23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportTariceanu - scadere drastica de popularitate

Tariceanu – scadere drastica de popularitate

CURS, IMSOMAR si IMAS, principalele institute de sondare a opiniei publice, au verificat de mai multe ori pe parcursul anului 2005 increderea de care partidele politice si politicienii se bucura din partea electoratului. De remarcat diferentele, uneori foarte mari, inregistrate pentru aceeasi perioada, determinate probabil de platitorul sondajului si de formula dupa care s-au format esantioanele. De exemplu, in martie, CURS a avansat pentru Alianta D.A. 48%, iar INSOMAR 55%! Totusi, sondajele de opinie creioneaza principalele tendinte pe scena politica romaneasca: Alianta D.A. s-a inscris pe un trend descendent, pierzand in opt luni de guvernare aproximativ 15 procente. PSD a stagnat pe palierul 28-31% la CURS, in vreme ce IMAS il crediteaza cu o crestere de 15 procente per total. PRM si-a dublat aproape procentele, doar cifrele difera. De la 8% la 16% in varianta CURS, de la 5% la 11,7% in varianta IMAS si de la 8,9% la 15% in varianta INSOMAR. In ceea ce priveste evolutia politicienilor, cea mai severa “cadere” a suferit-o premierul Calin Popescu Tariceanu, ajungand la mai putin de jumatate din “cota” avuta la inceputul lui 2005: de la 60% in martie, potrivit CURS, la 22% in noiembrie. De remarcat, de asemenea, ca solutionarea favorabila a crizei ostaticilor a imbunatatit in luna iunie procentele presedintelui Traian Basescu, dar si ale Aliantei D.A.


CURS

Pe parcursul anului 2005, CURS a realizat sapte sondaje de opinie, care au masurat increderea populatiei in partidele de pe scena politica romaneasca, dar si indicele de popularitate a personalitatilor politice. Primul sondaj a fost realizat in martie, iar ultimul la sfarsitul lui noiembrie.
In martie 2005, Alianta PNL-PD inregistra 48% din intentiile de vot ale electoratului. In urmatoarele doua luni, tendinta a fost crescatoare, ajungandu-se in iunie, dupa solutionarea favorabila a crizei ostaticilor, la un maxim de 50%. O “cadere” brusca in preferintele electoratului a suferit Alianta in luna iulie: nu mai putin de 5%! O posibila explicatie ar putea fi disputa pentru organizarea anticipatelor, atat din sanul Aliantei, cat si dintre presedinte si premier. Cu exceptia lunii august, cand s-a inregistrat o crestere incadrabila in marja de eroare, s-a pastrat tendinta descrescatoare, Alianta ajungand in noiembrie la doar 42% din preferintele electoratului.
PSD pare sa-si fi conservat procentele intre lunile martie-noiembrie. Variatiile inregistrate sunt mici, de doar 2-3%. Cele mai scazute cifre se observa in lunile iunie si noiembrie, cand PSD ar fi strans, in eventualitatea alegerilor, doar 28%. Posibile cauze: certurile din interiorul partidului si incapatanarea dovedita de social-democrati in pastrarea sefiilor celor doua Camere.
PRM este singurul partid care, pe intreg parcursul anului 2005, a crescut in ceea ce priveste preferintele electoratului. Daca in martie inregistra doar 8%, in noiembrie procentul era dublu.
UDMR a avut, de asemenea, o traiectorie lineara, procentele obtinute de-a lungul anului situandu-se intre 5-6%.
Asemenea Aliantei D.A., procentele obtinute de presedintele Traian Basescu de-a lungul anului in sondajele CURS se incadreaza pe o linie descendenta. In aprilie 2005, seful statului se bucura de increderea a 66% dintre alegatori pentru ca, la sfarsitul lui noiembrie, sa aiba doar 50%. Maximul indicelui de popularitate s-a inregistrat in luna iunie, fiind explicabil prin deznodamantul fericit al crizei ostaticilor si prin implicarea activa a presedintelui.
Cea mai mare “pierdere” de procente a suferit-o premierul Calin Popescu Tariceanu. In doar opt luni, seful Executivului a scazut in ceea ce priveste preferintele electoratului la aproape o treime: de la 60% la doar 22%. Scaderea a fost constanta, existand suficiente explicatii. De la gestionarea deficitara a valurilor de inundatii si raspunsurile deloc inspirate date unor sinistrati, pana la joaca de-a demisia si neimplinirea unor puncte din programul de guvernare.


IMAS

Primul sondaj aparut dupa castigarea alegerilor de catre Alianta D.A., realizat de IMAS la sfarsitul lui ianuarie, ii arata pe liberali si democrati ca mari favoriti, acestia fiind cotati cu 66% din optiunile electoratului. Procentul ridicat este explicabil prin increderea acordata noii puteri la inceput de mandat. Alianta a inceput sa piarda procente inca din februarie, cand a scazut opt procente. Trendul descendent s-a mentinut de la o luna la alta, aliatii ajungand in ultimul sondaj IMAS din luna septembrie la 47,5%, adica o scadere de 28,5 procente in opt luni de guvernare.
Alianta a inregistrat cea mai mare crestere in luna iunie, de cinci procente, cand a ajuns la 55%. Cea mai brusca scadere a fost in iulie, cand s-au pierdut 7,5 procente. O posibila explicatie ar fi certurile din acea perioada din Alianta legate de alegerile anticipate, joaca lui Tariceanu de-a demisia, precum si valul de inundatii cu care s-a confruntat Romania.
PSD a crescut in sondajele IMAS, intr-un interval de opt luni, cu 15 procente, de la 19% la 34%. De-a lungul anului s-au inregistrat si scaderi bruste, cum s-a intamplat in luna iunie. Certurile din interiorul partidului dupa inlaturarea lui Iliescu din conducere se pare ca au dus la pierderea a cinci procente din optiunile de vot pentru PSD.
PRM s-a aflat si el pe un trend ascendent, de la 5% in ianuarie, la 11,7% in septembrie, in timp ce UDMR s-a mentinut relativ constant, in jurul a 5%, si a crescut usor in septembrie la 7%.
Presedintele Traian Basescu a pierdut in sondajele IMAS realizate de-a lungul anului in ce priveste increderea in politicieni. Basescu a scazut 25,5 procente, de la 73% in ianuarie la 47,5% in septembrie. Ca si Alianta, presedintele a castigat cel mai mult in iunie – sase procente (de la 52% la 58%), iar in iulie a pierdut cel mai mult – 8,6% (ajungand la 49,4%).
Erodarea premierului Tariceanu a fost mult mai mare, increderea lui scazand in cele opt luni studiate de IMAS cu 33 de procente, de la 64% la inceputul anului la 30,9% in septembrie. Tariceanu a atins apogeul pierderii de procente in iulie, cand a scazut cu 8 procente.


INSOMAR

Conform sondajelor INSOMAR, erodarea Aliantei PNL-PD a fost mult mai usoara in primul an de guvernare. Din martie, cand era cotata cu 55,2%, a ajuns la 45% la sfarsitul lui noiembrie. Si in cercetarile INSOMAR, Alianta a crescut cel mai mult in iunie – 4,5 procente (de la 49% in mai la 53,5%). Cel mai afectat de certurile politice si calamitatile naturale pare sa fie premierul Tariceanu a carui cota de incredere a scazut numai in luna iulie cu sapte procente – de la 38% la 31%. La sfarsitul lui octombrie si noiembrie se remarca o usoara depreciere a Aliantei D.A., cu cate doua procente (47% si 45%, fata de 49% in septembrie), fapt explicabil prin valul de greve din toamna.
Principalul partid de opozitie, PSD, a crescut, potrivit INSOMAR, din martie pana in noiembrie cu doar 4,6 procente – de la 27,4% la 32%. PRM-ul pare sa fie cel mai avantajat, el castigand sase procente din martie pana in noiembrie (de la 8,9% la 15%). UDMR s-a mentinut la 5%.
O scadere moderata se remarca in privinta increderii in presedintele Traian Basescu. Acesta pierde de la inceputul anului pana in noiembrie doar 2,5%. Cea mai mare scadere o inregistreaza in perioada disputelor legate de anticipatele din iulie, cand a scazut cinci procente – de la 59% la 54%, acesta fiind de altfel si cel mai scazut rezultat al lui Basescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu a pierdut, conform INSOMAR, 21,4 procente la incredere in primul an de guvernare – de la 47,1% in februarie la 25,7% in noiembrie.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă