13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportSondaje CURS contradictorii: Jongleria procentelor pentru Cotroceni

Sondaje CURS contradictorii: Jongleria procentelor pentru Cotroceni

Doua sondaje CURS sugereaza ca batalia pentru fotoliul de la Cotroceni se va da intre Traian Basescu si Mircea Geoana. Institutul de sondaj ofera procente diferite clientilor sai – PSD si INCOR – pentru sondaje realizate in aceeasi saptamana.

Prima optiune in intentiile de vot ale romanilor este Traian Basescu in doua sondaje realizate in aceeasi perioada de CURS, unul din beneficiarii rezultatelor fiind PSD, iar altul Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor (INCOR), organizatie fondata de ex-presedintele Emil Constantinescu si condusa de fostul consilier prezidential Zoe Petre. La intrebarea in sondajul PSD "Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale si ar candida pentru functia de presedinte al Romaniei urmatoarele persoane, cu cine ati vota?", 35% din cei chestionati ar vota cu Traian Basescu, 25% cu Mircea Geoana, 20% cu Crin Antonescu, 11% cu Corneliu Vadim Tudor, 5% cu Principele Radu si 1% cu Nati Meir. Chiar daca cercetarea la sondajul comandat de INCOR s-a realizat in aceeasi perioada, procentele sunt insa diferite in al doilea sondaj.

 

Diferentele se mentin totusi in marja de eroare. Daca Traian Basescu creste cu un procent in sondaj, atat Mircea Geoana, cat si Crin Antonescu scad cu cate un procent. Ca urmare, Basescu este creditat cu 36% in cursa pentru Cotroceni. Pe locul al doilea se afla presedintele PSD, Mircea Geoana, care ar obtine 24%, in timp ce Crin Antonescu ar obtine 19%.
Fata de luna ianuarie, cand seful statului era creditat cu 45 la suta, acesta se afla intr-o scadere progresiva in increderea electoratului. Potrivit sondajului comandat de PSD, daca in turul al doilea al alegerilor prezidentiale ar intra Traian Basescu si Mircea Geoana, primul ar primi voturile a 52% din cei chestionati, iar al doilea – 48%. In cazul in care in turul al doilea ar intra Traian Basescu si Crin Antonescu, 53% ar vota cu primul, iar 47% cu al doilea. Procentele prezidentiabililor se modifica in contextul in care CURS a introdus varianta votului obligatoriu pentru cei care au declarat ca nu ar vota.

 

Potrivit sondajului, Traian Basescu ar primi 45%, Mircea Geoana – 15%, Crin Antonescu – 12%, Corneliu Vadim Tudor – 9% si Principele Radu – 7%. Un procent alarmant, aproape 80% din cei chestionati in sondajul comandat de INCOR, considera ca tara se indreapta spre o directie gresita. Cele mai mari temeri ale romanilor vizeaza boala (25%), reducerea veniturilor (18%), somajul sau pierderea locului de munca (16%).

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă