15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportSRI recunoaste ca n-a predat cartotecile!

SRI recunoaste ca n-a predat cartotecile!

Cercetatorii CNSAS au descoperit nume de parlamentari sau de magistrati care au colaborat cu fosta Securitate, afirma Gearmina Nagat, directoarea Directiei de Investigatii din CNSAS.

Nagat sustine ca numele de politicieni si magistrati au fost deja descoperite in cele 1,3 milioane de dosare primite de CNSAS de la SRI. Gearmina Nagat sustine ca intr-adevar este vorba inclusiv despre nume cunoscute ale unor politicieni. Ea spune ca s-ar fi descoperit date noi chiar despre politicieni verificati anterior, atunci cand au candidat la alegeri. Este vorba de oameni politici din toate partidele, aflati in functii publice importante. Ea confirma astfel afirmatiile lui Traian Basescu potrivit carora milionul de dosare contine mari surprize, cu conditia ca cineva sa se apuce serios de treaba.
Potrivit procedurii, dupa ce Departamentul Investigatii finalizeaza cercetarile, pune raportul pe masa Colegiului. “Noi am realizat niste rapoarte si asteptam votul Colegiului”. Membrii Colegiului iau decizia prin vot. Sedintele Colegiului din trecut, sub presedintia liberalului Gheorghe Onisoru, au demonstrat cat de importanta este optiunea sefului Colegiului. In cazul analizarii colaborarii cu Securitatea a lui C.V. Tudor, votul a fost egal, dar decisiv a fost votul lui Onisoru in favoarea lui C.V.T.
Totusi, cercetatorii CNSAS sunt constienti ca nu au descoperit decat un colt al realitatii. Gearmina Nagat sustine in plus ca verificarile sunt ingreunate de absenta cartotecilor. In aceste conditii, cercetarile au un caracter “aleatoriu”, pentru ca, practic, nu exista o cheie pentru verificarea a 12 kilometri de hartie. Problema este ca, potrivit reglementarilor in vigoare, CNSAS trebuie sa verifice 50.000 de persoane aflate in diferite functii publice – de la parlamentari pana la presedinti de consilii judetene si primari.
Angajatii Directiei Investigatii il sustin pe Constantin Ticu Dumitrescu pentru sefia Colegiului Dosarelor.
Ieri, Corneliu Turianu a comentat ca nu sustine declaratiile Gearminei Nagat, dar a spus ca nu o va sanctiona pentru aceste declaratii.
“Cartotecile vor fi predate ultimele, dupa predarea dosarelor, altfel nu mai gasim noi ceea ce trebuie sa le predam”, a fost reactia purtatorului de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Marius Bercaru. El sustine ca “dosarele predate la CNSAS au CD-urile cu bazele de regasire. Exista doar senzatia ca e o mare diferenta intre aceste date si fisele care se afla in cartoteci. In momentul in care vom oferi cartotecile se va vedea ca nu exista aceasta diferenta”.

Cele mai citite

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă