TVR a găsit soluția pentru plata datoriilor: majorarea taxei TV

Fiscul a blocat conturile Regiei Autonome de Transport București (RATB) și ale Societății Naționale de Televiziune (SRTv) din cauza datoriilor restante la bugetul de stat. În același timp, a anunțat că urmează să procedeze la fel și cu ceilalți mari datornici, în funcție de vechimea arieratelor.

Share

Mona Scărişoreanu 0 comentarii

Actualizat: 21.07.2015 - 22:52

Fiscul a blocat conturile Regiei Autonome de Transport București (RATB) și ale Societății Naționale de Televiziune (SRTv) din cauza datoriilor restante la bugetul de stat. În același timp, a anunțat că urmează să procedeze la fel și cu ceilalți mari datornici, în funcție de vechimea arieratelor.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis să blocheze conturile RATB pentru o datorie de 272 de milioane de lei, dar și sumele care pe care urmează să le încaseze zilnic din vânzări. Aceeași măsură a luat-o și în cazul SRTv, valoarea arieratelor atingând 457 de milioane de lei. Televiziunea Română a început să cumuleze datorii din 2005. Reprezentanții RATB au reacționat imediat, arătând că debitul calculat de ANAF a fost contestat în instanță. Conducerea regiei afirmă că datoria provine din taxa pe valoarea adăugată, care include şi subvenţia acordată beneficiarilor de gratuităţi şi reduceri (pensionari, elevi, studenţi), în conformitate cu Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007-martie 2013.

După ce a aflat că are conturile blocate, Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat o serie de măsuri de limitare imediată a cheltuielilor - închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conţinutul urmând a fi preluat de celelalte canale TVR. A fost luată în discuţie închiderea TVR HD şi transformarea postului TVR 2 într-unul cu emisie de înaltă definiţie. Consiliul de Administrație a hotărât şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere.

„Potrivit legislaţiei în vigoare, în condiţiile actuale, TVR nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii TVR în scurt timp“, se arată în comunicatul SRTv. În același document se arată că la finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% faţă de 2013, de la 787,8 milioane de lei la 699,4 milioane de lei și că, în decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituţiei a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013 la 449 de milioane de lei. Astfel, în 2014, nu mai puţin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat. „Soluția“ pentru ca SRTv să-și achite datoriile la bugetul de stat este majorarea taxei TV: „Televiziunea Română a explicat cu argumente sustenabile, atât autorităţilor, cât şi opiniei publice, cauzele care au condus la situaţia financiară foarte dificilă în care se află TVR şi a atras atenţia asupra necesităţii indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice şi a modificării legislaţiei care afectează funcţionarea TVR. Taxa TV din România nu a fost indexată la inflaţie în ultimii 12 ani şi este cea mai mică din Europa, în condiţiile în care costurile operaţionale au crescut de la an la an“.

Cine sunt marii datornici

Conform datelor postate pe site-ul ANAF, în fruntea listei se află Compania Națională a Huilei, societate ce se află în lichidare voluntară. Însă lista nu include doar companii de stat, ci și câteva firme private. Printre acestea se află Benz OIL SRL. Presa a anunțat anul trecut că administratorul firmei, Moldovan Ovidiu-Ioan a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional. Din datele ANAF, compania datorează bugetului de stat aproape 700 de milioane de lei, din care peste 7 milioane din TVA. O altă societate cu capital privat este Oana Management SRL, înființată în 2006. Marele contribuabil are sediul în comuna Poșta Câlnău din județul Buzău și se ocupă cu… consultanță pentru afaceri și management. De asemenea, societatea Birda Group International din Timișoara este datornică la ANAF. Firma cu capital privat care se ocupă de comerțul cu amănuntul are de achitat la buget peste 119 milioane de lei.   

Citește totul despre:

Comentarii