16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportUngureanu a dat, Ponta a luat

Ungureanu a dat, Ponta a luat

Unii edili susţin că au cheltuit deja sumele acordate de fostul guvern, alţii consideră ofensiva Cabinetului Ponta un „jeg”. Cert este că actualul Executiv a solicitat deja Parlamentului retragerea de pe ordinea de zi a sute de acte normative din mandatul MRU.

Ministerul Finanţelor şi Corpul de Control al premierului vor verifica modul în care administraţiile locale au cheltuit fondurile alocate de Cabinetul Ungureanu. Decizia a fost luată de premierul Victor Ponta, care a declarat ieri că are „dubii că banii au ajuns în contracte legale”. De altfel, noul Executiv a cerut Parlamentului retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de lege emise de Cabinetul Ungureanu, urmând ca noii miniştri să analizeze actele normative şi să formuleze un punct de vedere asupra acestora, a declarat agenţiei Mediafax ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.

„Cei care i-au cheltuit, însă, sunt câteva cazuri celebre – domnul Pinalti, domnul Flutur -, voi cere Ministerului Finanţelor şi Corpului de Control al premierului să vedem dacă i-au cheltuit legal, pentru că am serioase dubii că aceşti bani au ajuns în contracte legale. Mai degrabă au ajuns în materiale de campanie electorală pentru respectivii domni”, a spus Ponta. Premierul a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal şi ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.

Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern şi care au rămas încă necheltuiţi. Aceştia ar urma să fie folosiţi la plata salariilor şi a pensiilor.

PDL a reacţionat imediat la acuzaţii şi a declarat, prin repre-zentanţii săi, că ordo-nanţa prin care s-a decis retragerea banilor este abuzivă.

„Vom folosi mijloacele juridice care stau la dispoziţie conform legii, conform Constituţiei, ca să oprim acest abuz, pentru că e fără îndoială un abuz şi un spectacol politic şi electoral penibil al domnului Ponta făcut pe seama unor comunităţi locale care au datorii”, a spus Sever Voinescu, purtător de cuvânt la PDL.

Ce spun primarii

Mulţi dintre primarii care au primit bani de la Cabinetul Ungureanu spun că nu mai pot returna sumele întrucât le-au cheltuit, în special pentru plata unor datorii. Primarul din localitatea Vadu Paşii (judeţul Buzău), Ion Grama (PDL), susţine că dacă distribuirea banilor s-ar fi făcut corect şi dacă nici un edil nu ar fi fost supărat, atunci nu se mai ajungea în această situaţie. Mai mulţi primari din judeţul Constanţa spun că nu mai pot returna sumele alocate întrucât banii respectivi au fost deja folosiţi. Primarul din Breaza, Nicolae Ferăstrăeru (PDL), a catalogat decizia Cabinetului Ponta drept „un jeg”. 

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă