19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportSchimbarea garniturii PSD de la conducerea serviciilor secrete

Schimbarea garniturii PSD de la conducerea serviciilor secrete

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al presedintelui Romaniei, a tinut joi seara la ora 19.00 un foarte scurt briefing de presa in cadrul caruia a facut un anunt-bomba: sefii SRI, SIE si DGIPI au demisionat din cauza situatiei create in urma eliberarii lui Omar Hayssam. Cei trei si-au dat demisia in urma unei sedinte convocate de Traian Basescu la Cotroceni, in care s-a analizat grava situatie creata in urma eliberarii lui Omar Hayssam.

In timpul sedintei, ale carei culise vor ramane secrete caci cei prezenti nu au oferit nici o informatie, au demisionat din functie seful SRI, Radu Timofte, seful SIE, Gheorghe Fulga, precum si directorul general al DGIPI din cadrul MAI, Virgil Ardelean. Demisiile celor trei au fost acceptate, urmand ca in termen legal de 30 de zile persoanele demisionate sa procedeze la predarea atributiilor si sarcinilor de serviciu.
Stirea i-a bulversat pe domnii politicieni, multi dintre ei plecati in vacanta. Premierul Tariceanu a aflat stirea de la televizor, propunand rapid “control civil” asupra serviciilor. Nici nu se uscase bine cerneala de pe demisii, ca liberalii au si inceput sa ceara ca, potrivit algoritmului, sa primeasca si ei un serviciu secret pe mana; conservatorii, suparati ca Felix are probleme, au incercat sa dea vina pentru demisii pe seful statului. Voiculescu s-a si grabit de altfel sa ceara demisia lui Traian Basescu; udemeristii asteapta cuminti nominalizarile; pesedistii au cerut sesiune extraordinara pentru a scurta perioada instalarii unei noi conduceri definitive si au inceput declaratii de aparare a sefilor serviciilor secrete promovati de PSD si Ion Iliescu.

Primele zvonuri despre inlocuitori

Au inceput sa circule primele zvonuri. Din surse PD, se pare ca democratii iau in calcul pe Claudiu Saftoiu, Mihai Stanisoara sau Sorin Frunzaverde pentru nominalizarea la sefia SIE sau SRI. “Traian Basescu nu i-ar fi demis pe Gheorghe Fulga, Radu Timofte si Virgil Ardelean daca nu s-ar fi asigurat in prealabil ca are inlocuitorii potriviti pentru cei trei directori ai SIE, SRI si DGIPI”, au declarat surse din conducerea PD. Aceleasi surse au mai aratat ca, daca un democrat va fi numit sef al SIE, liberalii vor putea pretinde postul de sef al SRI, pentru ocuparea caruia ar putea nominaliza un om extrem de incomod pentru Traian Basescu si pentru PD. Basescu nu le va accepta o asemenea propunere, asa ca PNL va trebui sa desemneze o persoana acceptabila pentru seful statului. In plus, posibilul sef liberal al SRI ar trebui sa fie acceptat si de majoritatea parlamentarilor. In Legea SRI se prevede ca directorul Serviciului este numit de Camera Deputatilor si Senat, in sedinta comuna, la propunerea sefului statului, in urma audierii celui propus de catre Comisia SRI, care va prezenta un raport in fata celor doua Camere ale Parlamentului.

Boc nu vrea ingerinte politice

Liderul PD, Emil Boc, a lamurit situatia explicand ca numirea noilor sefi ai serviciilor secrete nu ar trebui sa se faca cu implicarea politicului. “Nu exista nici un fel de prevedere in protocolul Aliantei PNL-PD cu privire la nominalizarea sefilor serviciilor secrete, pentru ca aici avem prerogative constitutionale clare: presedintele propune si Parlamentul voteaza”, a spus Boc. In opinia lui Boc, trebuie oprita influenta politicului la usa securitatii nationale si a interesului national si trebuie ca partidele politice sa-i lase pe cei care trebuie sa propuna sa faca cea mai buna analiza.

Pesedistii se revolta

Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD: “Trebuie lamurit in perioada imediat urmatoare care sunt resorturile profunde ale acestor demisii, pentru ca, din cate am inteles, aceste demisii se refera la un caz extrem de grav, complicat, o persoana suspicionata de a fi organizat si desfasurat acte de terorism. Am fost anuntati de toate institutiile statului in legatura cu aceste probleme. Or, in acest moment, faptul ca aceasta persoana a disparut si, iata, apar demisii la cel mai inalt nivel reprezinta un element extrem de complicat. Trebuie sa stim daca in mecanismul intern al institutiilor statului a intervenit un incident deosebit de grav, care a generat aceste demisii sau daca suspiciunile privind acoperirea acestui caz, intr-o forma sau alta, isi dovedesc a avea temeiul. Daca am ramane numai la aceste demisii cu cauze obscure, cred ca lucrurile ar putea sa mearga intr-o directie extrem de neplacuta pentru Romania ca tara. Eu, din cate ii stiu pe cei doi conducatori ai SIE si SRI, nu cred ca ar fi facut acest gest daca in spate nu ar fi existat resorturi deosebit de puternice”.

Peremistii si inflatia de intrebari

Lucian Bolcas, vicepresedinte executiv al PRM: “Sunt multe semne de intrebare. De ce alte situatii, care au dus la compromiterea unor servicii speciale, nu au provocat asemenea demisii? De ce tocmai cazul Omar Hayssam, un caz care este cladit pe prea multe variabile ca sa-si poata gasi un raspuns? Evident ca aceste demisii trebuie analizate si in contextul politic actual, un context al unei ofensive impotriva unor oameni politici pe alte cai decat cele politice. Este vorba de veritabila politie politica declansata de CNSAS impotriva unor oameni politici, impotriva unor oameni publici”.

Despre momentul oportun

Cristian Pirvulescu, presedinte al Pro Democratia: “Era un moment oportun, asteptat de multa vreme. Opinia publica era stupefiata de lipsa de reactie a autoritatilor romane in cazul in care un presupus terorist, dar considerat de opinia publica datorita reactiei mass-media de anul trecut cu siguranta terorist, toate acestea au condus la aceasta solutie. Daca vrem sa ne gandim la contextul politic, atunci presedintele, care nu este deloc insensibil la politica interna, a gasit ca este momentul cel mai oportun sa scape de eventuala presiune a PNL in ceea ce priveste numirea unuia din sefii serviciilor secrete dintre persoanele agreate de acest partid”.

Sa vedem nominalizarile!

George Scutaru, deputat PNL, secretar al Comisiei de aparare: “Este necesar ca in septembrie, odata cu debutul sesiunii parlamentare, presedintele Basescu sa vina cu nominalizarile in fata Parlamentului pentru noii sefi ai SRI si SIE, fiindca doua servicii de calibrul lui SRI si SIE nu pot fi conduse prin interimari”.

Inceputul reformarii serviciilor secrete

Cezar Preda, vicepresedinte PD: “E clar ca sefii serviciilor nu au putut gestiona miscarile unui suspect de terorism si faptul ca au demisionat si le-a fost acceptata imediat demisia inseamna ca ne indreptam spre o normalitate si cred ca este inceputul reformarii serviciilor secrete romanesti. Nu cred ca are vreo importanta daca acest gest a fost unul unilateral, venit din onoarea celor trei, sau a fost ceruta demisia, important este ca acest lucru s-a intamplat si eu cred ca intr-o tara care doreste sa intre in UE si reformarea serviciilor trebuie sa aiba un inceput si cred ca acest inceput va fi de astazi”.

Nici UDMR nu vrea politizare

Laszlo Borbely, vicepresedinte executiv al UDMR: “Evident este o decizie unilaterala, dar probabil ca in ultimele luni de zile au fost unele discutii in legatura cu functionarea acestor institutii. Eu cred ca au intervenit si unele lucruri de ultim moment, cum ar fi fost intr-adevar acest caz al lui Omar Hayssam si vom vedea ce se va intampla in continuare, pentru ca de fapt aceste institutii trebuie sa fie sub control parlamentar, trebuie sa fie totodata institutii care sa nu fie politizate si in acest sens asteptam evolutiile urmatoare”.

PC si Felix contra Basescu

Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC: “Este unul dintre cele mai rasunatoare sau profunde esecuri ale mandatului prezidential Basescu, care de mai multe ori, in loc sa laude de exemplu mediul de afaceri, a laudat serviciile secrete conduse chiar de catre cei care au demisionat in bloc. Lauda de atunci era o lauda si pentru Basescu, esecul de acum, in mod evident, va trebui sa fie asumat ca fiind si esecul domnului Basescu. Indiferent de motivele demisiei, dincolo de acest esec prezidential, este important ca demisiile acestea sa permita in continuare reformarea profunda si depolitizarea acestor institutii si era poate mai bine ca presedintele Basescu sa asculte avertismentele pe care coalitia si in mod special PNL-ul si PC-ul le-a formulat pe tema ineficientei serviciilor secrete pana acum. Basescu trebuie sa-si asume acest esec. Aceasta este pozitia lui Dan Voiculescu si a PC”.


Scenarii de stanga

Secretarul Comisiei Parlamentare de Control al SRI, Ion Stan, a declarat in cadrul unui interviu acordat BBC ca demisia in bloc a sefilor serviciilor secrete “poate ascunde lucruri foarte grave”. El a afirmat ca se poate presupune ca cei trei sefi de servicii “nu au raspuns si nu au vrut sa faca anumite compromisuri, care s-ar fi putut constitui in derapaje de ordin politic, in derapaje de la legea de organizare si functionare a celor trei servicii.”

Cele mai citite

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă