20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportSteguletele galbene si rosii, pe masa Guvernului

Steguletele galbene si rosii, pe masa Guvernului

Ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, i-a predat ieri dimineata premierului Calin Popescu Tariceanu scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene primita luni de la comisarul pentru Extindere, Olli Rehn.
Textul repeta in linii generale concluziile raportului de monitorizare din 25 octombrie, care includ prioritatile pe care ar trebui sa si le asume Guvernul roman, a precizat ministrul de Externe. Scrisoarea pastreaza semnele de avertisment (n.r. – steagurile galbene si rosii), nu are continut politic si se adreseaza Executivului.
La capitolul I – politic si acquis comunitar – rezultatul este in continuare bun. In ceea ce priveste capitolul unu referitor la libera circulatie a bunurilor, este mentionata necesitatea adoptarii foarte rapide a unei legi comprehensive a achizitiilor publice “in limitele acquis-ului comunitar”. Scrisoarea atrage atentia ca distributia fondurilor de coeziune si structurale poate suferi in caz contrar.
La capitolul V – legile corporatiste – Romania trebuie sa adopte cat mai curand standardele legale si sanctiunile implicite pentru “stapanirea fenomenului de contrabanda cu produse intelectuale si industriale si respectarea drepturilor de copyright”. Textul transmis de CE face referire si la necesitatea infiintarii agentiilor de plati pentru agricultura si pastreaza formula din raport in legatura cu domeniul fitosanitar. De asemenea, este nevoie de implementarea sistemului informativ european pentru impozitare si taxe.
Cat despre politicile regionale si de coordonare a instrumentelor structurale, este nevoie de cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene in general si a fondurilor pentru cooperare transfrontaliera in special.
Capitolul “Mediu” este marcat prin obligativitatea implementarii rapide a legislatiei adoptate, precum si simplificarea sanctiunilor in caz de incalcare a normelor.
Domeniul “Justitie si Afaceri Interne” figureaza si el in document. Conform scrisorii, este nevoie de consolidarea procedurilor de control in punctele de trecere a frontierei si de prezentarea unor dovezi clare a luptei anticoruptie si actiune impotriva coruptiei la nivel inalt.
Mai exista doua chestiuni care “din raport nu transpar suficient”, sustine Ungureanu. Astfel, in ceea ce priveste asigurarea criteriilor politice, scrisoarea insista pe protejarea drepturilor persoanelor cu handicap fizic sau psihic si sunt cerute masuri imediate. Textul mai face referire la aplicarea fara rabat a noii legislatii in materie de restituire a proprietatii.
Totusi, Ungureanu spune ca Romania nu a asteptat transmiterea acestei scrisori, ci in prima sedinta de guvern si in Comitetul pentru integrare europeana care a avut loc dupa raportul din 25 octombrie a fost adoptat un plan de masuri ce viza domeniile semnalate in documentul Comisiei Europene.
Premierul Calin Popescu Tariceanu se astepta la continutul scrisorii de avertizare trimise de Comisia Europeana si apreciaza ca scrisoarea nu face decat sa concentreze elementele care deja erau trecute in raportul de monitorizare si pe baza carora autoritatile de la Bucuresti au inceput sa ia masuri. “Este ceea ce stiam ca urmeaza ca procedura normala, fireasca, aceeasi procedura pe care a utilizat-o Comisia si cateva luni mai devreme, procedura care a fost utilizata si in cazul tuturor celorlalte tari care au aderat la UE”, a declarat Tariceanu dupa primirea scrisorii. Seful Executivului a sustinut ca in acelasi timp semnalele de la Bruxelles sunt “imbucuratoare” pentru ca CE si-a aratat disponibilitatea de a se implica,

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă