Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Societatea civila cere rediscutarea Legii ANI

Forma in care a fost adoptata, in Comisia juridica a Camerei Deputilor, legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) este "inacceptabila" si denota "conflictele personale" si "tendintele protectioniste" ale parlamentarilor, ...

Share

Rl online 0 comentarii

18.10.2006 - 00:00
Forma in care a fost adoptata, in Comisia juridica a Camerei Deputilor, legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) este "inacceptabila" si denota "conflictele personale" si "tendintele protectioniste" ale parlamentarilor, precum si "lipsa totala de consideratie fata de interesele cetatenilor pe care ii reprezinta", considera reprezentantii a sase organizatii nonguvernamentale. "Prin amendamentele aduse de comisia de specialitate a Camerei Deputatilor, institutia (ANI Ð n.r.) a pierdut parghiile reale de control si are de aplicat un drept material diluat si nesemnificativ care anuleaza insasi ratiunea de a exista a legii si a agentiei. Forma adoptata de Comisia juridica duce la o situatie mult mai slaba decat ce este reglementat in acest moment, ceea ce este inacceptabil", se arata intr-un comunicat semnat de Centrul de Resurse Juridice, Institutul pentru Politici Publice, Transparency International, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Fundatia Concept si Agentia de Monitorizare a Presei. Subliniind ca "Romania este inca supusa unui proces de monitorizare atenta" si consecintele pe care le-ar avea "lipsa unor prevederi serioase si credibile care sa contribuie la prevenirea coruptiei", organizatiile semnatare cer presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, si Biroului Permanent sa retrimita textul Comisiei juridice astfel incat sa se revina la elementele-cheie pe care proiectul Ministerului Justitiei le-a avut la promovarea in Parlament. "Consideram ca nu poate fi amendat un text de act normativ intr-o asemenea masura incat textul astfel rezultat sa reprezinte in fapt o initiativa legislativa distincta de proiectul de lege supus dezbaterii", atentioneaza reprezentantii societatii civile. Semnatarii comunicatului-apel mai solicita organizarea unei dezbateri publice la care sa fie invitati toti liderii de grup parlamentar din Camera, societatea civila si partile interesate, in care sa se discute amendamentele la lege depuse". De asemenea, autorii cer publicarea, pe pagina de Internet a Camerei Deputatilor, a listei de amendamente depuse, a votului final dat de membrii Comisiei juridice si a inregistrarilor audio sau a stenogramelor lucrarilor". "Este de datoria clasei politice din Romania sa inteleaga si sa-si asume responsabilitatea inclusiv pentru felul in care o astfel de actiune va afecta direct sau implicit nivelul de trai al cetatenilor", isi argumenteaza demersul organizatiile nonguvernamentale.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...