12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportTicu Dumitrescu, invins de securisti!

Ticu Dumitrescu, invins de securisti!

Constantin Ticu Dumitrescu nu a fost ales, ieri, presedinte al Colegiului Dosarelor, din cauza unei aliante PD-PRM-PSD. Imediat dupa vot, al carui castigator a fost Corneliu Turianu, propus de PD, Ticu Dumitrescu a anuntat ca va demisiona din Colegiul Dosarelor. El a spus ca nu a fost ales in functie din cauza unei lucraturi de care nu este strain presedintele Traian Basescu. Ticu Dumitrescu a explicat ca se incerca blocarea deconspirarii Securitatii, pentru ca el era stia situatia dosarelor si stia ce sa ceara si de unde sa ceara.
Teoretic, alegerea presedintelui CNSAS parea o simpla formalitate pentru ca toate partidele politice, cu exceptia PRM, anuntasera, oficial, ca sprijina candidatura lui Ticu Dumitrescu. Acesta fusese declarat candidat al Coalitiei, majoritate care are, cel putin pe hartie, sapte din cele 11 voturi din Colegiu. Alti trei membri ai Colegiului au fost propusi de PSD, iar unul de PRM.
Potrivit unor surse din Colegiu, Dan Lazea, un tanar de 32 de ani propus de PD, a invocat la inceputul sedintei “presiuni” initiate asupra sa, sugerand ca “jocurile sunt facute” in alegerea conducerii CNSAS. Insa pesedistii, sprijiniti de Turianu, au propus vot secret, iar restul membrilor “au inghitit propunerea ca gugustiucii”, dupa cum recunostea unul din membrii Colegiului, si dupa acest pas au aparut surprizele.
Cu toate ca liderii Aliantei anuntasera ca sprijina un candidat comun – Ticu Dumitrescu, Corneliu Turianu, propus in Colegiu de PD, si-a anuntat candidatura. Rezultatul – la adapostul votului secret Corneliu Turianu a castigat cu sase voturi la cinci, rezultat al intelegerii PD-PSD-PRM, dupa cum au acuzat membri ai Colegiului.

Secretar peremist al Colegiului

Si restul conducerii Colegiului a fost ales in acelasi stil – Dan Lazea (PD) a fost ales vicepresedinte, iar secretar a fost ales peremistul Constantin Buchet. Si aici s-a produs o ciudatenie, pentru ca din partea Coalitiei candida pe postul de secretar Ladislau Csendes! Practic, reprezentantii PNL si UDMR s-au trezit in minoritate.
“Votul a fost secret, dar alianta PSD-PD-PRM a fost clara, altfel un partid cu un singur vot, PRM, nu putea obtine sase voturi pentru postul de secretar. S-a repetat votul de sase la cinci”, a explicat Claudiu Secasiu, membru al Colegiului.

Reclama implicarea presedintelui Basescu

Dupa rezultatul votului, Constantin Ticu Dumitrescu a anuntat ca va parasi Colegiul Dosarelor. El s-a aratat deranjat de faptul ca, dupa ce liderul PD Emil Boc si cel al PSD Mircea Geoana au promis ca il sprijina pentru sefia CNSAS, reprezentantii PD si PSD au votat diferit. De critici nu a scapat nici presedintele tarii, Traian Basescu: “La implicarea presedintelui tarii, PD l-a inventat pe acest Turianu”. “Nu cred ca mister Boc face ceva fara ordin.” “Merita felicitati cei care au obtinut aceasta victorie, in frunte cu domnul Basescu, fara stiinta caruia nu se putea intampla acest lucru”, a spus Ticu Dumitrescu. “Sa va fie rusine domnule Boc”, a comentat Ticu Dumitrescu. El a spus cu amaraciune ca, spre deosebire de PD si PSD, peremistii s-au pronuntat pe fata impotriva sa. “Doamna Buruiana macar mi-a spus in fata, in timp ce domnii Geoana si Boc ma ridicau in slavi.”

De ce au fost deranjate serviciile

Nu au fost uitate nici serviciile secrete: “Serviciile secrete au intrat in panica la aflarea numelui meu. Stiu de la un om din SRI ca in serviciile secrete cand s-a aflat a fost o agitatie, o ingrijorare”. El a spus ca decizia de ieri dovedeste ca “nu se doreste deconspirarea Securitatii”. Ticu Dumitrescu a explicat si care este situatia dosarelor si de ce serviciile nu doresc un presedinte al CNSAS care sa cunoasca situatia. El a prezentat o situatie clara a dosarelor care se afla inca in posesia serviciilor secrete si a spus ca, prin indepartarea sa, Radu Timofte a obtinut o victorie.
“Eu deja l-am adus la CNSAS pe fostul sef al CID-ului si am aflat de la el date concrete care imi permiteau sa stiu mai clar ce sa solicit.”

A demisionat si Dan Lazea

Constantin Ticu Dumitrescu a anuntat ca Dan Lazea va demisiona, fiind “un om de curaj”. Conform lui Dumitrescu, si Mircea Dinescu isi va da demisia din Colegiu. “A fost o adevarata lovitura de teatru. Faptul ca Ticu Dumitrescu nu a fost ales este dramatic, pentru ca acest om reprezinta un simbol la care nu putem renunta”, a declarat Mircea Dinescu. El insa a spus ca, deocamdata, va ramane in Colegiu pentru ca doreste sa se bata pentru deconspirarea Securitatii.
Insa Dan Lazea si-a depus, ieri, demisia, imediat dupa ce a fost ales vicepresedinte.

Turianu zice ca nu a amputat singur Legea Ticu

Una din acuzatiile care i se aduc presedintelui ales, Corneliu Turianu, este si aceea ca pe vremea cand era senator ar fi propus amendamente care au deturnat sensul Legii Ticu. Turianu a spus insa ca la mijloc ar fi vorba de o strategie a lui Ticu Dumitrescu, care si atunci a parasit suparat Senatul. Corneliu Turianu a sustinut ca nu a avut negocieri cu PRM si PSD si ca acestia l-au votat din simpatie.

Liberalii vorbesc despre vinovatia sefului statului

Dupa exprimarea votului, parlamentarii liberali au solicitat intrunirea Consiliului Coalitiei pentru a analiza nerespectarea intelegerii si pentru a decide retragerea lui Turianu. Ei cer refacerea votului prin vot deschis. Liderul grupului PNL din Camera, Crin Antonescu, a comentat faptul ca “a rezultat o alta coalitie”, plasata sub semnul sloganului “Sa traiti bine, tovarasi securisti!”. “Eu cred ca presedintele a avut interesul ca Ticu Dumitrescu sa nu umble la cutia Pandorei”. Crin Antonescu a ajuns la concluzia ca societatea romaneasca este condusa de “stafiile extrem de sanatoase ale Securitatii”. “Soliditatea si angajamentele Aliantei D.A. si coalitiei s-au naruit prin candidatura si alegerea lui Corneliu Turianu in fruntea CNSAS”, a declarat Crin Antonescu. “In campania electorala, Traian Basescu a uitat sa ne spuna ca avea de gand sa ofere imunitate serviciilor secrete, sa ne asculte telefoanele, sa ne umble in conturi”.
Liberalii cred ca la Cotroceni ar exista “un apetit” pentru refacerea FSN, care sa preia puterea in frunte cu Theodor Stolojan. “Prin votul din CNSAS s-a creat o noua majoritate: cea a FSN, sprijinita de PRM. Acest vot este primul pas in utilizarea dosarelor Securitatii ca arma politica”, a declarat, la randul sau, consilierul primului-ministru Marius Oprea. El a sustinut ca “Traian Basescu are probleme in zona deconspirarii Securitatii de vreme ce a facut atatea eforturi pentru deturnarea sensului legii”. Marius Oprea crede ca Traian Basescu “si-a subordonat sistemul impotriva caruia zicea ca va lupta, facand prin votul de astazi primul pas spre subordonarea CNSAS”. “Avem o grava problema in coalitie. Niciodata nu a fost situatia in CNSAS mai amara”, a spus senatorul liberal Radu Stroe. El a sustinut ca “in orice moment este posibila ruperea Aliantei”, pentru ca nu ar mai exista nimic care sa-i tina pe liberali si democrati impreuna.

PD zice ca era vorba doar de o apreciere pentru Ticu

In replica, liderul grupului PD din Camera, Cristian Radulescu, a minimalizat importanta intelegerii din Alianta. Reamintim ca, la vremea respectiva, anuntul sprijinului Aliantei pentru Ticu Dumitrescu a fost facut de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. Insa, ieri, Cristian Radulescu a spus altceva: “Sunt planuri diferite ale discutiei. Noi am dat o declaratie in care prezentam consideratia pe care PD o are pentru Constantin Ticu Dumitrescu si am spus ca ar fi potrivit pentru aceasta functie. Mai departe noi nu am dat nici o directiune politica oamenilor numiti de noi in CNSAS pentru ca ei au devenit persoane apolitice”.

Boc pretinde ca Ticu este vinovat

Liderul PD, Emil Boc, a sustinut ca la alegerea conducerii Colegiului CNSAS au prevalat relatiile interpersonale, pretinzand ca Ticu Dumitrescu nu si-a convins colegii ca poate face echipa. Emil Boc a sustinut ca demersul lui Turianu de a candida la sefia Colegiului CNSAS a fost unul personal, iar alegerea acestuia in functia de presedinte al institutiei se bazeaza pe relatiile interpersonale. El a apreciat ca este vorba despre un conflict intre “doua personalitati puternice”, Corneliu Turianu si Constantin Ticu Dumitrescu. Presedintele PD a respins acuzatiile formulate de Ticu Dumitrescu, potrivit carora alegerile pentru conducerea Colegiului CNSAS ar fi o “lucratura” la nivel inalt, un “joc politic”. “Jocul politic se reduce, se pare, la incapacitatea sa de a putea sa-si convinga colegii sa faca echipa”, a afirmat Emil Boc.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă