10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportTariceanu vrea sa fie premier pe viata

Tariceanu vrea sa fie premier pe viata

Liberalii si democratii aveau programata pentru aseara o intalnire, intr-un cadru informal, pentru a se socializa, in scopul evitarii atacurilor reciproce. In afara de dorinta oficiala de prietenie, PNL si PD pareau ca vorbesc limbi diferite. Liberalii au respins, ieri, atat propunerea PD de organizare a alegerilor anticipate, cat si pe cea referitoare la paritatea pe liste. Mai mult, PNL a pregatit un set de propuneri de modificare a Constitutiei, care vizeaza trecerea CSAT la Guvern, si dreptul premierului, care devine presedinte al Consiliului de Ministri, de a-si numi ministrii fara aprobarea Parlamentului.

Conducerea liberala s-a intrunit in sedinta pentru a analiza propunerile PD referitoare la armistitiu si la alegerile anticipate. Potrivit unor surse liberale, propunerile PD au fost tratate cu scepticism, ideea alegerilor anticipate fiind respinsa din start, si a fost acceptata doar ideea impacarii. In plus, liberalii nu s-au aratat dornici sa renunte la postul de prim-ministru. De asemenea, unii lideri liberali au comentat ca propunerile PD ar fi o tentativa de a determina PNL sa renunte la o serie de proiecte cum ar fi legile sigurantei nationale, varianta liberala, si la deconspirarea ofiterilor de Securitate. Tariceanu si-a informat colegii ca in cursul serii va avea loc o intalnire informala de impacare, la una din vilele din Primaverii, dar ca PNL nu va accepta nici o alta propunere a PD, in afara de evitarea atacurilor reciproce. Mai mult, atat liderul Calin Popescu Tariceanu cat si presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, au spus ca nu vor sa accepte nici macar propunerea PD de paritate pe liste. Vicepresedintele Puiu Hasotti a comentat ca pentru ca o astfel de reuniune sa fie eficienta la ea ar trebui sa participe si Traian Basescu, liderul de facto al PD. Alti lideri ai partidului au spus ca impacarea trebuie conditionata de acceptarea de catre PD a propunerilor de reforma constitutionala, care insa vizeaza reducerea atributiilor presedintelui Romaniei.
Finalul sedintei, care a avut loc in acelasi timp cu reuniunea organismului de conducere a PD, a produs un moment de confuzie. Liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a anuntat presa ca in cursul serii va avea loc o reuniune informala, dar dinspre PD veneau semnale referitoare la o sedinta “serioasa” a CNC-ului Aliantei la Guvern.

Fiecare pe drumul sau

Pana la urma, misterul a fost lamurit de purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, care a vorbit de o intalnire oficiala, urmata de una informala. “Va fi o intalnire oficiala in cadrul CNC si, dupa ce rezultatele vor fi fructuoase, vom merge sa sarbatorim aceste frumoase rezultate intr-un cadru informal. Astfel de intalniri prin localuri, ca pe vremea cand luptam impreuna pe baricade, in campania electorala, sunt bune. Intalnirea nu va fi marcata de abundenta de natura culinara”, a povestit Vosganian. El a anuntat ca liberalii nu sunt de acord cu organizarea de alegeri anticipate. Vosganian a tinut sa dezminta “speculatiile” din presa referitoare la faptul ca reprezentantii celor doua partide ar fi cazut de acord cu paritatea pe liste in cazul alegerilor anticipate. PNL doreste pastrarea protocolului in vigoare. “Protocolul in vigoare nu pomeneste nimic despre vreo norma de reprezentare. La alegerile trecute, locurile pe liste au fost impartite in functie de rezultatul alegerilor locale si de sondajele de opinie”, a explicat Vosganian. In cazul in care alegerile parlamentare ar avea loc fara sa se fi desfasurat alegeri locale, imparteala locurilor ar urma sa se faca in functie de sondajele de opinie. Pentru organizarea alegerilor anticipate insa, liberalii spun ca sunt necesari o serie de pasi, care vor cere timp, cum ar fi votarea noului Cod Electoral prin care sa fie introdus votul uninominal.

Premierul, mare sef

Mai mult, liberalii au intocmit un material referitor la modificarea Constitutiei, redactat de vicepresedintele Teodor Melescanu, iar o serie de propuneri nu sunt de natura sa imbunatateasca relatiile dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Astfel, primul-ministru urmeaza sa aiba titulatura de presedinte al Consiliului de Ministri, iar puterea Guvernului va creste, in dauna presedintelui Romaniei. Presedintele Consiliului de Ministri va fi propus de presedintele Romaniei si votat de Parlament. Insa, odata primit votul de investitura, primul-ministru isi va alege singur ministrii, care nu vor fi votati de catre Parlament. Liberalii mai doresc trecerea CSAT din subordinea presedintelui in cea a Guvernului, idee care a mai fost vehiculata de liberali si respinsa de Palatul Cotroceni si de PD.

Presedintele tarii, mandat de sapte ani

In viziunea liberalilor, presedintele Romaniei ar urma sa fie ales de catre un asa-numit Congres National din care sa faca parte membrii Senatului, ai Camerei Deputatilor, presedintii consiliilor judetene, membrii romani ai Parlamentului European. Presedintele nu va avea dreptul sa-l revoce pe presedintele Consiliului de Ministri si nici sa dizolve Parlamentul. Propunerile PNL vizeaza si reducerea numarului de parlamentari, fiind vorba sa ramana 83 de senatori si 283 de deputati.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă