Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Romeo Stavarache - condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită

Fostul primar din Bacău, Romeo Stavarache, a primit o pedeapsa de 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Decizia este definitivă.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 03.11.2017 - 18:22

Romeo Stavarache, fost primar al oraşului Bacău, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, iar timp de trei ani, complementar, nu va avea dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice. De asemenea, fostul edil nu va mai avea dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție de natura celei de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii pentru care a fost condamnat.

Din pedeapsă, fostului primar i se va deduce perioada executată în stare de reținere (o zi), arest preventiv (de la 1 iulie 2014 la 3 septembrie 2014) și arest la domiciliu (de la 4 septembrie 2014 la 3 februarie 2015 și de la 3 martie 2016 la 1 aprilie 2016).

Instanța a decis, totodată, achitarea lui Romeo Stavarache pentru patru infracțiuni de luare de mită care ar fi fost comise în legătură cu doi denunțători și cu omul de afaceri Costel Cășuneanu, inculpat în același dosar. Fostului primar liberal îi va fi, de asemenea, confiscată suma de 153.593,5 lei.

În acest dosar, omul de afaceri Liviu Goian a fost condamnat pentru comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită la trei ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe o durată de 3 ani.

Acesta a fost achitat pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, ce ar fi fost comise în legătură cu doi denunțători.

Omul de afaceri Costel Cășuneanu a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, ca de altfel și Constantin Apostol, fost director general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, care a fost achitat de comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită (două fapte).

În cazul omului de afaceri Liviu Vasile Cenușă, instanța a dispus achitarea acestuia de sub acuza comiterii a două infracțiuni de complicitate la luare de mită.

La 25 iulie 2014, Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată a primarului din Bacău, Romeo Stavarache, pentru cinci infracțiuni de luare de mită, care ar fi fost comise în perioada 2008-2011, suma totală imputată edilului ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.

În același dosar au fost judecați oamenii de afaceri Costel Cășuneanu, Liviu Goian, Liviu Cenușă, precum și fostul director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arăta că, în perioada 2008-2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul a doi dintre inculpați, ar fi pretins și primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani. Astfel, susțineau procurorii, la începutul anului 2008 ar fi pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

„În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008-octombrie 2011, inculpatul Romeo Stavarache a primit suma totală de 810.670 lei. În luna ianuarie 2009, inculpatul a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive. În luna aprilie 2009, a pretins de la același om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008-septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, suma totală de 1.259.789,03 lei", susțineau procurorii.

În rechizitoriu se mai arăta că, în luna martie 2010, Stavarache i-ar fi solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.

„În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei. În perioada martie - aprilie 2009, împreună cu inculpatul Apostol Constantin, i-a solicitat inculpatului Cășuneanu Costel suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24.04.2009. Toate sumele de bani au fost primite de către inculpatul Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de inculpații Liviu Goian, Liviu Vasile Cenușa și Constantin Apostol”, se mai sublinia în rechizitoriu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...