15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportTariceanu si Stolojan impart posturi

Tariceanu si Stolojan impart posturi

Liderii PNL au decis ieri sa multiplice numarul de functii din partid de la 11 la 31. PNL va avea un presedinte, dar numarul de vicepresedinti va creste de la cinci la 15. Congresul PNL va avea loc in 12-13 ianuarie. Si peledistii pregatesc un congres in februarie, cand vor fi alesi 24 de membri ai conducerii centrale, inclusiv un presedinte, un presedinte executiv si un presedinte al Consiliului National.
Comitetul Executiv al PNL a decis, ieri, la Sinaia, modificarea statutului partidului. Pana de curand, PNL era un partid mai degraba elitist, cu o conducere restransa – presedinte plus zece colegi membri ai Biroului, din care cinci vicepresedinti. Toti cei zece membri BPC erau alesi pe lista propusa de presedinte. Prin modificarile aduse ieri s-a renuntat la sistemul de lista in favoarea celui uninominal. Alaturi de presedinte, din conducerea PNL vor face parte 15 vicepresedinti si 15 membri simpli. In total, 31 de membri.
Sistemul de alegere a vicepresedintilor va fi unul mixt. Sapte dintre vicepresedinti vor fi alesi pe domenii de activitate, iar restul de opt pe regiuni de dezvoltare. Tariceanu si Olteanu au sustinut formula alegerii pe domenii de activitate si pe euroregiuni. In schimb, Orban a sustinut varianta candidaturilor “la liber” fara conditionari regionale. Decizia de ieri, luata cu 11 voturi la patru, a consfintit victoria gruparii Calin Popescu Tariceanu-Bogdan Olteanu fata de Ludovic Orban.
Deja in culise au inceput sa circule numele celor care au sanse sa obtina posturile infiintate. Candidatii pe regiuni cu cele mai mari sanse sunt Cristian David, pe zona de nord-est, Mihai Voicu, pe zona Oltenia, Teodor Melescanu, pe sud, Puiu Hasotti, pe sud-est, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolaescu pe centru, Dan Radu Rusanu, pe zona de vest, liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, pe nord-vest, Mihai Voicu, pe zona Oltenia. Pentru celelalte posturi de vicepresedinti de la centru ar urma sa candideze Ludovic Orban, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Adrian Iorgulescu si Varujan Vosganian sau Teodor Atanasiu, in cazul in care nu va merge pe regiuni.

Derogari pentru liderii locali

De altfel, conducerea PNL a decis sa permita cumulul de functii. Statutul in vigoare prevede ca nici un membru al PNL nu poate indeplini doua functii de conducere in acelasi timp. Se considera functii de conducere cea de presedinte si cea de vicepresedinte al organismelor de conducere ale partidului la toate nivelurile. Insa, la finalul sedintei de ieri a CEX purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a afirmat ca s-a mai discutat si despre problema compatibilitatii si s-a convenit sa se permita sefilor de filiala accesul la functiile de conducere ale PNL. Decizia de ieri inseamna ca, de exemplu, daca ajunge vicepresedinte al PNL sa spunem Ludovic Orban, el nu va fi obligat sa renunte la sefia PNL Bucuresti.

PLD – partidul cu trei presedinti

Membrii PLD se pregatesc si ei de congres, cel mai probabil pentru luna februarie. Liderii PLD nu definitivasera inca statutul partidului, dar dupa ultimele discutii conducerea centrala se apropia de 24 de membri. Dintre acestia unul urma sa fie presedinte, altul presedinte executiv si un presedinte al Consiliului Reprezentantilor Nationali. Cele trei functii ar urma sa fie detinute, potrivit unor surse din partid, de Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur si Valeriu Stoica. Garnitura PLD va fi completata de sapte vicepresedinti pe domenii si de opt secretari generali pe euroregiuni (daca schema va suna cunoscuta este, de fapt, aceeasi cu cea de la PNL, dar cu alte denumiri). Insa liderii PLD sustineau ieri ca numarul celor care se vor alatura in birou presedintilor si vicepresedintilor nu va depasi cifra de sase, pentru ca intreg biroul sa se rezume la 24 de persoane. Cum PLD are 28 de parlamentari, este lesne de inteles ca majoritatea dintre ei vor fi si lideri ai partidului. In aceste conditii, majoritatea personajelor consacrate ale PLD, precum Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Mircea Cinteza sau Gabriel Sandu, vor obtine functii de conducere.

Reuniune la hotelul lui Rusanu

Comitetul Executiv al PNL a avut loc ieri, la Sinaia, in conditiile in care o parte din liderii partidului se aflau deja in statiune. Locatia a fost una traditionala pentru liberali, hotelul international detinut de vicepresedintele Dan Radu Rusanu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă