14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportSenatul a votat procedura de revocare a lui Vacaroiu

Senatul a votat procedura de revocare a lui Vacaroiu

Inca presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu se afla la un pas de revocarea din functie. Ca o consecinta a trocului de marti dintre liderii grupurilor parlamentare, plenul Senatului a votat mult disputatul articol 29 din noul Regulament care permite schimbarea lui Vacaroiu cu votul majoritatii senatorilor.

Si nu le-a fost deloc greu. Timp de doua luni, PSD a reusit cu brio sa blocheze dezbaterea regulamentului, lalaind discutiile pentru fiecare articol in parte, ore si chiar zile intregi. Ieri insa fiecare articol a fost votat cu o viteza nefireasca pentru stimabilii alesi, de parca si-ar fi propus sa stabileasca vreun record in materie. 30 de secunde articolul! “Sunt interventii? Nu! Supunem la vot”, isi grabea Vacaroiu colegii. Atat de zorit era nea Nicu sa-si pecetluiasca revocarea incat staff-ul tehnic nu mai putea sa tina pasul, nereusind sa introduca la timp in computer articolele ce trebuiau adoptate.
Inainte insa de a trece la vot, pentru a asigura opozitia ca intelegerea celor 25 de zile va fi respectata, coalitia a propus introducerea unui nou articol. Votat de toti senatorii, acesta spune ca prevederile delicate, cele referitoare la revocare, vor putea fi puse in aplicare “numai dupa 25 de zile calendaristice de la publicarea regulamentului in Monitorul Oficial”.
Oarece probleme a ridicat, dupa cum era si firesc, “celebrul” articol 29, care se refera la revocarea din functie a presedintelui Senatului. Termenii intelegerii de marti au fost foarte clari, dar alesii s-au facut totusi ca dezbat. Macar asa, de ochii lumii! Din partea PSD, Doru Ioan Taracila a reiterat ideea ca “textul propus de reprezentantii majoritatii ar fi neconstitutional”. Isonul a fost tinut social-democratilor de PRM. Doru Liviu Bindea a reluat ideea neconstitutionalitatii, lansand chiar varianta ca ar trebui sa existe o similitudine intre procedura de revocare a presedintelui Senatului si cea a… presedintelui Romaniei. Punctul de vedere al UDMR a fost sustinut de senatorul Ecstein Kovacs. L-a ajutat Vacaroiu: “Poate sintetizati! Ati vorbit si la dezbateri generale”, se mai auzea din cand in cand de la prezidiu. In cele din urma, s-a trecut la vot si, cu 58 de voturi “pentru” si 38 de voturi “contra”, a fost pecetluita soarta lui nea Nicu. Potrivit noului articol 29 din Regulamentul Senatului, va putea fi revocat la propunerea a jumatate plus unu din numarul total de senatori. Aceasta varianta, pentru care s-a luptat atat coalitia, este insotita de o alta, mult mai restrictiva, potrivit careia ar trebui sa se dovedeasca incalcarea Constitutiei sau in mod repetat a prevederilor Regulamentului de catre presedinte.
Cu un “scor” asemanator (56 voturi pentru, 28 de voturi contra) a fost adoptat rapid si articolul urmator din Regulament. Acesta aduce ca noutate imposibilitatea presedintelui de a mai conduce sedintele Biroului Permanent sau de plen in care se discuta revocarea sa. Prin aceasta formulare, coalitia dovedeste ca si-a invatat lectia amara din ultimele luni, cand nea Nicu s-a folosit de toate atributiile sale pentru a trage de timp si a-si amana cat mai mult debarcarea.
Gandul ca vor scapa in curand de Vacaroiu i-a binedispus teribil pe parlamentarii Coalitiei. Vesel nevoie mare, inainte de a vota articolul 29, aliatii au inceput sa-l ironizeze pe Vacaroiu. “Si acum ce facem, ii spunem adio dupa sedinta?”; “Lasa-l ca-i trist, ia uite!”, dialogau senatorii puterii. In timpul votului, satisfactia de a apasa pe butonul care-l va detrona pe Vacaroiu a fost maxima. Toti erau veseli si faceau glumite. Mai stresat parea liderul de grup Puiu Hasotti, grijuliu ca subalternii sa nu faca vreo boacana si sa voteze gresit. “Nu, nu, nu!”, a strigat Hasotti inainte de vot.

Ultima orA: Pana la ora 19.00 senatorii au adoptat toate cele 216 articole ale regulamentului. Ca sa nu mai piarda timpul, printr-o singura ridicare de mana s-au votat la “pachet” si cate 20 de articole.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă