18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportDe ce amână Parlamentul schimbarea lui Mișu Negrițoiu din fruntea ASF. Omul...

De ce amână Parlamentul schimbarea lui Mișu Negrițoiu din fruntea ASF. Omul promovat de Ion Iliescu a fost salvat de gașca lui Tăriceanu

Propunerea de revocare a lui Mișu Negrițoiu din postul de președinte al ASF a revenit pe agenda Parlamentului, după șase luni de amânări. Însă Negrițoiu a primit un respiro, cu sprijinul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE).

Astfel, raportul prin care se propune revocarea a ajuns pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, care l-a pasat Birourilor Permanente reunite din motive procedurale (Negrițoiu a fost instalat în funcție de plenul reunit – n.r.). Însă, la ședința conducerii reunite, subiec-tul nu mai  fost discutat. Chestionat de liberali despre subiectul revocării lui Negrițoiu, Tăriceanu a afirmat că ordinea de zi se referă doar la funcții vacante în instituții subordonate Parlamentului (inclusiv cea de vicepreședinte ASF). ”Deci nu s-a întâmplat nimic la Senat, la Biroul din Senat? Nu s-a luat altă decizie, după cum a apărut în presă că urmează să se propună demiterea conducerii ASF?”, întreabă Raluca Turcan (PNL), potrivit stenogramei.

Revocarea, „uitată“

Tăriceanu dă același răspuns de două ori. ”Nu, eu nu îmi aduc aminte ca ASF-ul să fi fost decât în discuția referitoare la un singur post, era vorba de postul de vicepreședinte, nu ca instituție”, este primul răspuns.  ”Doamna Turcan, vă repet la ASF nu s-a discutat decât despre posturile care vor deveni vacante, dar nu astăzi”, afirmă Tăriceanu, după care încheie ședința.

Situația lui Negrițoiu ar urma să fie discutată într-o ședință viitoare. Președintele Senatului ar fi avut posibilitatea de a suplimenta ordinea de zi, dacă ar fi dorit. Revocarea șefului ASF trebuie votată într-o ședință a plenului reunit.  Reuniunea conducerii celor două Camere s-a petrecut în absența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, plecat din țară. Dragnea a anunțat, săptămâna trecută,  că în perioada următoare va declanșa procedurile parlamentare pentru demiterea întregii conduceri a ASF, acuzându-l pe Negrițoiu că el este cel care a furnizat informații care au generat scandalul naționalizării pensiilor private.

Filiera Chițoiu-Rușanu

După ședința conducerii Parlamentului, Tăriceanu a adoptat o atitudine nuanțată față de conducerea ASF. Întrebat despre scandalul  informaţiilor privind o eventuală naţionalizare a fondurilor private de pensii, el a comentat că ASF a luat „măsurile care se impu-neau” în faţa unei acţiuni de ”dezinformare gravă”. El a evitat să răspundă dacă revocarea preşedintelui ASF este necesară, deși raportul care îl vizează pe acesta datează din octombrie 2016 și este legat de scandalul polițelor RCA. ”Nu am apucat să citesc rapoartele comisiilor în aşa fel încât să îmi pot forma o părere”, a afirmat Tăriceanu.

Potrivit unor surse parlamentare, Negrițoiu este susținut de Daniel Chițoiu, unul din oamenii de încredere ai lui Tăriceanu. Relațiile dintre Chițoiu și Negrițoiu sunt mai vechi. Negrițoiu i-a succedat la șefia ASF lui Dan Radu Rușanu, nașul lui Chițoiu, Negrițoiu continuând politica inițiată de Rușanu. În interiorul ALDE, Chițoiu a generat numeroase nemulțumiri, pentru că influențează multe din deciziile luate de Tăriceanu. Fosta soție a lui Chițoiu a lucrat la ASF, dar a plecat din instituție după ce a fost trimisă în judecată de DNA.

Scenariile PSD

O decizie privind soarta lui Negrițoiu ar putea fi luată de coaliția PSD-ALDE după întoarcerea în țară a lui -Dragnea. În așteptarea acestuia, social-democrații se pregătesc pentru toate variantele. Ei vor să fie siguri că, dacă Dragnea va persista în dorința demiterii lui Negrițoiu și se va înțelege cu Tăriceanu, vor avea baza juridică pentru schimbare. Unii dintre ei susțin că ar trebui modificată legea de funcționare a ASF, care permite revocarea unui membru ASF doar dacă acesta nu mai îndeplinește condițiile legale de la numire. Pentru a bloca posibilitatea lui Negrițoiu de a se adresa instanței, mulți parlamentari susțin că este necesară modificarea legislației.

Pe de altă parte, unii parlamentari invocă necesitatea unui nou raport al comisiilor parlamentare de resort. Și aceasta,  pe motiv că raportul discutat acum a fost aprobat de fostele comisii, iar acum comisiile parlamentare au o altă componență, inclusiv cu partide precum USR, care nu făceau parte din vechiul Legislativ. 

Acuzațiile din raportul parlamentar

Într-un raport al Comisiilor de specialitate ale Parlamentului întocmit în octombrie anul trecut în urma unei analize asupra modului în care ASF a gestionat, la acel moment, criza de pe piaţa RCA, se propunea revocarea lui Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte al ASF.

Potrivit documentului, membrii comisiilor de specialitate (cele două comisii economice și cele două comisii de buget) au constatat că reputaţia lui Negriţoiu „este iremediabil afectată de imaginea nefavorabilă creată în piaţa de asigurări”. Propunerea revocării a fost votată cu majoritate largă –  67 de voturi pentru, o obținere și un vot neexprimat.

Anterior, subiectul fusese discutat și de Comisia economică, după ce mai multe asociații de transportatori s-au adresat Parlamentului, exprimându-și nemulțumirea față de administrarea defectuoasă a pieței asigurărilor din România.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă