12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportStrategia pro-corupţie a Parlamentului României

Strategia pro-corupţie a Parlamentului României

În Parlamentul României îşi exer­cită de câteva luni mandatele doi deputaţi (Sergiu Andon şi Florin Pâslaru, de la PSD) pe care justiţia şi ANI i-au declarat definitiv incompatibili, deci ar fi trebuit excluşi. Refuzul Parlamentului de a-i demite intră în contradicţie flagrantă cu declaraţia Came­rei Deputaţilor şi a Senatului privind sprijinirea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie. Atitudinea de neînţeles a Legislativului, care una declară şi alta face, va cântări greu în concluziile raportului Comisiei Europene de evaluare a progreselor realizate în justiţie. Documentul va avea o pondere majoră în luarea unei decizii privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat ieri că a solicitat Camerei Deputaţilor aplicarea cu celeritate a sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie a lui Sergiu Andon şi a lui Florin Pâslaru, ambii deputaţi în Parlamentul României. În cazul lui Andon, ANI invocă drept temei o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti, confirmată în aprilie de Curtea Supremă şi rămasă definitivă, prin care s-a constatat incompatibilitatea deputatului de la Partidul Conservator, iar pentru Pâslaru rămânerea definitivă a raportului de constatare a incompatibilităţii.

Cererea ANI nu este prima de această natură adresată Parlamentului, în ideea revocării celor doi parlamentari, dar până la această oră Legislativul a evitat să dea curs solicitării, discuţiile blocându-se inclusiv în Comisia juridică.

Pentru România liberă, Sergiu Andon a declarat că Parlamentul nu a luat o decizie în cazul său pentru că “Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe pe 6 noiembrie dacă constatarea pe care a făcut-o ANI atrage sau nu atrage sancţiunea revocării şi a interdicţiei de a mai candida”.

În cazul deputatului conservator, incompatibilitatea descoperită de ANI a constat în faptul că acesta a acordat asistenţă juridică unei persoane anchetate de DNA pentru fapte de corupţie, aspect interzis parlamentarilor. Celălalt parlamentar este deputatul PSD Florin Pâslaru. Nici în cazul său lucrurile nu au avansat mai mult şi, aşa cum Parlamentul nu a găsit până acum o soluţie pentru a-l exclude, nici Pâslaru nu are de gând să renunţe la funcţie de bunăvoie. Şi asta, chiar dacă inspectorii de integritate au descoperit că a fost incompatibil şi că alesul şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. De altfel, deputatul a arătat ieri explicit acest lucru, printr-o declaraţie tranşantă făcută agenţiei Mediafax. 
„N-am nici o motivaţie să-mi dau demisia”, a spus Pâslaru, arătând că fiul său a fost angajat la cabinetul parlamentar pe motiv că era persoană „de încredere” în campanie.

ANI, fără instrumente

Contactată de România liberă, Laura Ştefan, expert anti-corupţie al Expert Forum, a declarat că Parlamentul trebuia deja să ia o decizie în cazul celor doi aleşi, iar tergiversarea se încadrează perfect în nota generală a bătăii de joc faţă de deciziile judecătoreşti. Pe de altă parte, în lipsa demisiei sau a demiterii dictate de Parlament, Ştefan admite că ANI nu are prea multe pârghii la dispoziţie în cazurile Andon şi Pâslaru: “ANI nu poate face altceva decât să scrie scrisori prin care să ceară respectarea hotărârilor judecătoreşti”.

În comunicatul de presă dat ieri, Agenţia Naţională de Integritate susţine că „neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune” şi că de asemenea, conform prevederilor art. 271 din Codul Penal al României, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. ANI mai sugerează că prin nerevocarea celor doi parlamentari Camera Deputaţilor obstrucţionează activitatea instituţiei în perspectiva raportului de ţară pe justiţie. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă