11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportTariceanu ii cere lui Basescu sa nu promulge legea

Tariceanu ii cere lui Basescu sa nu promulge legea

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a trimis ieri presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care solicita sa fie analizata posibilitatea de a cere Parlamentului sa reexamineze Legea privind respingerea ordonantei prin care a fost constituit DNA. Seful Executivului isi manifestase intentia de a solicita nepromulgarea legii inca de miercuri, imediat dupa votul inregistrat la Senat. Pacat ca, in calitate de presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu nu a cerut macar parlamentarilor liberali sa fie prezenti la sedinta si sa apere prin vot interesul Romaniei. “Avand in vedere importanta deosebita a acestei reglementari, va rog sa analizati posibilitatea de a cere Parlamentului reexaminarea acestei legi, in conformitate cu prerogativele ce va revin, potrivit articolului 77 alin. 2 din Constitutia Romaniei”, se arata in scrisoarea trimisa de premier presedintelui Traian Basescu. In document se mai mentioneaza ca prin Ordonanta de Urgenta nr. 134 din 2005, care modifica si completeaza OU nr. 43 din 2002 privind Parchetul National Anticoruptie, se asigura cadrul legal pentru functionarea DNA ca un organism concentrat pe combaterea coruptiei la nivel inalt, inclusiv cea savarsita de parlamentari.

Boc va propune retragerea sprijinului politic

Emil Boc, presedintele PD, a declarat ca in sedinta de luni a coalitiei va propune reinstituirea regulii potrivit careia parlamentarii care absenteaza de la votul final al legilor sa-si piarda sprijinul politic. O astfel de masura a fost anuntata si la sfarsitul anului trecut, cand partidele din arcul guvernamental s-au izbit de oprelisti in dezbaterea si adoptarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pentru 2006. “Vom discuta foarte serios luni in sedinta coalitiei aceste aspecte si eu voi propune ca de aici inainte sa readucem regula pe care am stabilit-o la legea bugetului de stat, regula potrivit careia deputatii si senatorii care absenteaza de la votul final al legilor, si in special al legilor care vizeaza integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, sa fie sanctionati cu pierderea sprijinului politic pentru functiile pe care le detin cu sprijinul partidului din care fac parte”, a declarat Emil Boc, intr-o interventie televizata.

Delegatia CE, ingrijorata

Delegatia Comisiei Europene in Romania a declarat ieri ca, desi nu poate face aprecieri referitoare la respingerea ordonantei privind transformarea PNA in DNA, este ingrijorata de ceea ce pare a fi un regres in lupta anticoruptie.
“Suntem preocupati de ceea ce pare a fi un regres in lupta impotriva coruptiei. Suntem, in acelasi timp, convinsi ca autoritatile romane vor face tot ce le sta in putinta pentru a continua lupta impotriva coruptiei, inclusiv a marii coruptii”, a adaugat purtatorul de cuvant al Delegatiei CE, Angela Filote. Ea a atras atentia, de asemenea, ca “felul in care se va realiza aceasta lupta ramane unul dintre subiectele care ar putea conduce la amanarea aderarii Romaniei la UE pana in anul 2008”.
“Comisia (Europeana – n.r.) isi va face publica evaluarea sa, inclusiv pe tema luptei impotriva coruptiei, in raportul de monitorizare pe care il va da publicitatii pe 16 mai”, subliniaza purtatorul de cuvant al Delegatiei CE.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă