14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportStrategia de export a ramas pe hartie

Strategia de export a ramas pe hartie

Iuliu Winkler, ministrul delegat de UDMR pentru Comert, a fost, in cele 18 luni de mandat, o prezenta publica discreta, vizibil contrastanta cu titularul de la ministerul in structura caruia functioneaza, adica Ioan Codrut Seres. Iesirile lui Iuliu Winkler au fost de obicei strict tehnice, fara prea multe promisiuni sau angajamente nefezabile.
Iuliu Winkler trebuie insa sa gestioneze o structura cu un specific aparte, o lume a atasatilor comerciali si a unor specialisti in comertul exterior populata din belsug cu personaje a caror apartenenta la un serviciu secret sau altul a fost recunoscuta cu jumatate de gura, la un moment dat, chiar si de ministrul Seres.
Ca urmare, rautaciosii din Ministerul Economiei sustin ca Iuliu Winkler paseste cu incredere pe urmele predecesorilor sai, nereusind sa exercite un control real asupra structurilor tehnice ale Departamentului de Comert Exterior si neputand sa-i clinteasca din interesele lor pe stalpii acestor structuri.
In rest, domnul Winkler face o figura frumoasa la conferintele internationale si la expozitiile pe unde este trimis sa reprezinte si sa apere interesele comerciale ale Romaniei.
Domnia sa a mai avut sarcina ingrata de a promova Strategia de export a Romaniei, un document drag guvernantilor, fara a avea insa la indemana prea multe instrumente practice pentru a face ceva concret. Ca urmare, plin de intelepciune, Iuliu Winkler a preferat sa-l lase pe Ioan Codrut Seres sa fie vioara intai in acest exercitiu de imagine, aducator de glorie vremelnica.
Iuliu Winkler primeste trei bile albe si doar doua bile negre. Bilele albe sunt acordate pentru faptul ca este o prezenta civilizata si decenta in peisajul politic autohton, pentru ca stie sa nu se lanseze in exercitii de imagine gratuite si pentru ca nu face promisiuni neacoperite de realitate.
Punctele negre sunt determinate de un usor deficit de comunicare publica si de faptul ca pe anumite culoare ale Departamentului de Comert Exterior pare sa bantuie in continuare o briza purtatoare de epoleti si nu de competenta comerciala, pragmatism sau diplomatie.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă