15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportUn ministru sef al SGG care a actionat cu discretie...

Un ministru sef al SGG care a actionat cu discretie…

Mihai Alexandru Voicu (PNL) este fostul ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG); acum detine portofoliul ministerial pentru Relatia cu Parlamentul. Acestui demnitar i-a fost analizata activitatea pe care a desfasurat-o in calitate de sef al Secretariatului General al Guvernului, deoarece indeplineste functia de responsabil al Relatiilor cu Parlamentul de foarte putina vreme.
Ministrul Voicu a primit trei bile albe si doua bile negre. Bilele albe i-au fost acordate pentru: cresterea transparentei guvernamentale (prin desecretizarea unor anexe de hotarari ale Guvernului, incluse anterior in categoria secretelor de stat), organizarea profesionista a sedintelor de guvern si o relatie mai buna cu cetatenii care adreseaza petitii Executivului.
In primul rand, Voicu s-a declarat un adversar al secretomaniei din Palatul Victoria si a propus ca anexele actelor normative “sensibile”, nepublicate niciodata in Monitorul Oficial, sa devina publice. Printre informatiile de mare interes care au fost desecretizate se numara bugetele de venituri si cheltuieli ale regiilor autonome, care dintotdeauna au fost pazite cu strasnicie in sertare de catre toate guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria.
O prezenta discreta la Palatul Victoria, ministrul Voicu a realizat inca doua lucruri laudabile. A organizat reuniuni pregatitoare ale sedintelor de guvern, astfel incat acestea s-au desfasurat intr-un timp rezonabil (in cazul altor guverne acestea durau peste 8-9 ore) si cu respectarea legislatiei privind avizarea actelor normative. Chiar daca uneori a avut ciocniri frontale cu unii dintre membrii Guvernului – mai ales cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga – pe tema ordinilor de zi ale sedintelor de guvern, Mihai Voicu a reusit sa faca ordine in morisca legislativa a Executivului. In acelasi timp, seful SGG a contribuit la imbunatatirea relatiei cetatenilor-petitionari cu Guvernul prin intermediul registraturii si al functionarilor Secretariatului, care au solutionat in mod operativ sesizarile oamenilor.
Ministrul Mihai Voicu a primit si doua bile negre pentru rezolvarea intarziata a problemei Dracula Park, respectiv pentru nerestructurarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS). El nu a indraznit sa faca ordine in aceasta structura pe care a coordonat-o si de aceea a fost tergiversata si solutionarea cazului Dracula Park (in care RA-APPS s-a implicat prin concesionarea terenului din Snagov). Lui Voicu i se mai poate reprosa si neimplicarea in desfasurarea proceselor Guvernului, care au condus la situatii de-a dreptul hilare. Astfel, actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a dat in judecata Guvernul Nastase pentru a anula constructia parcului Dracula la Snagov, a ajuns sa se judece in final cu Mihai Voicu, colegul sau de partid si de Cabinet, deoarece Voicu devenise intre timp reprezentantul in instanta al noului Guvern.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă