14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSuspendarea lui Atanasiu, in varful pixului lui Basescu

Suspendarea lui Atanasiu, in varful pixului lui Basescu

Presedintele Traian Basescu i-a transmis prin curier special marti seara ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, instiintarea ca va da unda verde institutiilor abilitate sa inceapa urmarirea penala in cazul sau. Presedintele Traian Basescu i-ar fi transmis ministrului Apararii si un mesaj potrivit caruia nu-l va suspenda din functie, au afirmat surse liberale.
Mesajul de ieri al presedintelui a avut darul ca, pentru moment cel putin, sa linisteasca spiritele in randurile PNL. “Noi suntem de acord ca ministrul Atanasiu sa fie cercetat de organele in drept, dar respingem ideea suspendarii. In fond, Atanasiu doar a declarat ca are informatii despre Adrian Saftoiu, ca da informatii pe surse despre el si pentru asa ceva nu este normal sa fie suspendat un ministru”, au afirmat sursele citate.
De altfel, la ultima sedinta a Aliantei, liberalii le transmisesera democratilor ca eventuala suspendare a ministrului Atanasiu ar putea fi un motiv de tensionare a relatiilor dintre PNL si PD. Liberalii nu vor renunta la postul de ministru al Apararii – a fost mesajul trimis pedistilor. Liderii PNL au amenintat ca vor trata eventuala suspendare a lui Atanasiu ca pe o mazilire politica si vor declansa actiuni in consecinta. Liberalii chiar au evocat posibilitatea depunerii unei plangeri penale impotriva ministrului democrat al Transporturilor, Radu Berceanu. “Vrem sa vedem si noi cat de repede reactioneaza institutiile statului in astfel de cazuri”.
Potrivit Constitutiei, numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea din functie a ministrului Apararii. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea sa din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Verificarea ministrului Teodor Atanasiu de catre comisia prezidentiala care da unda verde pentru urmarirea penala a membrilor Guvernului a inceput in urma cu cateva luni, cand ministrul liberal al Apararii a fost acuzat din doua directii. Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a reclamat declaratiile facute de Atanasiu intr-o emisiune televizata. In direct, Atanasiu s-a laudat ca are date de la Directia de Informatii Militare despre faptul ca Adriana Saftoiu da informatii negative pe surse despre ministrul Apararii. Atanasiu s-a confruntat si cu o alta plangere, depusa de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Acesta l-a reclamat pe Atanasiu pe baza unui material al Directiei de Informatii Militare in care se vorbeste de exercitarea unor actiuni de “lobby” pe langa parlamentari in sprijinul initiativelor MApN. Atanasiu s-a aparat sustinand ca ar fi fost vorba de o initiativa a directiei din urma cu un an, care nu a intrat in vigoare pentru ca nu a avut aprobarea sa.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă