13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportStenograma indiferentei

Stenograma indiferentei


Propunerea de monitorizare si sanctionare a chiulangiilor, relansata de presedintele Camerei Deputatilor, pare sa nu fie intampinata cu prea mare entuziasm de reprezentantii partidelor politice. Edificatoare sunt cateva pasaje din stenograma Biroului Permanent de ieri unde s-a discutat acest subiect. De exemplu, deputatul UDMR M'rton Irp'd gaseste o sumedenie de motivari pentru colegii chiulangii care ar fi ocupati cu redactarea proiectului de lege, ba chiar unii alesi ar fi prezenti, dar uita sa se foloseasca de cartele. Ba chiar udemeristul se plange ca deputatii nu pot fi taiati in patru, asa de multa treaba au. Pesedistul Valeriu Zgonea crede ca Bogdan Olteanu este victima unei… capcane din cauza presiunilor care s-ar exercita asupra Parlamentului. Iar peremistul Gelil Eserghep considera ca doar cei de la Putere au obligatia de a asigura prezenta.


M'rton Irp'd-Francisc (UDMR):

“Noi nu suntem salariati, deci noi nu primim salariu pentru a sta opt ore la locul de munca. Noi suntem alesi pe o perioada de patru ani, sapte zile, 24 ore din aceste sapte zile. Nimeni nu verifica daca la ora 23 ma suna un oarecare fie din partea electoratului, un primar sau un ziarist, de a ma intreba ca, acum jumatate de ora, nu stiu la care post public cineva dintre noi a spus ceva si ce parere am. Deci, nimeni nu ma ponteaza la acea ora. Nici duminica, nici sambata, nimeni nu ma ponteaza. Dar activitatea parlamentarului nu consta numai a sta in sedinta. Parlamentarul mai lucreaza la un proiect de lege; s-ar putea sa stea in biroul sau aici; s-ar putea sa fie la un minister; s-ar putea sa fie in teritoriu sau s-ar putea sa fie la niste conferinte foarte importante, organizate de societatea civila, care le pune tocmai in perioada in care noi avem aici plen si este suparata si daca nu ne ducem acolo, si daca absentam aici. Parlamentarul, fiind unul singur si neputand fi taiat in trei-patru bucati, el are o indemnizatie. Si inca ceva. Daca deputatul respectiv a intrat in sala de sedinte, a intrat la o comisie, a stat o ora-doua, a iesit, nu putem cuantifica cat trebuie sa stea acolo ca sa fie motivat. Probabil ca a iesit, pentru ca avea o treaba, avea o problema de rezolvat. Si, intr-adevar, exista si aceasta problema cand, mai ales, daca soseste ulterior, nu in prima clipa, uita sa se semneze, dar prin votul lui sau chiar prin interventia lui se poate constata ca a fost in sala in ziua respectiva”.


Gheorghe Albu (PD):

“Sunt foarte multi colegi care efectiv au treaba la birou, au proiecte de facut, au o initiativa legislativa. In vederea monitorizarii prezentei pe intreaga durata a sedintelor se impune sa ramai in sala de la ora 10,00 pana la ora 14,00 fara sa te ridici, pentru ca acolo, undeva, se monitorizeaza faptul ca ai plecat zece minute sau un sfert de ora si nu vad solutia tehnica. Aici trebuie sa ne aplecam mai mult, in opinia mea, pe prezenta in Parlament, pentru ca si aici trebuie sa recunoastem ca oamenii in general, daca sunt in Parlament, vin la vot. In ultima instanta, nu pot sa-mi dau seama foarte bine daca esenta activitatii parlamentarului se reduce la a vota. Poate o data nu l-a interesat, poate nu l-a interesat in clipa aceea, poate are altceva mai bun de facut la biroul lui”.


Valeriu Zgonea (PSD):

“Eu cred ca, domnule presedinte, cadem in aceeasi capcana in care au cazut, de cand sunt eu in Parlament, toti presedintii Camerei Deputatilor. Ei considera ca activitatea legislativa in Romania si tot ceea ce este legat de activitatea unui parlamentar trebuie sa fie facuta pe presiunea opiniei publice si, dupa parerea mea, in anumite zone este o mare si o grava eroare, pentru ca cei care v-au votat pe dumneavoastra si care i-au votat si pe colegii nostri sunt mult mai multi decat cei care fac presiune”.


Gelil Eserghep (PRM):

“Tot scandalul a inceput in presa de la faptul ca arcul guvernamental nu si-a trecut nu stiu ce proiecte de legi sau faptul ca nu a fost cvorum la nu stiu ce comisii si nu a trecut… Noi nu prea avem nici o obligatie in sensul acesta si este una din metodele prin care luptam noi, opozitia. Deci, asa a fost si in mandatul trecut, si in mandatele celelalte, si asa incercam noi cateodata acum. Ati vazut la comisii, cand sunt anumite probleme, ies din sala si nu este cvorum. A doua zi, in presa apare ca nu este cvorum si bineinteles da toata lumea vina ca nu a fost prezenta, dar nu se specifica”.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă