12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportUnii magistraţi ar putea să-și piardă pensiile speciale

Unii magistraţi ar putea să-și piardă pensiile speciale

Senatorii juriști au admis, marți, printr-un raport, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale magistraților condamnați pentru fapte de corupție sau pentru infracțiuni conexe celor de corupție. Din proiect, au fost eliminate, însă, infracțiunile de abuz și neglijență în serviciu.

Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistrații corupţi a fost adoptat cu șase voturi „pentru” și un vot „împotrivă”. Reamintim că judecătorii beneficiază atât de pensie calculată în funcţie de contribuţia din timpul activităţii, cât şi de o sumă specială acordată de stat. Magistrații care au fost condamnați definitiv beneficiază în continuare de pensii speciale de peste 100 de milioane de lei vechi deoarece legea nu se aplică retroactiv. Magistrații au salarii mari pentru a fi protejați de ispita de a primi șpăgi, iar pensile lor speciale sunt diferit calculate față de alte categorii sociale. În rezumat, cuantumul pensiei lunare a unui magistrat este media veniturilor sale pe ultimele 12 luni. De regulă, pentru a avea pensii cât mai mari, magistrații încearcă să ajungă pe funcții bine plătite înainte de a ieși la pensie. Sumele primite de aceşti funcţionari sunt date de la bugetul de stat ca recompense, deoarece se prezumă că munca acestora, împărţirea dreptăţii, este stresantă şi foarte importantă pentru societate.

În afară de salarii mari și pensii pe măsură, magistrații beneficiază de asigurări medicale speciale. Societatea îi răsplătește pentru munca lor grea, de a decide cine e privat de libertate sau cine pierde un proces.

Cu toate aceste premii consistente și permanente primite din taxele noastre, mulți magistrați au fost condamnați pentru corupție. Alții – și mai mulți – sunt cercetați sau judecați pentru astfel de fapte.

Până în prezent, magistrații prinși cu șpaga făceau repede o cerere de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii, care le-o și aproba, pentru a beneficia de pensia de magistrat inclusiv pe perioada arestării preventive și a judecării pentru corupție. Cum a făcut, de curând, judecătorul Stan Mustață de la Curtea de Apel București.

Cazuri celebre de magistraţi condamnaţi pentru corupţie

 

Astfel de exemple de magistrați corupți care încasează pensii speciale sunt numeroase.

Între cazurile celebre de magistrați condamnați amintim cazul judecătorului Florin Costiniu, fost șef al secției civile de la Înalta Curte de Casație și Justiție, condamnat definitiv pentru corupție în dosarul în care a fost condamnat și senatorul PSD Cătălin Voicu și cazul adjunctului procurorului general al României, Virginia Ghiță. Ei beneficiază și vor beneficia în continuare de pensile speciale de circa 150 de milioane de lei vechi pe lună.

Noua lege nu-i va afecta pe cei condamnați deja deoarece legea nu va funcționa retroactiv, au stabilit senatorii juriști.

De menționat că senatorii juriști respectă principiile de drept al legii mai favorabile și al neretroactivității legii.

Textul legii urmează a fi adoptat de plenul Senatului, după care va merge spre promulgare la preşedintele României. Reamintim că, anterior, Camera Deputaților a adoptat tacit acest proiect de lege (fără modificări).  

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă