15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportSe trifurca PNL?

Se trifurca PNL?

Suprematia liderului liberal Calin Popescu Tariceanu este contestata, in premiera, din doua directii. El este atacat atat de lideri precum Crin Antonescu sau Ludovic Orban, pe scurt gruparea Patriciu, dar si de gruparea Stolojan. A treia grupare pentru care au de optat liberalii este a lui Tariceanu insusi si a fidelilor sai.
Chiar daca a scapat la ultima Delegatie Permanenta de infiintarea functiei de presedinte executiv, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu nu este intr-o situatie foarte lejera. Nu doar ca a fost criticat de o serie de lideri precum Crin Antonescu, Ludovic Orban sau Dan Radu Rusanu, dar, cu exceptia lui Bogdan Olteanu, nici un lider important al partidului nu i-a luat oficial apararea. Victoria lui Tariceanu s-a datorat doar obedientei traditionale a sefilor de filiale fata de presedintele partidului. De altfel, potrivit unor surse liberale, si informatia lansata de Traian Basescu potrivit careia Tariceanu ar fi fost duminica la seful statului acasa pentru a stabili comisarul european a starnit nemultumiri printre opozantii liderului PNL.
In ultima perioada, nemultumitii din partid au incercat sa gaseasca o formula de a controla deciziile lui Tariceanu. A trecut aproape neobservat faptul ca la ultima Delegatie Permanenta s-a decis totusi comasarea Biroului Permanent Central cu Comitetul Executiv pentru luarea deciziilor importante. Practic, cadrul de luare a deciziilor se largeste, teoretic, de la 10 la 20 de lideri. In plus, printre cei zece care se adauga se numara Ludovic Orban, Gabriel Sandu (cel care i-a cerut lui Tariceanu sa plece comisar european), Cornel Stirbet (cel care si-a exprimat public opozitia fata de excluderile din partid), Norica Nicolai (mai nou, o critica a lui Tariceanu).
De asemenea, opozantii lui Tariceanu au mai obtinut si declansarea evaluarii ministrilor. Propunerea lansata de Ludovic Orban are aparent un continut tehnic, dar in realitate miza este politica. Fiecare presedinte de filiala va completa un formular privind activitatea ministrilor, iar aprecierile sau criticile vor fi trimise premierului Tariceanu. In aceste conditii s-au amplificat zvonurile privind posibila inlocuire a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu.
Intre timp, adeptii lui Stolojan incearca organizarea in teritoriu. Cel mai puternic pare a fi grupul pentru sustinerea Platformei liberale de la Brasov. Potrivit unui comunicat semnat de Andrei Vocila, membru PNL Brasov, 250 de membri reprezentand aproximativ o treime din numarul total al organizatiei municipale a PNL Brasov isi dau demisia din PNL pentru a i se alatura lui Stolojan, printre ei numarandu-se si fostul deputat PNL Ioan Ghise, exclus din partid in luna septembrie, o data cu Mona Musca, pentru ca ar fi colaborat cu fosta Securitate. La Arad se vorbea deja de faptul ca 50 de membri ai organizatiei judetene urmeaza sa fie exclusi din cauza ca au aderat la platforma Stolojan. Se pare ca numarul parlamentarilor adepti ai lui Stolojan va creste in curand de la patru la peste zece.
De la centru se raspunde cu acuzatii. Ultimul care a iesit la rampa a fost senatorul Radu Campeanu. In cadrul unui seminar cu tema “8 noiembrie 1945-8 noiembrie 2006, arc peste timp”, Radu Campeanu a comentat ca politica actuala urmareste realizarea, in Romania, a unui sistem “mai autoritar al puterii”, prin reforma constitutionala si prin “pulverizarea” partidelor importante. “Au reusit sa disperseze PSD si nu cred ca Geoana poate reface armonizarea in partid, iar fuziunea dintre PNL si PD ar fi insemnat de fapt absorbtia PNL de catre PD”, a afirmat Radu Campeanu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă