10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportSa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic

Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic

Potrivit proiectului de modificare a Constitutiei realizat de un grup de juristi ai PSD la solicitarea lui Mircea Geoana, imunitatea parlamentara nu se pierde, ci se conserva, mult mai bine chiar.

Mircea Geoana a anuntat ieri ca PSD si PC au strans 40 dintre semnaturile necesare pentru inceperea demersului de revizuire a Constitutiei. Problema lui Geoana este Ion Iliescu, cel care a refuzat ieri sa semneze, fiind consecvent ideii ca Legea fundamentala nu poate fi modificata "pe fuga", fiind un proces indelungat. Nici apropiatii acestuia nu au facut-o. Este, de pilda, cazul senatorului serban Nicolae.  La proiectul de revizuire a Constitutiei a lucrat un grup de experti, iar textul urmeaza a fi analizat luni de catre conducerea PSD.

 

Insusi seful colectivului de juristi PSD, Valer Dorneanu, este de parere ca o revizuire a Constitutiei necesita proceduri atat de serioase incat "trebuie facuta la inceputul legislaturii; este un proces mai amplu si trebuie insumate toate temele acumulate de la ultima revizuire a legii fundamentale". Totusi, punctual, liderii PSD se pregatesc, pe de o parte, sa-i reduca din atributii presedintelui, pe de alta parte, sa nu elimine total imunitatea demnitarilor pentru fapte penale savarsite de acestia, ci sa reinventeze noi proceduri prin care ei sa ramana foarte greu de atins. Valer Dorneanu ne-a declarat ca s-a cautat un "organism neutru" care sa avizeze inceperea urmaririi penale, deci dosarele nu vor merge direct in instanta fara sa fie nevoie de aprobari de sus. Exista in acest moment solutia ca PSD sa vina in fata plenului cu trei variante, una mai anevoioasa ca alta.

 

Una dintre institutiile propuse a da aviz este Curtea Constitutionala, ale carei decizii au fost contestate rand pe rand de intreaga clasa politica. A doua propunere a PSD este ca CSM sa dea avizul necesar urmaririi penale, in ciuda criticilor legate de independenta si eficienta Justitiei cu care institutia s-a confruntat in ultima vreme. A treia varianta a PSD, agreata de majoritatea membrilor grupului de lucru, ar fi crearea unei "comisii superioare de imunitate", noul organism urmand a fi alcatuit paritar din parlamentari si judecatori si sa fie condus de presedintele CSM. In privinta sefului statului, juristii PSD, consiliati inclusiv de Adrian Nastase, s-au gandit ca pentru fapte savarsite in afara mandatului inceperea anchetelor si trimiterea dosarelor in instanta nu are nevoie de aviz, iar pentru faptele savarsite in exercitiul mandatului ar fi nevoie de avizul Curtii Constitutionale.

Si asta nu este tot. Liderii PSD spun ca ar dori o revizuire punctuala a Constitutiei prin introducerea unor prevederi care sa prevada "depolitizarea justitiei". Nu se urmareste insa decat introducerea unui singur articol care sa modifice sistemul de promovare in sistem, astfel incat presedintele tarii sa nu mai poata numi pe nimeni. Se propune ca judecatorii, procurorii, sefii Parchetului, ai DNA, ai Inaltei Curti de Justitie si Casatie sa fie numiti de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă