13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportToţi românii riscă să ajungă infractori. Impozitul pe gospodărie, imposibil de aplicat

Toţi românii riscă să ajungă infractori. Impozitul pe gospodărie, imposibil de aplicat

Impozitul pe gospodărie este o nouă găselniţă a Guvernului PSD-ALDE, imposibil de aplicat în practică. Sunt necesari 35.000 de inspectori fiscali. În 10 ani, România a reuşit să formeze 5.000.

Noua taxă ar reprezenta o altă filozofie a impozitării veniturilor. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că unele cheltuieli ar fi deduse din impozit. Nu e clar însă care. Nici care e definiţia legală a gospodăriei. „Ideea e nu să-l înglodezi pe român şi mai mult în datorii, ci să scoţi totul din economia neagră în economia albă”, a adăugat demnitarul.

Experţii chestionaţi de „România liberă“ sunt sceptici. “De-a lungul istoriei, am văzut o serie întreagă de impozite. Unele azi par dintre cele mai absurde. Un impozit trebuie să aibă două roluri: unul – de a sluji unui anumit tip de politică publică, al doilea – social. Dacă se va aplica (n.n. – impozitul pe gospodărie), important e să nu vedem şi o creştere a impozitelor actuale”, a spus pentru RL analistul economic Constantin Rudniţchi.

PSD n-a acceptat -niciodată cota unică

E acest impozit taxă fiscală? “Va fi o taxă fiscală. Reformulează modul de calcul datorat de un contribuabil persoană fizică”, a spus pentru RL consultantul fiscal Adrian Benţa. Actualul sistem e bun? “Cu excepţia contribuţiilor la Sănătate, ce dau rateuri, da”, spune Benţa. Atunci de ce trebuie schimbat? “PSD n-a acceptat niciodată cota unică – explică interlocutorul – şi vrea să impoziteze mai dur «bogătaşii». S-ar putea ca aceasta să fie doar baza la introducerea altor cote“.

Benţa nu este singurul care gândeşte astfel. “Avem un impozit ce funcţionează foarte bine: 16% pe venit. Asigură stabilitate, predictibilitate, venituri la buget. De ce să-l schimbăm? E complet inutilă discuţia”, a spus pentru RL avocatul Gabriel Biriş, fost secretar de stat la Finanţe.

“Pui oameni ce n-au depus niciodată declaraţii, ce vor răspunde în nume propriu pentru informaţiile date. Din Codul Penal s-a eliminat, la definiţia infracţiunii, pericolul social. Declaraţiile acestea vor face să zăngăne cătuşele pe toate uliţele. E practic imposibil să nu greşeşti. Greşeala îi va face pe toţi românii infractori: evazionişti sau făptuitori de fals în declaraţii”, crede fostul demnitar.

Sistemul informatic nu face faţă

Capital dă o listă de venituri ce urmează a fi impozitate, precum tichetele de cadou. Aşadar, sunt mai multe impozite ce vor fi introduse. Ce se întâmplă de fapt? Asistăm măcar la două secvenţe, explică analistul Constantin Rudniţchi.

“Prima – scăderea impozitării. Cota unică devine, din 16%, 10%. Mai mult, contribuţiile vor scădea. În acest moment, a face în continuare o scădere a impozitării pare o aventură. Se mizează pe faptul că scăderea de impozite, de taxe, combinată cu creşterea pensiilor şi salariilor, inflamează consumul şi va veni mai mult din Economie. Până acum, nu funcţionează sau funcţionează parţial: consumul dă semne de încetinire”, a declarat pentru RL Rudniţchi.

Sistemul informatic folosit de Fisc e depăşit. Ultimul upgrade e din 2006. Merge foarte prost. Dacă se mai şi complică filosofia fiscală la persoanele fizice, va rezista? “Nu. Oricum, şeful ANAF se plânge la fiecare 25 ale lunii că-i crapă serverele”, a spus pentru RL Adrian Benţa.

De la introducerea cotei unice, în 12 ani, piaţa muncii s-a diversificat. Dacă s-ar introduce cote diferenţiate, pe multiple planuri, nu se mai şi complică sistemul informatic? “Corect”, spune Benţa, dar “cota unică nu mai există de mult”, explică el. Aşadar, spune consultantul fiscal, “trebuie făcute investiţii foarte mari în sistemul informatic ANAF, nu numai pentru acest impozit”, care “probabil e pe locul al şaptelea între cele încasate. Sunt altele, ca TVA sau accizele, cu pondere mult mai mare”.

Examen dur pentru inspectorii fiscali

Rovana Plumb a spus că în România sunt şapte milioane de gospodării. Câţi inspectori de fisc sunt necesari pentru a introduce manual şapte milioane de declaraţii? Mai mulţi decât numărul de instalatori necesari pentru a deşuruba un bec. Oficialii spun că vor apărea 35.000 de inspectori fiscali dedicaţi. Fond de salarii – 1 miliard de euro, 200 de gospodării/inspector. Cum se va proceda?

“Numai cu documente. Se pune în sarcina consultantului fiscal plata impozitului pe gospodărie”, spune Benţa. Dar nu e chiar aşa, explică acesta, “la fabrica aceea de consultanţi fiscali a domnului Dragnea nu au ieşit decât vreo 5.000 în ultimii 10 ani. Şi 5.000 sunt toţi”.

Aşadar, Cabinetul Grindeanu se gândeşte să aibă anul viitor de şapte ori mai mulţi inspectori fiscali numai la impozitul pe gospodărie. Se pot forma aceştia rapid? “Nu ai de unde. Profesia de consultant fiscal înseamnă că aceşti 35.000 vor fi perceptori, ceea ce înseamnă mult mai mult”, a spus Benţa.

A face fabrică de perceptori “înseamnă să jigneşti o profesie întreagă. Sunt oameni acreditaţi de Camera Consultanţilor Fiscali. Examenele sunt dure. La primul examen, au luat 96 din 2.000. În general, a luat cam unul din patru candidaţi. Cam dai de vreo patru ori până iei…”.

PERICOL

“Dragnea vrea să destabilizeze ţara” ”Un personaj public ce nu a vrut să-şi dea numele a declarat pentru RL că Liviu Dragnea “parcă e pus cap-compas să destabilizeze ţara, indiferent cum. Sunt lucruri atât de iraţionale, că nu au logică decât aşa. «Destabilizăm ţara, război asimetric, ca după aceea să poată cineva să ocupe reduta destabilizată.» Nu are noimă în altă cheie.”

Ce se-ntâmplă azi, a explicat interlocutorul, “nu poate fi explicat decât printr-un atac asupra stabilităţii financiare”, pentru că “sădeşti neîncredere în capacitatea Executivului de a guverna. Practic, ca urmare a acţiunilor din ultimele luni, ţara devine neguvernabilă”. Personajul a mai explicat pentru RL că “orice va face Guvernul într-o situaţie de criză nu va fi ascultat. Vedem ce se întâmplă cu agresivitatea Rusiei, în ce oală sub presiune suntem cu Turcia, cu Ucraina. Nu suntem departe de Orientul Mijlociu. În România, dacă n-am avea baze americane, nu ştiu ce s-ar întâmpla. În cheia aceasta cred că trebuie văzut ce face Dragnea acum”.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă