27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportUn deputat despre studiile sale: "Mi s-au părut mai interesante afacerile decât...

Un deputat despre studiile sale: “Mi s-au părut mai interesante afacerile decât diploma de bac”

Şapte dintre noii deputaţi ai României au terminat liceul la seral, iar 36 dintre ei au absolvit o facultate abia după 28 de ani.

Există o modă printre politicieni să-şi sporească cv-ul cu tot felul de diplome obţinute în străinătate, care se dovedesc apoi mincinoase, ori cu doctorate care ulterior se dovedesc plagiate. Dar există şi parlamentari în noua legislatură care nu s-au grăbit să-şi termine studiile la timp. Şapte dintre deputaţi au dat bacalaureatul la vârste la care alţii terminaseră deja şi facultatea, şi doctoratul. Iar alţi 36 au obţinut licenţa universitară mult mai târziu decât se obişnuieşte.

Afacerile, mai importante ca BAC-ul

Ioan Bălan, noul chestor al Camerei Deputaţilor şi membru al comisiei de politică externă, a căpătat diploma de bacaluareat abia la 28 de ani, la Grupul Şcolar de Industrie Alimentară Suceava. Ulterior, deputatul PDL a dorit să recupereze timpul pierdut şi a mai terminat două facultaţi, la o universitate privată din Iaşi, a absolvit un master şi s-a înscris chiar la doctorat. În 2009, a obţinut un certificat de absolvire a Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazu”. Politicianul ne-a explicat că şi-a dat bac-ul atât de târziu pentru că iniţial a vrut să devină preot, apoi a fost mai preocupat de afaceri. “Când am terminat clasa a X-a, am vrut foarte mult să mă fac preot. Mama mea nu prea a fost de acord cu chestiunea aceasta şi am pierdut în acest fel startul pentru treapta a doua la liceu, cum era pe atunci. Am făcut o şcoală profesională şi liceul la seral. Între timp a venit revoluţia şi am pornit o afacere”, ne-a explicat Ioan Bălan. Deputatul a constatat că pentru asta nu avea nevoie de diplomă de bacalaureat. “Atunci, contau oamenii care ştiau să managerieze banii şi oricum nu mai aveam nici o speranţă pentru diplomă. Ulterior, lucrurile s-au mai aşezat şi am considerat că lipsa bacalaureatului e un impediment. Aşa că l-am dat, apoi lucrurile s-au legat, am urmat chiar şi a doua facultate”, a menţionat Ioan Bălan. Acesta a admis că la 20 de ani i s-a părut mai interesant să facă afaceri.

“Am făcut şcoală toată viaţa”

Deputatul PSD Vasile Mocanu a terminat, de asemenea, liceul la seral. “Bacalaureatul l-am dat la 21 de ani, pentru că iniţial am optat pentru o şcoală profesională. Abia apoi m-am apucat de liceu”, a menţionat politicianul. Ulterior, şi acesta a urmat două facultăţi, cea de Agronomie, pe care a terminat-o la 26 de ani, şi cea de Zootehnice, pe care a absolvit-o la 36 de ani. “Am făcut şcoală toată viaţa”, este concluzia politicianului.
Alt membru al Camerei Deputaţilor care a urmat aceeaşi reţetă educativă este liberalul Vasile Berci, care a devenit absolvent de liceu abia la 24 de ani, după ce anterior a făcut o şcoală profesională forestieră. Ulterior, la 31 de ani, a terminat Facultatea de Istorie, potrivit cv-ul depus pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Nici Ştefan Burlacu, de la PP-DD, Marian Ghiveciu, de la PSD, şi Eusebiu Pistru, de la PDL, nu s-au omorât cu şcoala în tinereţe. Primul a obţinut bacalaureatul la 22 de ani, la un liceu industrial. Cel de-al doilea a terminat studiile liceale la 24 de ani, după ce a urmat şcoala populară de artă, la specializarea Teatru şi Regie. Iar Eusebiu Pistru a încheiat ciclul liceal la 25 de ani, deşi a urmat un liceu teoretic în localitatea Periam, din Timişoara.

Primar 26 de ani, absolvent la 51 de ani

Unii dintre deputaţi au terminat liceul în rând cu restul elevilor de vârsta lor, dar s-au apucat de facultate mult mai târziu. Un astfel de caz este cel al pesedistului Neculai Răţoi, care anterior carierei de parlamentar, a fost unul dintre cei mai longevivi primari din ţară. Acesta a condus oraşul Paşcani timp de 26 de ani. Actualul deputat a fost atât de prins cu activitatea politică încât şi-a neglijat studiile şi a terminat facultatea abia la 51 de ani, în 1990, la opt ani după ce devenise primar. Şi s-a oprit aici, conform cv-ului său de pe site-ul cdep.ro. Neculai Răţoi nu a putut fi contactat, din păcate, pentru a ne explica de ce a vrut totuşi să devină student la bătrâneţe.

Cele mai citite

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă