8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportSenatorii puterii au parat atacul opozitiei

Senatorii puterii au parat atacul opozitiei

Parlamentarii Coalitiei au reusit ieri sa respinga, cu 57 de voturi “contra” la 51 de voturi “pentru”, motiunea simpla depusa la sfarsitul saptamanii trecute de PSD si PRM. Motiunea, avand titlul pompos “Explozia preturilor a devenit insuportabila pentru populatie”, a fost cea de-a doua semnata de opozitie de la inceputul actualei sesiuni parlamentare. Emotiile privind rezultatul votului erau mari, mai ales daca avem in vedere majoritatea extrem de fragila din Senatul vaduvit prin plecarea euroobservatorilor.

Guvernul a sustinut ca motiunea este nefondata

La fel cum s-a intamplat la motiunea pe tema agriculturii, liderii social-democrati nu s-au inghesuit sa-si puna semnatura pe text. Tot ca o dovada a dezinteresului fata de motiune si subiectul acesteia, senatorii nu s-au grabit nici sa vina la sedinta. Iar atunci cand si-au facut aparitia, a fost evidenta lipsa de interes. Iesitul din sala, lecturarea ziarelor, navigatul pe Internet sau vorbitul la telefon le-au ocupat alesilor timpul pe intreaga perioada alocata motiunii.
Punctul de vedere al Guvernului a fost prezentat senatorilor de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Acesta a dat asigurari opozitiei ca Executivul acorda “toata atentia” problemelor ridicate, dar i-a acuzat pe semnatari ca au depus o motiune care nu are legatura cu realitatea. Ministrul a trecut in revista realizarile Guvernului din ultimele luni, fara a uita, insa, sa-i atentioneze pe autorii pesedisti ca multe dintre aspectele criticate in motiune sunt efecte ale negocierilor incheiate de Cabinetul Adrian Nastase. Referindu-se la invocatul numar mare al celor care traiesc la limita subzistentei, ministrul Barbu i-a acuzat pe semnatarii motiunii ca au facut “afirmatii gratuite, care ascund esecul politicilor anterioare”. Mai mult, el a subliniat, in repetate randuri, “caracterul nefondat si tendentios al motiunii”.

PSD-istii au apelat la “recuzita”

Din dorinta de a avea un impact mai mare asupra colegilor, social-democratii nu s-au dat in laturi de la spectacol. Senatorul Aurel Simionescu a urcat la tribuna cu “material didactic”: ulei, zahar, orez si malai. Alesul a lasat insa pe pupitru, pentru a nu se impovara probabil, varza si morcovii. In plus, el a gasit potrivit sa includa in discursul sau si atacuri la adresa presedintelui tarii. “Poate si aici e nevoie de interventia domnului Basescu, dimineata sau seara, oricand gandeste domnia sa mai bine”, a rostit Simionescu de la tribuna Senatului. Isonul i-a fost tinut din banca de pesedistul Ion Vasile, care l-a apostrofat pe ministrul Gheorghe Barbu. “Domnule ministru, va dam pe langa ardeiul ala si un morcov, poate aveti nevoie”, a strigat in picioare prietenul lui Omar Hayssam.
Atacul pesedist a fost continuat de Viorel Stefan. Acesta a tinut sa precizeze, in cunoscutul spirit demagogic al formatiunii sale, ca nu au relevanta angajamentele luate de Guvernul Nastase, ci doar… actuala stare de fapt.

“Mesaj de retorica populista”

Senatorii Coalitiei au criticat si ei vehement motiunea depusa de opozitie. Liberalul Varujan Vosganian a catalogat motiunea ca fiind “text de retorica populista”, cu ajutorul caruia “se iroseste timpul”. “Una e sa deformezi cifre care exista si alta e sa inventezi cifre care nu exista”, a spus senatorul, indemnandu-i pe reprezentantii opozitiei sa-si ia consultanti cunoscatori in domeniu, “pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai repete”. Semnatarii motiunii au fost acuzati de greseli si de catre liberalul Paul Pacuraru. Potrivit acestuia, initiatorii din PSD si PRM au dat dovada de “mentalitati care tin de un trecut demult apus”. La capatul a mai bine de trei ore de dezbateri, soarta motiunii simple a fost pecetluita: respingere prin votul majoritatii.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă