9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportSoluţii controversate pentru creșterea salariilor medicilor

Soluţii controversate pentru creșterea salariilor medicilor

Proiectul de lege depus în Parlament de către ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care ar da posibilitatea medicilor să-și crească veniturile este criticat de unii oameni din sistem. Astfel, legea ar da posibilitatea cadrelor medicale să folosească infrastructura de stat în scop privat, în afara orelor de program.

La sfârșitul lunii februarie, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a depus în Parlament un proiect de lege care vizează creșterea veniturilor medicilor și personalului medical din spitalele de stat. Potrivit proiectului, medicii ar putea trata pacienții contra cost și în spitalele de stat, dar în afara orelor de program.

„În contextul subfinanțării sistemului medical din România și, implicit, al veniturilor nesatisfăcătoare ale cadrelor medicale se impune de urgență identificarea unor soluții în vederea creșterii veniturilor personalului medical, în concordanță cu importanța socială a profesiei, performanței și competitivității, precum și pentru stimularea dezvoltării unităților sanitare publice“, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, legiuitorii vor să dea libertatea cadrelor medicale ca, în afara orelor de program, să acorde servicii medicale contra cost în regim privat la cererea pacientului.

„Propunerea are foarte multe puncte slabe. Oferă facilitatea de a utiliza infrastructura de stat în scop privat, dar nu rezolvă problema principală a cadrelor medicale, și anume creșterea salariilor. Principala dificultate este modul plății salariilor, date fiind prevederile legii salarizării unice, după care sunt calculate salariile medicilor“, a declarat pentru România liberă expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu.

Nici vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Horia Cristian, nu are cuvinte de laudă pentru forma actuală a proiectului. El susține că o reformă ar trebui să înceapă dintr-un alt punct, și anume spitalele să nu se mai supună legii salarizării unice, iar medicii să fie plătiți în funcție de merite, nu egalitarist.

„Medicina este o profesie liberală, dar este plătită egalitarist, comunist, prin legea salarizării unice. Indiferent de performanțe, toți medicii sunt plătiți la fel. În mod normal, spitalele nu ar trebui să se supună legii salarizării unice. Cu asta ar trebui să începem. Altfel, proiectul nu cred că aduce soluții. Din experiență vă spun că pacienții într-un spital de stat vor să fie și ei pacienți publici, nu pacienți privați. De ce un pacient cu posibilități financiare ar veni într-un spital de stat? Apoi, dacă această lege prevede ca serviciile medicale să fie făcute în afara orelor de program, atunci, în cele mai multe cazuri, se va depăși numărul de ore de muncă pe săptămână admise la nivel european. Medicii vor depăși limita maximă de 48 de ore de muncă pe săptămână. Acum proiectul se află la Senat, vom vedea dacă îl vom putea transforma într-un proiect funcțional“, a declarat pentru RL Horia Cristian. Documentul a fost semnat de aproximativ o sută de parlamentari și va putea fi îmbunătățit în momentul în care va fi dezbătut în comisiile de specialitate din cele două Camere.

De altfel, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Dorel Sandesc, a recunoscut pentru HotNews. ro că proiectul nu este finalizat și suportă îmbunătățiri.

„Va trebui gândită o formula prin care să se evite excesele (…) să se stabilească o limită pentru onorariile experților solicitați în mod expres de pacienți“, a explicat Dorel Sandesc. Proiectul prevede că în spitalele publice banii rezultați din serviciile medicale în regim privat devin venituri proprii ale spitalului, iar managerul spitalului poate „recompensa performanța profesională a personalului de specialitate medico-sanitar și administrativ prin acordarea de recompense financiare, care se cumulează cu veniturile salariale“. Proiectul nu prevedere o grilă în funcție de care se vor calcula pachetele de servicii. Momentan, proiectul se află depus la Senat.   

Cele mai citite

Claudiu Târziu (AUR): „Aberant, un elev român este amendat pentru patriotism!”

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se declară revoltat de cazul unui elev de liceu din...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....
Ultima oră
Pe aceeași temă