14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu l-a primit la Cotroceni pe Bashar Al-Assad

Traian Băsescu l-a primit la Cotroceni pe Bashar Al-Assad

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, azi pe Platoul Marinescu al Palatului Cotroceni, pe omologul său sirian, Bashar al-Assad, aflat într-o vizită de stat de două zile în România, informează Mediafax.

Ceremonia primirii oficiale a cuprins la intonarea imnurilor celor două state şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare.

Din delegaţia română care l-a întâmpinat pe preşedintele Republicii Arabe Siriene, Bashar Al-Assad, fac parte ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrului Turismului şi Devoltării, Elena Udrea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, consilierii prezidenţiali Anca Ilinoiu şi Alexandrina Gătej.

Cei doi şefi de stat au programate convorbiri tete-a-tete, convorbiri oficiale cu participarea celor două delegaţii, participarea la semnarea unor documente oficiale, după care vor susţine declaraţii de presă, în jurul orei 12.00.

Conform Ambasadei Siriei la Bucureşti, vor fi semnate acorduri bilaterale în diverse domenii, dintre care: domeniul cultural, al educaţiei, al transporturilor rutiere, extrădării, combaterii crimei organizate.

Preşedintele sirian va mai participa, în cursul serii, la un dineu de stat oferit în onoarea sa de Traian Băsescu.

Preşedintele sirian, Bashar Al Assad, a venit la Bucureşti împreună cu soţia sa, Asma Al-Assad. De altfel, la ceremonia primirii oficiale a participat şi soţia preşedintelui român, Maria Băsescu.

Preşedintele sirian se va mai întâlni cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Conform Administraţiei prezidenţiale, vizita la Bucureşti a lui Bashar al-Assad are loc în contextul împlinirii a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări şi în continuarea vizitei oficiale pe care şeful statului român a făcut-o la Damasc, în luna octombrie 2008.

În cadrul convorbirilor la nivel înalt, vor fi abordate atât teme ale agendei bilaterale, cât şi dosarele specifice Orientului Mijlociu, se mai arată în anunţul Administraţiei Prezidenţiale.

România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Arabă Siriană la 9 august 1955, la nivel de legaţie. În august 1969, ca urmare a ridicării nivelului de reprezentare diplomatică româno-israeliană, guvernul sirian a întrerupt relaţiile diplomatice cu România. Restabilirea acestora a avut loc la 19 octombrie 1972.

În prezent, relaţiile bilaterale sunt foarte bune şi urmează un curs ascendent, potrivit MAE.

Conform datelor Ministerului de Externe, la 31 decembrie 2009, schimburile comerciale bilaterale s-au cifrat la 216,11 milioane de dolari, dintre care 209,59 milioane de dolari reprezintă exporturi româneşti de cherestea, părţi de instalaţii şi piese pentru rafinării şi fabrici de ciment, produse metalurgice, produse chimice, animale vii, autoturisme, piese de schimb, echipamente electrice, maşini-unelte, mase plastice, produse agroalimentare şi produse minerale. La 30 iunie, schimburile comerciale româno-siriene se situau la valoarea de 79,912 milioane de dolari, din care 2,921 milioane de dolari la import şi 76,992 milioane de dolari la export.

În prezent se află la studii în România 284 de cetăţeni sirieni, majoritatea pentru efectuarea studiilor complete de licenţă, dar şi pentru studii universitare de masterat, rezidenţiat şi doctorat. În România au studiat, în ultimele patru decenii peste 20.000 de cetăţeni sirieni.

Comunitatea românească din Siria este formată din aproximativ 4.500 de persoane, în cea mai mare parte fiind vorba despre femei căsătorite cu cetăţeni sirieni şi copiii acestora. Totodată, în Siria lucrează circa 50 de cetăţeni români, implicaţi în proiecte ale unor companii private din România.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat la 6 octombrie, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că preşedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită în România în acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne, un acord de extrădare intrând în acest pachet. “Preşedintele Bashar al-Assad va vizita România în curând”, a spus atunci Baconschi, adăugând că această vizită este în pregătire şi că va avea loc în cursul acestui an. Întrebat dacă, în condiţiile în care MAE a anunţat că va fi discutată şi extinderea cadrului juridic bilateral cu ocazia vizitei sale la Damasc, a avut convorbiri pe tema acordului de extrădare cu Siria, şeful diplomaţiei române a spus că vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne cu ocazia venirii lui Bashar al-Assad la Bucureşti.

“Cu ocazia vizitei preşedintelui vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne”, a spus ministrul, care, întrebat despre acordul de extrădare, a adăugat că acesta “intră la pachet”.

Ministrul a spus că documentele sunt în pregătire şi că au avut loc negocieri la Bucureşti şi Damasc.

Preşedintele Băsescu a făcut o vizită în Siria în octombrie 2008. Şeful statului declara la acea dată, la finalul întâlnirii cu omologul său de la Damasc, Bashar al-Assad, că subiectul legat de situaţia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat. Întrebat în legătură cu un acord între România şi Siria privind Justiţia, Băsescu a răspuns: “Înţeleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam”.

Un an mai târziu, în 16 noiembrie 2009, şeful statului declara că vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extrădare între România şi Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam să fie extrădat în România.

Biroul de presă al Ministerului de Externe a comunicat, în 8 ianuarie 2010, la solicitarea MEDIAFAX, că MAE a transmis autorităţilor siriene un proiect de tratat privind extrădarea, elaborat de Ministerul Justiţiei. Potrivit MAE, proiectul de tratat se află în prezent în analiza părţii siriene. Tot la acea dată, Ministerul Justiţiei a confirmat că a înaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, precizând că nu a fost sesizat de partea siriană “cu poziţii legate de acest proiect”.

Directorul SRI, George Maior, a declarat, sâmbătă, la TVR 1, că este “convins” că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României şi, răspunzând unei întrebări, a spus că ştie care este în prezent statutul acestuia în Siria, dar nu a făcut alte precizări.

Maior a fost întrebat, în contextul vizitei la Bucureşti a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dacă se apropie, în opinia sa, şi momentul în care Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România. “Îmi menţin această afirmaţie de acum un an, este un obiectiv al serviciilor şi al statului român, vizita are o importanţă în primul rând strategică şi politică, se vor semna şi nişte acorduri juridice, inclusiv la nivel de extrădare. Vom vedea ce va urma”, a răspuns directorul SRI.

Solicitat să precizeze un orizont de timp în care ar vedea posibilă extrădarea lui Omar Hayssam, Maior a spus: “Eu nu dau termene din acest punct de vedere şi nici nu am dat atunci, deşi sunt unii care îmi reamintesc acea afirmaţie, ea, repet, e valabilă şi nu contează cât timp va dura”.

“Sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României”, a subliniat el.

Întrebat dacă ştie care este în prezent statutul lui Omar Hayssam în Siria, Maior a răspuns afirmativ, dar a refuzat să ofere detalii. “Da, ştiu, dar nu vreau să dezvolt”, a menţionat el.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă