9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportCamera Deputaţilor a majorat plafoanele datoriilor la plata TVA

Camera Deputaţilor a majorat plafoanele datoriilor la plata TVA

Membrii Comisiei de buget-finanţe a Camerei au modificat, marţi, propunerea legislativă pentru aprobarea OUG privind TVA split, majorând de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA începând de la care contribuabilii vor intra în sistemul de plată al TVA defalcat şi au amânat raportul.

Potrivit noilor reglementări adoptate de Comisia de buget-finanţe a Senatului, „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (…) pentru încasarea şi plata TVA şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA (…), care se află în cel puţin una din următoarele situaţii: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018.

b) începând cu 1 februarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 60 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii şi 5.000 de lei pentru restul contribuabililor dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018;
c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

De asemenea, membrii comisiei au decis să amâne dezbaterile la OUG privind plata defalcată a TVA, în urma argmentelor aduse de reprezentanţii mediului de afaceri şi a reprezentanţilor Opoziţiei, care reclamau inaplicabilitatea art. 3, alin. 1 „Persoanele impozabile şi instituţiile publice, indiferent în scopuri de TVA, au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplică mecanismul plăţii defalcate a TVA”.

În forma adoptată de Senat, numai cei care se află în insolvenţă sau care au restanţe la plata TVA vor fi obligaţi să deschidă un cont special pentru TVA în care să transfere ceilalţi suma aferentă TVA-ului în contul special.

„Întrebarea este: terţii pot fi unii care să aibă acelaşi regim de split TVA sau unii care nu au regim de split TVA? Aşa cum e în forma de la Senat, îi include pe toţi, şi cei care sunt în regim de split TVA, şi cei care nu, sunt puşi în situaţia să facă plăţi de facturi emise de cei în regim de split TVA. Fiecare factură va genera două ordine de plată, unul în contul de TVA, şi unul în contul principal al emitentului de factură. Şi propunerea venită din partea Camerei Consultanţilor Fiscali, ai coaliţiilor pentru dezvoltare şi ai tuturor reprezenanţilor mediului de afaceri este aceea ca să eliminăm obligativitatea celor care nu sunt în sistemul split TVA să facă plăţile splitate, pe cale de consecinţă ei ar trebui să facă plăţile în contul principal al furnizorului, iar alimentarea contului de TVA să o facă furnizorul de bună-voie din banii pe care îi încasează. Da, pare simplu la prima vedere, dar la o analiză mai atentă observăm că, de fapt, aceşti furnizori, dacă au ajuns să fie înregimentaţi în acest sistem de split TVA, înseamnă că au probleme financiare”, a declarat deputatul PSD, Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, după şedinţa de marţi.

Deputatul PSD a precizat că Ministerul de Finanţe, membrii comisiei şi reprezentanţii mediului de afaceri vor analiza, până luni, pentru a găsi soluţia potrivită.

„Dacă noi nu vom fi în stare să venim cu o formulă de adoptare a OUG prin lege, atunci rămâne în vigoare OUG în forma în care a fost emisă şi de la 1 ianuarie produce efecte ca atare”, a mai spus Viorel Ştefan.

Întrebat dacă e nevoie de o discuţie cu premierul şi cu ministrul de Finanţe înainte de a face modificările, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a răspuns: „E nevoie de un punct de vedere asumat pe marginea acestor amendamente care au apărut la comisie în cursul zilei de astăzi”.

Propunerea legislativă pentru aprobarea OUG privind TVA split ar fi urmat să intre miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, dacă membrii Comisiei de buget-finanţe ar fi emis un raport în şedinţa de marţi.

Senatul a adoptat, pe 31 octombrie, proiectul de Lege de aprobare a ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, care se va aplica companiilor aflate în insolvenţă sau înregistrează întârzieri la plata TVA. Proiectul Legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru” şi 45 „împotrivă”.

Cele mai citite

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă