13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportTrei sondaje confirma cresterea procentelor in favoarea lui Basescu

Trei sondaje confirma cresterea procentelor in favoarea lui Basescu

Surpriza relevata ieri de sondajele de opinie o reprezinta faptul ca partidul lui Gigi Becali ar fi devenit a treia forta politica a tarii. Daca adaugam si rezultatul obtinut de CURS, concluzia pentru pesedisti este sumbra: se afla in cadere libera, fiind partidul care pierde cele mai multe procente din cauza solicitarii de suspendare a presedintelui. Procentele lui Traian Basescu insa au sporit in cateva zile considerabil.

IMAS: PSD, in picaj

Romanii continua sa aiba cea mai mare incredere in presedintele Traian Basescu, arata ultimul sondaj de opinie IMAS. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianta D.A. ar obtine 48% din voturile electoratului. PSD ar obtine 16,4%, in scadere cu trei procente. Pe locul trei in topul preferintelor electoratului se situeaza Partidul Noua Generatie, cu peste 11%. PRM ar obtine 10,6%, iar noul Partid Liberal Democrat – cu 4% – s-ar situa sub pragul electoral. Daca PNL si PD ar candida separat la alegeri, PD ar strange aproape 30%, in timp ce liberalii ar avea 19% din optiuni. Traian Basescu ramane personalitatea publica in care romanii au, in acest moment, cea mai multa incredere – 58%. El este urmat de Theodor Stolojan – 34%, Mircea Geoana – 27% si Calin Popescu Tariceanu – 25%. Sondajul IMAS a fost realizat in perioada 12-18 ianuarie 2007, in plin scandal al biletelului, dar inainte ca PSD sa initieze procedura de suspendare a lui Traian Basescu.

CSOP: Pedistii stau mai bine in sondaje

Un element ce a contat in luarea deciziei de catre PD l-a reprezentat cota de popularitate in randul electoratului. Cum sondajele de opinie din ultima perioada indicau o scadere a PNL si o crestere a PD, democratii nu au mai vrut sa-si imparta procentele cu liberalii. Daca ar fi fost sa candideze pe liste comune cu PNL, democratii ar fi fost indreptatiti sa ceara o paritate de cel putin 1:2 in favoarea lor. Cum este greu de crezut ca liberalii ar fi acceptat asa ceva, liderii PD au preferat sa nu se mai lanseze in negocieri.
Pentru a-si putea efectua bine calculele electorale, democratii au comandat, insa, si un sondaj de opinie. Realizat de CSOP si inca nefinalizat, acesta a oferit ieri liderilor PD un argument in plus sa se desparta de PNL pentru alegerile europene. In mare, sondajul de “uz intern” crediteaza PD cu 27% din preferintele electoratului, in timp ce liberalii strang doar 12,4%. In mare, datele partiale ale aceluiasi sondaj arata ca PSD are 19,2%, PNG – 13,2%, PRM – 11%. Desi inca neinfiintat, PLD ar lua aproximativ 6,8% din voturi.

CURS: 70% il sustin pe Basescu

Potrivit CURS, institut ce a efectuat o cercetare sociologica in perioada 19-21 ianuarie, PSD a pierdut din imagine dupa ce liderii acestuia au declarat ca demareaza procedura de suspendare a presedintelui Basescu. Imaginea social-democratilor a suferit cea mai mare depreciere, printre cauze fiind simpatia de care se bucura Traian Basescu si distragerea atentiei de la scandalul "biletelor". Cercetarea a fost realizata la trei zile dupa ce Basescu a facut public continutul "cardului galben". Potrivit unor surse PNL, la intrebarea “sunteti sau nu de acord cu suspendarea presedintelui?”, 70% din respondenti au raspuns negativ.

Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...
Ultima oră
Pe aceeași temă