Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tradarea cucilor

Dupa baronizare, urmeaza cucificarea. La Mamaia s-a intamplat, la sfarsitul saptamanii trecute, ceea ce s-ar putea numi "tradarea cucilor". Pedisti si penelisti de pe tot cuprinsul patriei si-au dat mana cu pesedisti speriati de iminentele ...

Share

Dan Tapalaga 0 comentarii

26.08.2005 - 00:00
Dupa baronizare, urmeaza cucificarea. La Mamaia s-a intamplat, la sfarsitul saptamanii trecute, ceea ce s-ar putea numi "tradarea cucilor". Pedisti si penelisti de pe tot cuprinsul patriei si-au dat mana cu pesedisti speriati de iminentele modificari la Legea administratiei publice locale. Situatie cam penibila pentru Alianta, nevoita sa-i ameninte pe tradatori cu sanctiuni pe linie de partid. In premiera, unul dintre obiectivele majore ale Aliantei PNL-PD pare sabotat chiar din interior. Cu sprijinul unei specii noi: cucul local. Cine este el, putin mai incolo. Mai intai, putina politichie.
"Preluarea definitiva a puterii", tinta Aliantei, nu se poate realiza decat prin modificarea modului de revocare a presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, personaje-cheie intr-un judet. Ei au "painea si cutitul", ei impart in judet felii din tortul bugetar, tot ei stabilesc care primar primeste mai mult si care mai putin. Or, intr-o tara afectata pe trei sferturi de inundatii merita sa lupti pentru pozitia de dispecer de fonduri. Daca seful de CJ e de la PSD, putem banui ca banii se duc preferential catre localitatile conduse de primarii de acelasi sange politic. Si viceversa. Dupa calculele Aliantei, PNL si PD ar avea sanse sa preia puterea in 11 din cele 19 consilii judetene conduse in prezent de PSD. Pentru asta e nevoie sa modifice legea in asa fel incat presedintii si vicepresedintii sa poata fi schimbati cu majoritate simpla, si nu cu doua treimi din voturile consilierilor, cum este in prezent.
Pentru modificarea legii se va duce batalia politica a sezonului toamna-iarna. Este unul dintre obiectivele-cheie asumate de intreaga coalitie prin protocolul semnat pe 10 august. PSD a deschis atacul destul de abil. A lovit in proiectul Aliantei, scotand in fata Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, structura pe care o controleaza. Opozitia PSD, care isi vede amenintata puterea locala, era previzibila. Surprinde insa "tradarea" propriilor oameni.
Explicatiile defectiunii de la Mamaia trebuie cautate tot printre baroni. Un caz recent: Aurel Cucu, fostul baron PSD de Dambovita, in prezent consilier judetean PD. Cucu, personaj celebru din stenogramele PSD, este simbolul nefast al politicii locale. Cucificarea provinciei inseamna migrarea baronilor spre noua putere. Precum pasarea fara cuib, nici ei nu au un partid sau un crez politic. Isi cauta loc in cuibul puterii si asteapta sa le pice in cioc vreun contract gras. Cat se poate bizui Alianta pe consilieri judeteni ca Aurel Cucu, personaje cu dependente si facturi restante la PSD? Procesul cucificarii a atins apogeul la Constanta, unde oamenii Aliantei au votat in repetate randuri proiectele mai-marelui pesedist local, iar diferenta putere-opozitie s-a topit in spuma marii. Prin urmare, batalia pentru "preluarea definitiva a puterii locale" ar putea fi mai dificila decat pare la prima vedere. Chiar si presedintii sau vicepresedintii de consilii judetene ai Aliantei se vor simti amenintati, pentru ca regula majoritatii simple li se va putea aplica si lor, nu doar celor de la PSD. Cei mai multi ascund sub penajul portocaliu cenusiul cucului. Din instinct de conservare, cel putin, si vor face tot posibilul ca legea sa nu fie modificata. Nici PUR si PRM n-au nici un interes. Cele doua partide perfect cucificate tradasera anul trecut la masa negocierilor, inclinand balanta catre PSD. Politica locala merge, pana la un punct, in paralel cu planurile liderilor de la centru. Drumurile se despart insa de fiecare data cand baronii locali sunt loviti in propriile interese. Atunci, nu mai conteaza nici program de guvernare, nici rivalitati politice. Pentru ca Alianta sa stie cu cine imparte cuibul puterii locale, cucul, specia noua de baron fara partid, ar trebui dat in urmarire generala. Cine stie cati or mai fi ca el.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...