20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportTicu Dumitrescu, sef la CNSAS

Ticu Dumitrescu, sef la CNSAS

Constantin Ticu Dumitrescu este propunerea PNL pentru postul de presedinte al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati. Liberalii au inaintat aceasta propunere la Delegatia Permanenta de luni seara, dar discutia cu Constantin Ticu Dumitrescu urmeaza sa aiba loc in perioada urmatoare. Mandatul membrilor CNSAS expira in luna martie a acestui an.
Constantin Ticu Dumitrescu a mai fost propus pentru a conduce CNSAS, in 2003, de catre PSD, dar a refuzat. Diferenta ar fi acum ca liberalii intentioneaza sa modifice si Legea de functionare a CNSAS. Principala modificare vizeaza obligarea institutiilor care detin dosare (SRI, SIE, MApN) sa cedeze Colegiului toata arhiva fostei Securitati, deci toate documentele pe care le detin.
Modificarea Legii de functionare a CNSAS urmeaza sa faca parte dintr-un pachet numit “al reformei”, pentru care Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea in Parlament.
Practic, liberalii s-au gandit ca, atunci cand isi vor asuma raspunderea pentru legile Sanatatii, sa ataseze si Legea CNSAS. Unii membri ai conducerii liberale au sustinut ideea ca in acest pachet sa fie introdusa si Legea lustratiei. Insa proiectul, initiat de Societatea “Timisoara” si de o serie de parlamentari liberali, a fost respins in Senat, pe motiv ca este neconstitutional sa interzici cuiva dreptul de a candida. In aceste conditii, liberalii nu au reusit sa ia o decizie asupra acestui subiect.
In functie de rezultatul negocierilor cu PD, in pachetul reformei vor fi introduse si o serie de modificari din domeniul Justitiei, initiate de Monica Macovei.
Trebuie, insa, spus ca, in vremea guvernarii PSD, liberalii si democratii au contestat principiul asumarii raspunderii “la pachet” – adica pentru mai multe proiecte de lege pe subiecte diferite. Textul constitutional este destul de evaziv, facand referire la faptul ca “Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege”.

Ticu Dumitrescu, parintele legii pentru deconspirarea securitatii, ar fi de acord sa preia sefia CNSAS. El a spus ca pana in prezent a avut doar discutii generale cu presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, despre Colegiu. “Ma voi consulta si cu consiliul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si, daca voi fi intrebat de Tariceanu, ii voi da un raspuns saptamana viitoare”, ne-a declarat el. Ticu Dumitrescu a precizat ca aceasta oferta i-a mai fost facuta si in 2003 de Adrian Nastase. “Atunci am pus conditia cheilor (de la arhivele fostei securitati) si a modificarii legii”. In prezent situatia s-a schimbat. Liberalii au initiat un proiect de modificare a legii privind accesul la dosarele Securitatii si, prin interventia lui Basescu, SRI a predat CNSAS o parte din arhiva. “Nu pot sa ma declar multumit”, a comentat Dumitrescu situatia. Daca va ajunge in fruntea Colegiului, el isi propune sa recastige “imaginea de la inceput a CNSAS, imagine compromisa prin lipsa de transparenta si printr-o subordonare fata de Timofte, Pintilie, si ii mai cheama”. Mai mult, Ticu Dumitrescu isi doreste sa imbunatateasca rolul Colegiului Dosarelor “pentru cunoasterea adevarului si pentru reforma morala”. Sa fie tratata ca o institutie egala, sa nu mai fie tratata ca o cenusareasa a SRI, SIE”, a adaugat el. El considera insa ca numai din pozitia de sef al CNSAS ar putea sa realizeze aceste lucruri.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă