Senatorii PSD ar fi dorit ca numai ei sa-l poata schimba pe Vacaroiu

Comisia pentru modificarea Regulamentului Senatului a inceput ieri in forta dezbaterea celor peste 300 de amendamente, prin interzicerea participarii la discutii a presei. Motivul invocat de presedintele comisiei, Radu Berceanu, a fost acela ca ...

Share

Tomita Petcu 0 comentarii

02.09.2005 - 00:00
Comisia pentru modificarea Regulamentului Senatului a inceput ieri in forta dezbaterea celor peste 300 de amendamente, prin interzicerea participarii la discutii a presei. Motivul invocat de presedintele comisiei, Radu Berceanu, a fost acela ca senatorii ar fi tentati sa faca mai mult spectacol pentru camerele de filmat decat sa se concentreze asupra amendamentelor. S-a votat deci ca presa sa nu aiba acces. In spatele usilor inchise s-au facut presiuni nu pentru inlaturarea lui Vacaroiu, ci pentru ingreunarea schimbarii sale din functie.
Din cele cateva sute de amendamente, doar aproape 30 se refera la modul de revocare a presedintelui Senatului. Majoritatea apartin PSD si PRM, conservatorii avand si ei unul. In logica pesedista, Nicolae Vacaroiu ar putea fi revocat (culmea!) numai la propunerea colegilor de partid. "Revocarea din functie a presedintelui Senatului se face de catre grupul parlamentar care l-a propus pentru aceasta functie, sub semnatura liderului de grup", suna amendamentul pesedist. In plus, "propunerea de revocare se poate face numai pentru savarsirea unor fapte grave, prin care acesta a incalcat prevederile Constitutiei". Din start, pesedistii au exclus posibilitatea revocarii lui Vacaroiu si pentru incalcarea Regulamentului Senatului, asa cum se specifica in varianta agreata de senatorii Coalitiei. In continuare, pesedistii au cautat sa incalceasca cat mai mult posibil procesul revocarii. Astfel, dupa ce printr-o minune grupul parlamentar al PSD ar propune revocarea lui nea Nicu, ar urma sa se infiinteze "o comisie paritara formata din 14 senatori, din care sapte ai grupului parlamentar majoritar si sapte ai opozitiei". Aceasta comisie ar urma sa-l audieze pe presedinte, sa analizeze motivele invocate in cererea de revocare si sa intocmeasca un raport in care sa se specifice concluziile la care a ajuns... Si drumul sinuos al revocarii isi urmeaza cursul!... Raportul comisiei impreuna cu propunerea de revocare ar trebui trimise Curtii Constitutionale, care la randul ei trebuie sa-si dea cu parerea asupra motivelor care au stat la baza cererii de revocare. Cu alte cuvinte, daca Vacaroiu a incalcat sau nu Constitutia... Si drumul continua!... Dupa toate acestea, cererea de revocare, raportul comisiei paritare si decizia Curtii Constitutionale vor ajunge din nou la Senat, unde vor fi supuse dezbaterii in plen. "Revocarea presedintelui se dispune prin vot secret, cu bile, cu o majoritate calificata de 2/3 din numarul senatorilor", isi incheie pesedistii traseul lung si anevoios, gandit de ei pentru revocarea presedintelui Senatului. De unde pana unde insa implicarea Curtii Constitutionale in revocarea presedintelui Camerei Superioare? Raspuns vine din partea lui Antonie Iorgovan, care sustine ca atat timp cat seful Senatului este al doilea om in stat, inlocuirea lui trebuie sa se faca aproape la fel cu cea a sefului statului.
Intr-un final s-a acceptat raportul initial al comisiei, sustinut de reprezentantii coalitiei, care prevede la art. 29 privind revocarea presedintelui, alineatul 1, ca "revocarea poate fi propusa la cererea a minim o treime din numarul total al senatorilor in cel putin una din urmatoarele imprejurari: a. incalca prevederile Constitutiei si b. incalca grav si in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune. De asemenea, alineatul 2 prevede ca "revocarea poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor in cazul in care se schimba majoritatea politica din Senat". Rezultatul votului: sase la cinci.

Citește totul despre:

Comentarii