7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportScandalul continuă la CNCD: Candidatul minorităților se bucură de tratament preferențial?

Scandalul continuă la CNCD: Candidatul minorităților se bucură de tratament preferențial?

Candidatul propus de minoritățile naționale pentru un loc în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va fi reaudiat, din motive încă necunoscute, miercuri dimineață, în Comisii, în condițiile în care, trei ore mai târziu, parlamentarii vor vota cei șase noi membri ai CNCD. Acest candidat nu se află pe lista scurtă adoptată de Comisii după audieri.

Citește și: Eficiență maximă în Parlament: Cei 17 candidați la CNCD au fost audiați în 34 de minute

Ilie Dincă va fi reaudiat, miercuri dimineață, începând cu ora 09.00, în Comisii, în urma unei cereri a deputatului Nicolae Păun, aprobată în ședința Birourilor Permanente de marți.

Informația a fost confirmată pentru România liberă chiar de Biroul de Presă al Camerei Deputaților. Motivul reaudierii, însă, nu a fost făcut public, iar deputatul Nicolae Păun nu a răspuns solicitării Rl privind cererea de reaudiere.

Reaudierea unui singur candidat, legală?

Președinta APADOR-CH, Nicoleta Andreescu, membră a Coaliției Anti-discriminare, a arătat, pentru Rl, că nu este în regulă se se facă audieri pentru un singur candidat, ci ar trebui reaudiați toți candidații, în condițiile, la ședința din 24 martie, fiecare candidat a avut doar două minute la dispoziție pentru a-și expune activitatea profesională și motivele pentru care este calificat pentru un loc în Colegiul Director al CNCD. Totodată, Andreescu a punctat că este important dacă această reaudiere va schimba decizia Comisiilor privind raportul întocmit după ședința de săptămâna trecută.

Citește și: Nou scandal pe tema audierii candidaților la CNCD

Ea a arătat că audierile trebuie să se facă în condiții de transparență și claritate pentru toți candidații.

OUG 137/2000, legea care reglementează activitatea CNCD, nu stipulează condiții speciale pentru reaudierea unui candidat. Singura referire în lege privind audierea candidaților apare în articolul 24, care arată că audierea candidaților se face în ședință comună a Comisiilor.

Art. 24
(1) Propunerile nominale pentru Colegiul director se inainteaza birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, cu 60 de zile inainte de data la care mandatele vor deveni vacante. Propunerile vor fi insotite de: curriculum vitae, cazier judiciar si declaratii pe propria raspundere ale candidatilor din care sa reiasa ca nu se incadreaza in prevederile art. 23 alin. (3) lit. e) si f).
(2) Birourile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului publica pe paginile de internet ale Camerei Deputatilor si Senatului candidaturile depuse si inainteaza propunerile comisiilor permanente de specialitate, in vederea audierii candidatilor in sedinta comuna. In termen de 10 zile de la publicarea candidaturilor se pot depune la comisiile permanente de specialitate, in scris, obiectiuni argumentate cu privire la candidaturile depuse.
(3) In urma audierii candidatilor, comisiile permanente de specialitate intocmesc un aviz comun, pe care il prezinta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, pana la data la care expira mandatele.
(4) Candidaturile se aproba cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.

Cine este Ilie Dincă

Ilie Dincă a fost a doua opțiune a Grupului Minorităților Naționale, după Ilie Mario Rafael (președinte al PSD Sector 5). El este director al Asociației Partida Romilor Pro-Europa. A fost președinte al Agenției Naționale pentru Romi, cu rang de secretar de stat, între 2009 și 2013. (CV atașat articolului).

Citește și: Paradoxuri în candidaturile la CNCD: 18 candidați pe șase locuri. Printre ei, o fostă inspectoare la Controlul Cazanelor, un activist care a negat Holocaustul și un consilier arestat pentru luare de mită

Alegerea celor șase noi membri ai CNCD

Miercuri, începând cu ora 12.30, plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților va vota cei șase noi membri ai Colegiului Director al CNCD. Pentru unul din aceste locuri s-au înscris 18 candidați. Unul a fost arestat pentru luare de mită, iar ceilalți 17 – propuși de PSD, PNL, UDMR, Grupul Minorităților Naționale, Coaliția Anti-discriminare, dar și independenți – au fost audiați câte două minute în Comisii, în 24 martie.

Citește și: Controversele continuă la CNCD: Doi independenți și o candidată a PNL, contestați de ONG-uri

În urma acestor audieri, Comisiile au realizat un raport, care va fi prezentat miercuri plenului, înaintea votului. Totodată, Comisiile au acordat un punctaj tuturor candidaților, iar cei care au ieșit pe primele șase locuri sunt: actualul președinte al CNCD, Asztalos Csaba (UDMR), Claudia Sorina Popa, actuală membră a CNCD (PNL), precum și consilierul ministrului delegat pentru Dialog Social, Petre Florin Manole (PSD), Luminița Gheorghiu și Cristian Jura (PSD), dar și independentul Dragoș Tiberiu Nițu.

Citește și: Un candidat la CNCD, arestat, după ce a fost prins când lua 500 de lei șpagă. Reacția organizației care îi susține candidatura

Președinta APADOR-CH a arătat că nu se știe ce conține raportul – dacă este o analiză a tututor candidaturilor sau a celor șase candidați care au primit cele mai multe voturi. ”Parlamentul suferă de lipsă de transparență sau nu există informație oficială în acest sens”, a explicat Nicoleta Andreescu.

Conform unui răspuns transmis Rl de către Senat, ”spre dezbaterea plenului reunit, se supune avizul comun întocmit de cele șase comisii permanente”. Astfel, înțelegem că plenul va da un vot celor șase candidați aflați pe lista scurtă, în urma audierilor din Comisii.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă