13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportTariceanu invita partidele la negocieri pentru stabilirea datei alegerilor pentru PE

Tariceanu invita partidele la negocieri pentru stabilirea datei alegerilor pentru PE

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la o reuniune consultativa, care va avea loc luni, 20 august, in vederea stabilirii datei alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, informeaza Rompres.
Reuniunea va incepe la ora 15.00.
Invitatiile oficiale au fost transmise joi liderilor partidelor parlamentare.

 

PD nu participa la negocieri
Partidul Democrat nu va participa la consultarile care vor avea loc luni, la Palatul Victoria, pentru stabilirea datei alegerilor europarlamentare, afirma presedintele PD, Emil Boc, intr-un comunicat, potrivit Rompres.
"Stabilirea datei alegerilor este atributia exclusiva a Guvernului, iar premierul trebuia de mult sa organizeze alegerile pentru Parlamentul European asa incat sa nu ne facem de rusine si sa ne onoram obligatia fata de partenerii nostri europeni. PD nu va participa la niciun simulacru de reuniune pentru stabilirea datei alegerilor pentru PE", afirma liderul democrat.
Potrivit acestuia, democratii au participat o data la o astfel de intalnire, impreuna cu toate partidele politice, iar dupa ce data a fost stabilita inclusiv prin hotarare de guvern, 'Calin Popescu-Tariceanu si-a permis sa ignore acest lucru si sa decida de unul singur amanarea alegerilor'.
Anterior comunicatului transmis de liderul democrat, vicepresedintele PD Cezar Preda declara, imediat dupa ce Guvernul a anuntat invitarea liderilor partidelor politice la consultarile de luni, ca PD va participa la reuniune deoarece doreste organizarea alegerilor pentru PE cat mai repede. 'In principiu, PD doreste organizarea alegerilor europarlamentare cat mai repede, in octombrie-noiembrie. Noi am fi dorit luna octombrie, dar, impreuna cu partidele… este o decizie pe care, dupa consultari, o ia primul-ministru, care isi asuma responsabilitatea', a afirmat Cezar Preda.

PSD ar vrea alegeri pe 9 decembrie
Purtatorul de cuvant al PSD, vicepresedintele Cristian Diaconescu, a declarat, pentru Rompres, ca social-democratii vor onora invitatia premierului Calin Popescu Tariceanu de a participa, luni, la consultari in vederea stabilirii datei alegerilor europarlamentare.
Potrivit lui Diaconescu, social-democratii vor sustine ca data de desfasurare a scrutinului pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European sa fie 9 decembrie.
'Nu este o propunere fixista, dar, in opinia noastra, euroalegerile ar trebui sa aiba loc la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie. Daca se opteaza pentru decembrie, atunci nu se poate pe 2 decembrie, imediat dupa Ziua Nationala, asa ca ramane 9 decembrie. Apoi ar fi deja prea tarziu, pentru ca intram in iarna', a afirmat Diaconescu.
Liderul PSD a afirmat ca social-democratii nu au stabilit componenta delegatiei care va merge la Palatul Victoria, pentru ca abia au primit invitatia premierului.

UDMR nu vrea decembrie
Presedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a declarat, pentru Rompres, ca Uniunea va onora invitatia premierului Calin Popescu-Tariceanu si va merge la consultarile care vor avea loc la Palatul Victoria pentru stabilirea datei alegerilor europarlamentare.
Kelemen Hunor a mentionat ca din delegatia UDMR va face parte presedintele Uniunii, Marko Bela, si unul dintre liderii grupurilor parlamentare.
Referitor la mandatul cu care va merge UDMR la consultari, presedintele executiv al Uniunii a afirmat ca formatiunea pe care o reprezinta sustine ca cea mai buna varianta pentru organizarea alegerilor europarlamentare este sfarsitul lunii noiembrie.
'Sfarsitul lunii noiembrie ar fi preferabil pentru alegerile europene decat decembrie', a spus Kelemen Hunor, adaugand ca 'si inceputul lunii decembrie intra in calcul'.
Hunor a explicat ca UDMR respinge ideea ca alegerile pentru Parlamentul European sa fie organizate in ultima luna a anului, deoarece 'in decembrie sunt tot felul de alte evenimente, de la Ziua Nationala, la Mos Nicolae, Craciun si Revelion'.
'Este luna sarbatorilor si cred ca este cea mai putin potrivita pentru desfasurarea campaniei electorale', a conchis Kelemen Hunor.

PC regreta lipsa votului uninominal
Partidul Conservator (PC) va participa la consultarile cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, dar isi exprima regretul ca alegerile europarlamentare nu se vor desfasura prin sistemul de vot uninominal, a declarat, joi, pentru Rompres, senatorul conservator Sabin Cutas.
In acest context, Cutas a precizat ca, in cadrul Biroului Politic al partidului, care va avea loc luni, va fi stabilita si componenta delegatiei care va fi prezenta la Palatul Victoria.

Vadim Tudor isi strica vacanta pentru Tariceanu
Presedintele Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, a declarat, joi, pentru Rompres, ca isi va intrerupe mini-vacanta pe care o petrece la Bran pentru a participa la consultarile cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, deoarece a considerat ca tema reuniunii – stabilirea datei alegerilor europarlamentare – este extrem de importanta.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă