20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportUltima migratie a primarilor

Ultima migratie a primarilor

Urmeaza zile grele pentru alesii locali obisnuiti sa schimbe partidele mai des decat camasile! De azi inainte vor ramane “tintuiti” in formatiunile politice pentru care au optat, in caz contrar urmand sa plateasca cu functia. Si aceasta deoarece ieri a expirat termenul pana la care, potrivit noului Statut al alesilor locali, acestia puteau alege ce doctrina imbratiseaza si, implicit, partidul politic. Potrivit estimarilor, dat fiind ca unii lideri politici au declarat ca nu au realizat un bilant, se pare ca de la alegeri incoace peste o suta de primari au migrat catre PD si aproape 80 catre PNL. Cel mai putin afectat de fenomenul migratiei pare a fi UDMR, care a pierdut in ultimii ani un singur consilier in favoarea PSD.

Termenul limita care a expirat ieri a fost impus de intrarea in vigoare, la sfarsitul lunii iunie, a noului Statut al alesilor locali. Legea, conceputa sa combata “topaiala” de la un partid la altul in functie de propriile interese, a avut un parcurs sinuos si indelungat in Parlament. A stat aproape noua luni prin cele doua Camere, dupa care a fost intoarsa de la promulgare, de presedintele Traian Basescu, intrucat contine unele inexactitati. Cererea de reexaminare a sefului statului a fost respinsa, in cele din urma, de senatori si deputati.

Eterna si fascinanta putere

Primarii si consilierii locali au avut ragaz pana ieri sa-si defineasca o data pentru totdeauna afinitatile politice, urmand ca de astazi, daca se decid sa plece din partidul in care sunt, sa-si piarda functiile locale in care au fost alesi de comunitati. Din cauza acestei prevederi a legii, alesii locali s-au aflat, in ultima vreme, intr-o adevarata fierbere, parasind formatiunea pe lista careia fusesera votati. Unii au stabilit chiar adevarate recorduri, razgandindu-se si schimbandu-si declaratiile de apartenenta de mai multe ori. Unii au mers pana la a invoca ideea ca, vezi Doamne!, se intorc la partidul-mama, de unde fusesera obligati sa plece in timpul guvernarii pesediste. Altii, in special din tabara social-democrata, au invocat posibilitatea santajului, ca doar sarind in barca puterii pot obtine fondurile necesare pastoririi localitatilor lor. In fapt, pentru majoritatea a cantarit greu eticheta “partid aflat la putere”. Un ciolan mai mare de ros, asadar!

Peste o suta de primari deveniti democrati

Partidul Democrat pare a fi principalul beneficiar al miscarilor de trupe din teritoriu. Spre PD s-au indreptat, de la alegerile din 2004, 102 primari. Nu se stie insa cu certitudine nivelul pierderilor, deoarece democratii spun ca nu au realizat pana acum o evidenta in acest sens. “Din foarte multe motive, mai sunt inca consilieri locali, judeteni, primari care nu si-au declarat pana acum apartenenta politica”, declara ieri dimineata vicele PD Ioan Oltean, aratand ca abia in zilele urmatoare se va putea face un bilant.
PD Bistrita-Nasaud, de exemplu, si-a recuperat doi primari, plecati la PSD in urma cu patru ani. “Au fost ai nostri si s-au intors la noi. Nu am putut sa-i refuzam, fiindca stim contextul in care au plecat, la presiunea PSD”, a mai declarat Oltean, care este si presedintele filialei judetene a PD, despre primarii Alexandru Nascan si Flaviu Lupsan.
Alaturi de categoria revenitilor la partidul-mama mai exista cea a demisionarilor din alte partide. In aceasta se inscriu, de exemplu, primarii Ioan Monita (ex-PRM) si Sever Muresan (ex-PUNR), care au fost primiti pe ultima suta in PD.
Tot deputatul Ioan Oltean a apreciat ca exodul alesilor locali “nu este comparabil cu ceea ce s-a intamplat in perioada 2001-2005”.

Liberalii i-au convins telefonic pe nehotarati

O tactica ceva mai agresiva au abordat liberalii, implicand mai multi lideri judeteni, inclusiv pe unii plecati peste hotare, in negocieri cu alesii nehotarati apartinand altor formatiuni. Chiar si ieri, in ultima zi a termenului, penelistii au dus tratative. De exemplu, cele purtate de senatorul Mircea Mereuta, vicepresedinte al filialei Bistrita-Nasaud. “Mai avem discutii cu doi primari, pe care le vom finaliza maine (ieri – n.r.)”, a declarat parlamentarul PNL, recunoscand totodata ca s-a implicat in negocierile telefonice si liderul judetean Sabin Iliesi, desi este plecat in strainatate.
Si liberalii au evitat sa concretizeze in cifre castigurile si pierderile de alesi locali, anuntand doar ca, in sedinta de luni a conducerii partidului, se va discuta situatia la nivel national. Secretarul general al PNL Dan Motreanu a declarat ca va face o evaluare dupa ce se va primi de la organizatiile din tara situatia alesilor locali, in zilele imediat urmatoare expirarii termenului legal de declarare a apartenentei politice. Motreanu a mai precizat ca se asteapta la o crestere a numarului alesilor locali apartinand PNL, insa nu intr-un procent extraordinar. Probabil nu mai mare de 10-15%, conform aprecierii personale a secretarului general liberal. Motreanu a mai incercat sa acrediteze ideea ca majoritatea celor veniti acum sunt fosti penelisti, constransi sa candideze pe listele PSD la ultimele alegeri, dar a recunoscut ca pe lista “achizitiilor” figureaza si ex-peremisti.

Udemeristii, mai disciplinati

Cele mai putine miscari s-au produs spre si dinspre UDMR. Un singur consilier al Uniunii a plecat la PSD, prilej pentru liderii maghiari de a se lauda ca alesii lor pot fi considerati modele de consecventa politica. “Migratia politica nu este un fenomen care sa caracterizeze UDMR”, a declarat presedintele executiv al Uniunii, Takacs Csaba. “Noi monitorizam rapoarte de la nivelul organizatiilor judetene. Avem un singur caz, un candidat ales pe listele UDMR care a plecat la PSD, consilier judetean in judetul Bistrita, cu care am mai avut un conflict si care a fost sanctionat disciplinar pentru ca si-a manifestat aplecarea pentru PSD”, a mai spus liderul UDMR.

De la PC au plecat 90 de primari, dar au venit 150 in loc

Partidul Conservator s-a plans si el in ultimul an de “racolarile” alesilor sai locali, acuzandu-i de fiecare data pe colegii de la PD ca ii “subtilizeaza” primarii si consilierii locali. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca, la nivel national, PC a obtinut la localele din 2004 3.000 de posturi in administratia locala, din care “cam 3% au plecat la alte partide”. Ciuca sustine ca PC a pierdut in migratia politica 90 de primari, dar a castigat alti 150 care au venit de la alte partide. “Cei mai multi din cei care au plecat de la noi s-au dus la partide mai puternice din coalitie”, a spus Ciuca.

Simt si ei cum este cu “racolarea”: PSD a pierdut 200 de primari din 1.700

Centralizarea facuta pana ieri de PSD arata ca partidul a pierdut din cauza migratiei politice, pe care social-democratii au ridicat-o in guvernarea Nastase la rang de politica de stat, aproximativ 200 de primari din cei 1.700 pe care i-a obtinut dupa localele din 2004. 60% din primarii care au plecat au trecut la PD si numai 30% la PNL, potrivit socotelilor facute in Kiseleff. Vicepresedintele Liviu Dragnea, cel care se ocupa de recensamantul alesilor locali ai PSD, ne-a declarat ieri ca cei care au parasit partidul pe listele caruia au fost alesi vor fi dati in judecata de social-democrati pentru fals in declaratii. De asemenea, Dragnea a spus ca PSD le-a cerut prefectilor sa anuleze mandatele traseistilor, potrivit legii, iar in cazul in care prefectii vor refuza sa faca acest lucru, ii vor da si pe acestia in judecata, pentru “abuz in functie”. “Asistam la o intrecere socialista de racolari, se intampla ceea ce timid (?) a facut PSD intre 2000-2004. Nu-i nimic, s-au dus la niste partide mai mici care au nevoie de oameni, ii ajutam cu oameni daca au nevoie”, a spus Dragnea, ironic. La randul sau, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca, potrivit legii, “acei primari care au fost alesi pe listele PSD trebuie sa-si piarda mandatul dupa ce au semnat adeziuni la alte partide. PSD va actiona in justitie la nivel national toate autoritatile daca legea nu va fi aplicata”, a precizat Diaconescu. Cel mai cunoscut primar traseist care a parasit si PSD, dupa ce parasise si PNTCD in 2000, este cel de la Mangalia, Zanfir Iorgus. Alaltaieri, fostul taranist Iorgus si-a semnat adeziunea la PD, uitand ca in 2000 avusese o profunda revelatie doctrinara care l-a determinat sa-l declare pe Ion Iliescu cetatean de onoare al Mangaliei.

Solomon: “PD si punct! De la PCR la PNL era saltul prea mare”

Joi, ultima zi in care primarii puteau sa-si declare apartenenta politica, edilul craiovean, Antonie Solomon, a spus ca nu va mai parasi Partidul Democrat: “PD si punct! De cand am intrat in politica, am fost adeptul doctrinei social-democrate. Acum declar cu toata responsabilitatea ca nu voi mai parasi PD-ul decat daca ma voi imbolnavi si nu voi mai putea face fata cerintelor politice ale acestui partid”. Antonie Solomon a intrat pe scena politica la alegerile din 2000, cand a candidat pe listele PDSR, la primaria craioveana. In 2001 a fost ales totusi ca viceprimar. Ulterior s-a inscris la PSD, iar in 2004 a castigat functia de primar pe listele acestui partid. Aproape un an mai tarziu a demisionat din partidul lui Geoana si, la scurt timp, dupa o vizita-fulger, a lui Traian Basescu la primaria craioveana, Solomon a trecut la PD. Atunci spunea: “Am fost membru PCR, iar ca sa trec la PNL era saltul prea mare, asa ca am optat pentru PD”.

Noua luni de chinuri ale facerii Statutului

Forma modificata a Statutului alesilor locali a intrat in Parlament in septembrie 2005 si a iesit in iunie 2006. Aproape noua luni, asadar, de dezbateri aprinse. Dupa adoptare, proiectul a fost insa intors din drum de presedintele Traian Basescu, fiind invocat faptul ca textul nu facea distinctie intre cazurile in care pierderea calitatii de consilier survine din motive imputabile si, respectiv, neimputabile. Parlamentarii hotarasera ca alesii exclusi din partid sa nu-si piarda functiile, in vreme ce seful statului invoca tocmai faptul ca, potrivit formei votate, pot ramane in functii chiar si primarii dati afara din partid din motive imputabile lor. Tot seful statului atragea atentia ca legea este in contradictie cu prevederile Constitutiei, in ceea ce priveste termenul de 45 de zile in care alesii trebuiau sa-si declare apartenenta. “Textul incalca prevederile constitutionale deoarece modifica mandatul in exercitiu”, se arata in cererea de reexaminare. Deputatii au refuzat sa modifice textul buclucas in sensul clarificarii cerute de presedintele Basescu, iar senatorii au respins solicitarea prin vot.

Cele mai citite

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă