12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportUDMR nu merge deocamdata la referendumul secuilor

UDMR nu merge deocamdata la referendumul secuilor

Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, si-a exprimat pentru prima oara in mod clar “votul negativ” in ceea ce priveste organizarea unui referendum pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc. Chiar daca liderul maghiar nu este de acord, Consiliul National al Secuilor (CNS) a anuntat ca va continua demersurile privind organizarea acestei actiuni.
“Nu suntem de acord cu organizarea unui referendum in Tinutul Secuiesc pentru ca legea nu permite o actiune in acest moment, nu e posibila organizarea unui referendum”, a spus ieri, la Targu Mures, Marko Bela. Acesta a mai afirmat ca in perioada imediat urmatoare va avea intalniri cu toate organizatiile maghiare, inclusiv cu cea a pastorului Laszlo Tokes.
“Probabil ca foarte curand voi avea o intalnire si cu episcopul Tokes Laszlo, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), si cu societatile profesionale, asociatiile civice. In ceea ce il priveste pe Csapo Jozsef (presedintele Consiliului National al Secuilor – n.r.) si CNS, am convenit ca a fost o prima consultare si in continuare suntem deschisi si ne consultam si cu acest for in ceea ce priveste dezideratele comune. Eu consider ca autonomia este un deziderat comun, in legatura cu care putem sa cautam caile de actiune comune”, a adaugat Marko. Liderul maghiar a completat ca a solicitat CNS sa colaboreze in privinta obtinerii dezideratelor stabilite in Declaratia de la Miercurea Ciuc.
In schimb, presedintele CNS, Csapo Jozsef, a afirmat ca s-a discutat despre gasirea unor cai comune de a propune comunitatilor locale organizarea referendumului. “Noi dorim ca populatia secuiasca sa poata sa isi exprime vointa. Nici de exprimat nu se poate?!”, a declarat Csapo. Vicepresedintele CNS, Balazs Izsak, a afirmat ca in data de 4 noiembrie va avea loc Adunarea Nationala Secuiasca, unde se va lua o decizie privind modalitatea de organizare a referendumului. Secuii sustin faptul ca nu este corect ca o populatie de 22 de milioane de romani sa hotarasca cum trebuie sa traiasca 600.000 de etnici maghiari. “Mai mult decat atat, in cazul in care se organizeaza diverse forme de referendum, acestea pot fi atacate sau nu de instante”, a adaugat presedintele CNS.

PD cere ca Marko sa plece din Guvern

Liderii PD Covasna considera ca declaratiile liderului UDMR, Marko Bela, pe tema autonomiei teritoriale incita la incalcarea Constitutiei Romaniei, motiv pentru care seful Uniunii ar trebui sa-si prezinte demisia din functia de vicepremier. “El, ca vicepremier, incita la incalcarea Constitutiei Romaniei si cred ca ar face acest lucru altfel daca ar vorbi doar ca lider de partid, demisionand din Guvern”, a spus presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu. Potrivit acestuia, Marko Bela a dovedit ca este doar vicepremierul maghiarilor si nu al tuturor romanilor. “Ar trebui sa aiba demnitatea sa demisioneze din Guvern”, a mai spus liderul PD Covasna, adaugand ca Marko Bela, in calitatea de membru al Executivului, nu are dreptul sa “incite la incalcarea Constitutiei”.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă