8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportTraian Basescu: "Romania si Bulgaria nu sunt subiect de discutie. Totul depinde...

Traian Basescu: “Romania si Bulgaria nu sunt subiect de discutie. Totul depinde de noi!”

Proiectul de concluzii al Consiliului European de vara, care a avut loc in perioada 16-17 iunie, la Bruxelles, saluta semnarea Tratatului de Aderare cu Romania si Bulgaria. In articolul 2, Consiliul considera ca evenimentul de la 25 aprilie 2005, de la Luxemburg, marcheaza un pas important catre aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana. “Consiliul European saluta semnarea Tratatului de Aderare in Luxemburg, la 25 aprilie 2005, care marcheaza un important pas inainte catre aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana. Aceste tari vor participa acum la activitatile Consiliului European, Consiliului si organismelor sale preparatoare, ca observatori activi”, se arata la articolul 2 al proiectului de concluzii. Consiliul European se refera si la concluziile sale din 16-17 decembrie 2004, referitoare la extindere, si subliniaza importanta implementarii depline a acestora. In prima zi a summitului premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, care prezideaza summitul, a dat asigurari ca nu e o vointa predeterminata a liderilor Uniunii de a intarzia aderarea Romaniei. “Tratatul de aderare a fost semnat, si va fi respectat integral, ceea ce inseamna ca Romania trebuie sa raspunda in timp util la toate exigentele tratatului”, a spus Juncker.

Obligatiile trebuie respectate

Presedintele Basescu a declarat joi seara la Bruxelles ca Romania si Bulgaria nu sunt subiect de discutie in problema extinderii Uniunii Europene, toate statele membre ale UE garantand sustinerea in finalizarea procesului de largire, conform calendarului stabilit. Dupa o serie de intrevederi cu presedintele Chirac, premierul Blair si comisarul pentru extindere, Olli Rehn, seful statului a subliniat ca exista sprijinul tuturor tarilor importante pentru integrare si nu exista nici un semnal negativ legat de tara noastra. Basescu a aratat ca toate statele membre ale UE pornesc de la premisa ca s-a semnat un tratat cu Romania si Bulgaria, cu obligatii si drepturi de ambele parti. “Totul depinde acum de noi. Este o problema interna daca ne realizam la termen si la calitatea negociata obligatiile”, a spus seful statului. El a subliniat ca declaratia finala a summitului de la Bruxelles cuprinde si un mesaj de salut adresat Romaniei si Bulgariei, care au participat pentru prima data in calitate de observatori la o reuniune a Consiliului European. Mesajul se refera la respectarea acordului de la Nisa, ce indica o Uniune Europeana cu 27 de state membre. Presedintele Basescu a aratat ca trebuie prevenit efectul de “domino” produs de respingerea Constitutiei Europene in Franta si Olanda, precizand in acelasi timp ca trebuie identificata solutia unei “iesiri politice” pentru statele care au demarat deja campania pentru referendum. In opinia presedintelui, solutia este aceea a introducerii in rezolutia care se va adopta la finalul summitului a unui timp de reflectie. Basescu a declarat ca se prefigureaza o criza majora la nivelul Uniunii Europene, in cazul in care va fi dat un al treilea NU Constitutiei. Seful statului a calificat ca fiind catastrofala din punct de vedere politic o astfel de ipoteza, chiar daca din punct de vedere institutional Tratatul suporta cinci NU-uri. Traian Basescu a aratat ca participantii la summit au admis faptul ca trebuie activat un proces de explicare in vederea redobandirii suportului populatiei din statele membre. “In mod traditional, Europa a stiut sa iasa mai intarita si mai inteleapta din orice criza. Marea dezbatere este ca in lipsa Tratatului constitutional, Europa ramane doar o piata economica comuna fara sa aiba o valenta politica comuna”, a spus seful statului, atragand atentia ca trebuie depasit palierul de piata comuna. Presedintele Romaniei a subliniat insa ca nu este definitiva criza prezenta. O criza care sa inghete pentru multi ani proiectul de modernizare institutionala.

“E un gest firesc sa existe un timp de reflectie”

Premierul Tariceanu a intarit declaratiile prezidentiale. “Romania si Bulgaria sunt in plin proces de aderare, iar angajamentele politice luate la consiliile precedente din 2003-2004, in care s-a facut referire explicita la continuarea procesului de largire cu Romania si Bulgaria, nu sunt puse in discutie”, a spus Calin Popescu-Tariceanu. Premierul a subliniat insa ca nu acelasi lucru este valabil in cazul tarilor care deja si-au depus candidatura. El a adaugat ca Europa are o sansa si un viitor”, dar e un gest firesc sa existe un timp de reflectie, pentru a se gasi cele mai potrivite cai de relansare a procesului si proiectului european”. Tariceanu a aratat ca statele membre UE trebuie sa stabileasca mecanismele necesare unei adevarate Europe Unite, care sa cuprinda politici economice sociale, externe si de aparare comune si nu un proiect cu o piata comuna si 27 de politici nationale in care fiecare isi apara propriul interes. Premierul a subliniat insa ca pauza de reflectie nu poate fi prelungita mult timp, existand pericolul stingerii proiectului european, nimeni neputandu-si asuma un asemenea risc.

Banii la care aspiram de la UE corespund asteptarilor

Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, nu pariaza pe un esec al aderarii, exprimandu-si speranta ca 1 ianuarie 2007 ne va da statutul de membru al Uniunii Europene. “Ne facem temele si, de aceea, avem nevoie de o judecata onesta si obiectiva, care sa tina cont de rezultatele in indeplinirea angajamentelor asumate si nu de rumoarea politica generala, generata de rezultatul celor doua referendumuri”, a spus Ungureanu. Ministrul de Externe a declarat ca bugetul alocat Romaniei de Uniunea Europeana pentru perioada 2007-2013 va fi de 29,92 miliarde de euro. El a aratat ca cea mai mare parte din suma, in valoare de 18 miliarde de euro, are ca destinatie recuperarea de catre Romania a decalajelor fata de statele membre, in cadrul asa-numitelor fonduri de coeziune. Astfel, pentru agricultura vor fi alocate 5,32 miliarde euro, iar pentru domeniul dezvoltarii rurale 6,6 miliarde euro. Ungureanu a apreciat ca suma corespunde asteptarilor autoritatilor de la Bucuresti, fiind una “confortabila si consistenta”, insa a atras atentia asupra modului cum va fi absorbita aceasta suma, in caz contrar preconizandu-se scaderea “dramatica” a credibilitatii autoritatilor de la Bucuresti.

Chirac i-a multumit lui Basescu

Presedintele francez, Jacques Chirac, a declarat ieri la Bruxelles ca se opune oricarei diminuari suplimentare a ajutoarelor directe din prezent pana in 2013 din cauza viitoarelor aderari ale Romaniei si Bulgariei la UE. El a afirmat ca lipsesc 6 miliarde de euro pentru a finanta convenabil cheltuielile agricole prevazute pentru aderarea Romaniei si Bulgariei. “Pentru mine, punctul principal este respectarea acordului din 2002 si neimpunerea, din cauza unei noi extinderi, de constrangeri suplimentare agricultorilor francezi”, spus Chirac.
Presedintele francez Jacques Chirac i-a multumit joi omologului sau roman, Traian Basescu, pentru sprijinul acordat de autoritatile de la Bucuresti in eliberarea jurnalistei Florence Aubenas, care a fost rapita in Irak. In cadrul unei intalniri cu presedintele Basescu, avute la Bruxelles cu prilejul participarii la reuniunea Consiliului European de vara, presedintele Chirac a reiterat sustinerea acordata tarii noastre de Franta pentru integrarea europeana conform calendarului stabilit. Presedintele Basescu a dat asigurari ca puterea de la Bucuresti isi va indeplini obligatiile care ii revin, fiind constienta ca procesul de integrare in UE este o problema “interna”. De asemenea, presedintele Chirac a adresat sefului statului roman invitatia de a efectua o vizita oficiala in Franta, in cursul acestui an.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă