garantată, ci că atâţia au întrunit majoritatea voturilor Comisiei de Etică, din care fac parte câte un reprezentant al formaţiunilor politice membre – Partidul Democrat Liberal, Partidul Forţa Civică, Partidul Noua Republică, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi Federaţia Creştin Democrată – plus preşedintele Monica Macovei. Integritatea candidaţilor ARD rămâne o chestiune ce poate fi negociată între partidele membre, motiv pentru care cei 32 nu au fost eliminaţi imediat, ci numai 12.

Potrivit unor surse ARD, aceştia sunt Cristian Poteraş, Aurică Brânduşe, Maria Căbălău, Pompiliu Budulan, Eugen Burcă, Andi Sorin Pandele, Florin Simion, Corina Negrilă, Mihai Rusu, Leonard Rusu, Mihai Cocaină (PNŢCD) şi Ioan Dumitru Puchianu (FC).

Citeşte şi editorialul: Cine este în spatele BLATULUI dintre USL şi ARD

Excluderea de pe listele de candidaţi a fostului primar al sectorului 6, Cristian Poteraş, trimis în judecată pentru abuz în serviciu privind retrocedarea ilegală de terenuri, este un semn al schimbării la vârf în interiorul PDL. Poteraş se afla în aceeaşi situaţie în iunie, la alegerile locale, şi cu toate acestea a candidat fără succes la propria succesiune în primul rând pentru că se bucura de înalta protecţie a liderului PDL Bucureşti de la acea vreme, Elena Udrea, între timp, refugiată la Roman. Despre Udrea însăşi, presa a scris că Monica Macovei ar fi dorit să îi dea aviz negativ, ca şi Robertei Anastase, dar nu a reuşit să îşi convingă colegii de comisie.

Dintre ceilalţi 11, unii sunt relativ necunoscuţi, alţii sunt oportunişti de profesie iar alţii sunt figuri de-a dreptul groteşti. Iese în evidenţă cazul avocatului Mihai Cocaină – unul din amicii avocaţi ai lui Aurelian Pavelescu §i candidat din partea PNTCD-, reţinut de DNA pentru 24 de ore în urmă cu nici două săptămâni. Despre Cocaină, România liberă a scris: „În cursul anului 2010, inculpaţii Ardeiaş Liviu, avocat în cadrul Baroului Teleorman, Cocaină Mihai Andrei, avocat în cadrul Baroului Argeş, Fieraru Eugen, executor judecătoresc la Piteşti şi Bălan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A., au constituit o asociere infracţională prin care au încercat inducerea în eroare a funcţionarilor unor agenţii bancare din Bucureşti, Sibiu şi Piteşti în scopul obţinerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei (echivalentul a 5.673.626,94 euro, calculat la cursul BNR de 4,3006 lei/euro) în cadrul unei proceduri de executare silită pornită pentru suma de 11,15 lei…” Cocaină şi-a retras candidatura înainte să fie eliminat dar se pare că Pavelescu mai are candidaţi din aceeaşi categorie de vreme ce ieri declara că „nu toate respingerile de candidaţi de către Comisia de Etică sunt întemeiate” si aprecia drept „superficiale” evaluarile comisiei. De unde stie Pavelescu cat de “intemeiate” sunt avizele negative si cat de profunde sau superficiale sunt evaluarile Comisiei este de neinteles, de vreme ce nici azi, 24 octombrie, Pavelescu nu trimisese Comisei propriul dosar de candidat.

Citeşte şi Candidatura lui William Brânză, RESPINSĂ de Comisia de Etică a ARD

Mai ies în evidenţă deputatul piteştean Sorin Pandele, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, Corina Negrilă, farmacistă şi şefa Organizaţiei de femei PDL sector 4, acuzată că ar fi fraudat Casa Naţională de Sănătate de 300.000 euro în reţete false, Leonard Rusu, baronul de Paşcani care trebuie să verifice calendarul ca să afle din partea cărui partid candidează, Pompiliu Budulan, fostul director al Nuclearelectrica care a demisionat după ce presa a scris că şi-a angajat fiica pe funcţia de director, sau băcăuanul Eugen Burcă, mare producător de vinuri şi la fel de mare turnător la Securitate. O menţiune specială merită şi Dumitru Ioan Puchianu, un dinozaur politic din Braşov acuzat de legături cu toate mafiile locale, respins de PNL, dar resuscitat inexplicabil de Forţa Civică. 

Printre cei respinşi de Comisia de Etică se mai numără şi Mircia Muntean, fost primar al oraşului Deva, care a pierdut alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean, deputatul Petru Movilă, cercetat pentru corupţie, Marinică Cazacu, suspectat de implicare într-o afacere cu contrabandă cu motorină, Doru Reşmeriţă, demis din funcţiia de şef al Inspectoratului Şcolar Galaţi – potrivit presei locale, din cauza legăturilor cu deputatul Boldea, aflat în arest prevetiv pentru corupţie –  şi William Brânză, considerat un “abonat” la banii publici.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă