Un presedinte de Camera cu multe restante

Presedintele Camerei, Adrian Nastase, se agata in aceste zile de scaun cu toate ca are "in spate" opt luni de zile in care, de multe ori, a tras chiulul de la indatoririle sale. Potrivit Regulamentului inca in vigoare, presedintele Camerei ...

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

03.09.2005 - 00:00
Presedintele Camerei, Adrian Nastase, se agata in aceste zile de scaun cu toate ca are "in spate" opt luni de zile in care, de multe ori, a tras chiulul de la indatoririle sale. Potrivit Regulamentului inca in vigoare, presedintele Camerei Deputatilor are o serie de atributii care ii confera un statut important celui care detine functia.

Presedintele Camerei "acorda cuvantul, modereaza discutiile, sintetizeaza problemele puse in dezbatere, stabileste ordinea votarii, precizeaza semnificatia votului si anunta rezultatul acestuia". De fapt, Adrian Nastase s-a dovedit "un moderator" cel putin inedit. De exemplu, el a tinut sa pledeze, de la tribuna Camerei, pentru votarea ordonantei pentru scutirea datoriilor RAFO Onesti, act normativ pe care il semnase in calitate de premier.
De exemplu, atunci cand deputatii au discutat o ordonanta de urgenta din 2004 care viza concesionarea unui teren in Constanta. Aliatii au reclamat faptul ca se incearca favorizarea afacerilor primarului PSD Radu Mazare si au propus respingerea ordonantei. Aparent, nimic mai simplu. Totusi, in plen, Adrian Nastase s-a folosit de pozitia sa pentru a repeta votul. Mai mult, si in Biroul Permanent si-a folosit influenta pentru a gasi solutia corecta. Consecinta: proiectul de lege de respingere a ordonantei a ramas in suspensie. Din punct de vedere practic, asta inseamna ca ordonanta de urgenta semnata de premierul Adrian Nastase in 2004 este in continuare in vigoare, desi optiunea actualei majoritati este alta.
Un caz in care dezbaterile s-au tot lungit a fost cel referitor la ordonanta privind declararea averilor. Chiar daca, teoretic, era o urgenta, pesedistii, sub bagheta lui Nastase, au tras de timp o luna de zile. Sub bagheta lui Adrian Nastase, Biroul Permanent a acceptat prelungirea termenului acordat Comisiei juridice pentru depunerea raportului. Pesedistii tot au insistat pentru modificarea ordonantei, sperand ca vor scapa de declararea averilor, dar, pana la urma, de ce ti-e frica nu scapi...

Codul Fiscal a asteptat o saptamana

Un caz cel putin ciudat a fost cel al noului Cod Fiscal. Trebuie spus ca, potrivit Regulamentului Camerei, presedintele "asigura trimiterea de indata la Senat, spre dezbatere, a proiectelor de legi adoptate sau respinse de Camera, ori, dupa caz, presedintelui Romaniei, spre promulgare, a legilor votate, in termenele stabilite de lege". Pentru a nu bulversa legislatia in domeniu, actul normativ trebuia sa intre in vigoare la un anumit termen. Aliatii spun ca ei au votat modificarea Codului Fiscal pe 24 mai in plen, cu rapiditate, tocmai pentru a se incadra in termenul de 1 iunie.

Se foloseste de functie pentru a si-o mentine

Presedintele Camerei are dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala si si-a exercitat aceasta atributie la inceputul acestui an, cand a contestat articolul din Regulamentul Camerei care oferea posibilitatea schimbarii presedintelui. A avut castig de cauza si, de atunci incolo, Nastase s-a folosit din plin de pozitia sa pentru a tergiversa lucrurile. In luna mai el a prezidat sedinta Biroului Permanent in care s-a decis ca termenul pentru depunerea raportului la noul Regulament este 1 septembrie. Cat mai tarziu posibil... Presedintele Camerei este cel care ii convoaca pe parlamentari in sesiuni ordinare sau extraordinare. Dupa cum se vede, este o atributie a presedintelui Camerei de care Nastase a profitat din plin pentru a bloca sesiunea extraordinara dedicata revocarii sale. Mai nou, Nastase are pregatite si alte smecherii. El spune ca documentul elaborat de Comisia pentru regulament nu este raportul, ci o propunere si mai trebuie sa se astepte cinci zile pentru amendamente. Insa, liberalii si democratii spun ca documentul s-a depus la timp si ca termenul a fost 1 septembrie.

Citește totul despre:

Comentarii