10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportSedinta de guvern comuna a rezolvat multe dintre problemele Romaniei si Ungariei

Sedinta de guvern comuna a rezolvat multe dintre problemele Romaniei si Ungariei

Sedinta comuna a guvernelor roman si ungar, desfasurata ieri, la Bucuresti, este o pagina istorica pentru relatiile dintre cele doua tari. “Nu cred ca cineva ar fi prevazut acum 15 ani ca guvernele celor doua tari vor tine o sedinta comuna aici, in Bucuresti. Nu cred ca vreunul dintre noi ar fi conceput pe atunci ca reprezentantii comunitatii maghiare din Romania se vor afla la o astfel de masa comuna, cu ministri ai Guvernului Romaniei”, declara emotionat vicepremierul Marko Bela, la inceputul reuniunii ministrilor din cele doua tari. “Sunt onorat ca Guvernul Romaniei gazduieste o premiera istorica atat in relatiile bilaterale, cat si in regiune”, spunea, la randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu. Dupa sedinta, premierul ungar, Gyurcsany Ferenc, a marturisit ca se bucura foarte mult de faptul ca Romania se afla doar la un pas de integrarea in UE, deoarece in cadrul european comun “o serie de dureri ale noastre o sa dispara”. Trecutul nu se poate remedia, dar exista solutia sa traim impreuna, a mai apreciat oficialul maghiar. La randul sau, premierul Tariceanu a subliniat ca obiectivele celor doua guverne sunt convergente, in beneficiul propriilor cetateni. O noua sedinta de guvern romano-ungara se va desfasura anul viitor, la Budapesta.

Proiecte comune

Cei 41 de ministri (17 maghiari si 24 romani) au aprobat 11 proiecte comune, dintre care cele mai importante privesc: promovarea turismului regional, prevenirea si combaterea inundatiilor determinate de raurile transfrontaliere, schimburile de elevi (in cadrul programelor de turism educational), dezvoltarea infrastructurii in zonele de granita (drumul expres Baia Mare – Vaja a fost stabilit ca prioritate), crearea unui Birou al Tineretului (inspirat din modelul franco-german) si asigurarea logisticii pentru trei licee (Liceul in limba romana din Battonya, Liceul “Bolyai” din Targu-Mures si Liceul “Teglas Gabor” din Deva). La finalul sedintei, ministrii au semnat si 15 acorduri de colaborare, cele mai multe in domeniile economic si cultural, dar si pentru a usura procedurile de trecere a frontierei. Astfel, autoritatile din cele doua tari vor gasi o solutie privind introducerea procedurilor de control vamal si politienesc in timpul mersului trenurilor de pasageri.

Consulat la Miercurea Ciuc

Ministrii romani si ungari au decis infiintarea Fundatiei Romano-Ungare “Gojdu”, cu sediul in Curtile “Gojdu”, la Budapesta, precum si a Muzeului Memorial “Gojdu”, a Librariei “Gojdu” si a Institutului romano-maghiar de parteneriat strategic “Gojdu”. Fundatia va oferi burse studentilor si elevilor merituosi, romani si maghiari. O alta hotarare adoptata ieri vizeaza deschiderea unui Consulat General al Ungariei la Miercurea Ciuc si a unui Consulat Onorific la Iasi, in timp ce Romania va deschide un Consulat General la Gyula si un Consulat Onorific la Gyor. De asemenea, la Sfantu-Gheorghe se va infiinta un Institut Cultural Maghiar. Cele doua guverne au lansat, tot cu ocazia sedintei de ieri, un portal Internet (www.bilateral.ro si www.bilateral.hu), cu legaturi utile la oportunitatile de turism, informatiile economice si mass-media.

Autostrada Bechtel mai asteapta

In cadrul sedintei comune de guvern, “schimbul de idei a atins, printre altele, chestiuni legate de dezvoltarea infrastructurii, ocazie cu care s-a discutat despre autostrada Brasov-Bors si despre construirea sectiunii ungare a autostrazilor conectate la aceasta. Abordarea strategica a dezvoltarii coridoarelor paneuropene IV si VII a fost de asemenea discutata”, se arata intr-un comunicat de presa comun al celor doua institutii.
Raspunzand unei intrebari a jurnalistilor pe tema autostrazii Bechtel, premierul Calin Popescu Tariceanu a confirmat discutiile despre autostrada, dar a punctat cu claritate faptul ca, pana la intrarea in legalitate a contractului incheiat cu firma americana, constructorul nu va mai face nimic. “Am discutat acest subiect, ministrul Transporturilor a fost prezent. Contractul privind autostrada Brasov-Oradea-Bors, incheiat de guvernul precedent, nu respecta reglementarile privitoare la achizitiile publice, de aceea finantarea trebuie asigurata exclusiv din fonduri romanesti, pentru ca nu exista acces la fondurile europene. Din pacate, prevederile contractului nu sunt in acord nici cu legislatia romana. Negocierile dintre Ministerul Transporturilor si contractantul general sunt in curs. Trebuie sa ajungem la un acord care se bazeaza pe un principiu: contractul comercial trebuie sa fie in conformitate cu legile romanesti. De indata ce acesta va fi finalizat, vom incepe lucrarile si vom termina proiectul”, a explicat Tariceanu. In alta ordine de idei, seful Guvernului roman a marturisit ca nu agreeaza segregarea invatamantului pe criterii etnice, asa cum unii doresc pentru Universitatea Babes-Bolyai. “Cred ca e mai important sa permitem convietuirea, nu cred in valentele separarii invatamantului. Universitatea este cea care va imbogati patrimoniul cultural al romanilor si al maghiarilor”, a spus Tariceanu.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă