14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSurse: Șefa DNA a sesizat CSM că nu și-a putut prezenta punctul...

Surse: Șefa DNA a sesizat CSM că nu și-a putut prezenta punctul de vedere în timpul controlului Inspecției Judiciare. În replică, IJ o atacă pe Kovesi pe Facebook

UPDATE 15.45: Inspecția Judiciară îi dă replica pe Facebook șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. IJ susține că orice nemulțumire ar fi avut Direcția Națională Anticorupție, ar fi trebuit să fie dezbătute mai întâi într-un cadru instituțional. 

”Informaţiile referitoare la controalele Inspecţiei Judiciare aflate în desfăşurare au un caracter confidenţial până la aprobarea raportului de către Consiliul Superior al Magistraturii. Aşa cum este definit de lege, scopul Inspecției Judiciare este acela de a contribui la îmbunătățirea calității actului de justiție, a eficienței și eficacității sistemului judiciar, prin intermediul unor verificări independente și de evaluare a activității acestuia şi nu acela de a dezbate public aspecte legate de un control în desfăşurare. Eventualele nemulţumiri ale instanţelor şi parchetelor controlate de Inspecţia Judiciară pot fi valorificate în procedura de formulare şi soluţionare a obiecţiunilor. Orice discuţie anterioara redactării raportului de natură a indica ce valoare probatorie au actele şi lucrările întocmite în timpul unui control este prematură şi ar încălca principiul confidenţialităţii activităţii Inspecţiei Judiciare. Ne manifestăm regretul că anumite informaţii apar în spaţiul public înainte de a fi dezbătute într-un cadrul instituţional”, a scris Inspecția Judiciară, pe Facebook. 


Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi,  a reclamat, în memoriul depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), faptul că nu și-a putut prezenta punctul de vedere în timpul controlului efectuat de Inspecția Judiciară (IJ), au declarat marți, pentru Agerpres, surse judiciare.

Una dintre nemulțumirile exprimate de Laura Codruța Kovesi a fost legată de faptul că inspectorii judiciari nu au ascultat și punctele de vedere ale procurorilor cu funcții de conducere din cadrul DNA, fiind audiați, în schimb, procurori care între timp au fost îndepărtați din instituție. În opinia șefei DNA, o abordare echidistantă ar fi impus ascultarea ambelor părți de către echipa de control.





Conform acelorași surse, atât memoriul depus de Laura Codruța Kovesi, cât și celelalte note și sesizări în legătură cu controlul efectuat de IJ la DNA ar putea fi luate în discuția Secției pentru procurori a CSM în ședința din 7 septembrie.

CSM a primit mai multe note și memorii pe tema controlului efectuat de IJ la DNA, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituției, judecătorul Ștefan Lucaciuc.

Conform sursei citate, o notă a fost trimisă de inspectorul Elena Rădescu, o alta de ea și două colege din echipa de control care îi susțin punctul de vedere, iar o a treia de ceilalți membri ai echipei care a efectuat verificările la DNA.

"Toate aceste note privesc aspecte legate de modul în care a fost efectuată respectiva acțiune de control", a precizat Ștefan Lucaciuc.

La CSM a fost înregistrat, în cursul săptămânii trecute, un memoriu transmis de DNA, care se referă la aceeași acțiune de control. Există, de asemenea, și un punct de vedere al inspectorului șef al IJ, pe marginea procesului verbal ce conține concluziile preliminare ale verificărilor efectuate.

"Toate materialele primite pe această temă au fost grupate și transmise Secției pentru procurori, pentru analiză și propuneri. Deocamdată, ele sunt în faza de analiză", a mai spus purtătorul de cuvânt al CSM.

Potrivit unor informații apărute în presă, coordonatoarea echipei care a făcut controlul la DNA, inspectorul Elena Rădescu, a trimis CSM o notă în acuza o persoană din conducerea IJ de imixtiuni de natură a perturba activitatea instituției verificate, iar pe două colege de lipsă de tact.

IJ a finalizat pe 25 august controlul la Direcția Națională Anticorupție, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să înainteze raportul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Controlul IJ la DNA privind eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de către conducerea instituției a început pe 17 iulie.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă