Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Telefoane ascultate, corespondenta citita, locuinte cotrobaite...

Parlamentarii PSD insista pentru atitudini antidemocratice ce ar urma sa fie consfintite prin lege. Dupa cum scriam in numerele trecute, un grup de patru pesedisti (Ion Stan, George Maior, Eugen Bejinariu, Gabriel Oprea) a depus un proiect de ...

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

26.07.2005 - 00:00
Parlamentarii PSD insista pentru atitudini antidemocratice ce ar urma sa fie consfintite prin lege. Dupa cum scriam in numerele trecute, un grup de patru pesedisti (Ion Stan, George Maior, Eugen Bejinariu, Gabriel Oprea) a depus un proiect de lege referitor la "interceptarea comunicatiilor in activitatile de realizare a securitatii nationale". Pe baza acestuia serviciile secrete ar putea avea dreptul de a intercepta orice fel de convorbiri telefonice si de a citi nestingherite corespondenta... Astazi revenim cu noi amanunte din pachetul de trei legi prin care pesedistii vor sa controleze din punct de vedere informational intreaga tara.
Sub pretextul contracararii "amenintarilor la adresa securitatii nationale, precum si la adresa aliatilor Romaniei" cei patru propun ca serviciile de informatii sa aiba acces la "expeditii sau emisiuni care intra sub incidenta secretului corespondentei si al telecomunicatiilor, sa citeasca corespondenta de orice fel, sa intercepteze si sa inregistreze traficul de telecomunicatii pe suporti magnetici, optici sau in format digital". Adica orice persoana poate fi urmarita la sange. Nu pare sa le fi scapat nici o cale de comunicare. Mai mult, serviciile secrete pot efectua "constatari secrete in locuri private in scopul prelevarii de informatii sau obiecte".
Teoretic, toate aceste activitati ar urma sa se efectueze numai cu mandat de la judecator. Serviciile de posta si telecomunicatii sunt obligate sa dea autoritatilor care au obtinut autorizarea judecatorului informatiile solicitate in legatura cu traficul postal si de telecomunicatii, sa predea acestora "expeditiile ce le sunt incredintate spre transmitere prin posta sau telecomunicatii, precum si sa inlesneasca acestor organe interceptarea traficului de comunicatii si citirea corespondentei de orice fel".
Insa in privinta interceptarilor telefonice pesedistii au gasit solutia de a ocoli judecatorul. Mai concret, George Maior, Ion Stan, Eugen Bejinariu si Gabriel Oprea au prevazut o serie de exceptii de la procedura clasica de autorizare. Potrivit legii, pentru accesul la domiciliul, resedinta ori proprietatea unei persoane sau pentru interceptarea comunicatiilor ori convorbirilor private ale acesteia este necesar un act de autorizare eliberat de autoritatea judecatoreasca. Insa cei patru pesedisti au propus ca interceptarea comunicatiilor sa fie legala si fara existenta actului emis de judecator daca "interceptarea este neintentionata, rezultat al experimentarii in conditiile legii a noi echipamente de interceptare sau antiinterceptare ori se realizeaza studii si cercetari de imbunatatire a performantelor acestora". In conditiile concrete ale Romaniei, cand controlul parlamentar este vag definit, serviciile secrete isi vor putea permite o paleta larga de "interceptari neintentionate". De asemenea, nu este nevoie de autorizatie daca interceptarea priveste... "comunicatii fara fir, daca se realizeaza cu aprobare in scopuri de emitere a licentei, prevenire ori detectare a emisiilor ilegale si a interferentelor". NU se cer autorizatii nici daca interceptarea priveste scopurile de serviciu ale postei sau telecomunicatiilor ori daca persoana consimte la interceptarea acesteia prin plangerea adresata autoritatii competente a identifica interceptarile ilegale. Acestea nu sunt singurele cazuri de ocolire. Parlamentarii PSD au descoperit ca pot face cu voie de la stapanire inclusiv "autorizari retroactive". Astfel "in situatiile care impun inlaturarea unor pericole iminente pentru securitatea nationala se pot efectua interceptari, inregistrari si transcrieri fara autorizare"! Putem sta linistiti: autorizatia va fi solicitata "de indata ce exista posibilitatea, dar nu mai tarziu de 48 de ore".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...