13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportRomanii, proamericanii Europei

Romanii, proamericanii Europei

Alaturi de britanici si olandezi, romanii sunt printre europenii cei mai iubitori de americani. Raportul pe 2006 privind tendintele transatlantice realizat de German Marshall Fund (GMF) arata ca 47% dintre romani sustin rolul de lider al SUA in problemele internationale, o sustinere comparabila doar cu cea a olandezilor (51%) si a britanicilor (48%).
Romanii isi doresc cel mai mult apropierea dintre SUA si UE, 51% dintre repondentii din Romania sustinand necesitatea intaririi relatiei transatlantice. Opinia publica din statele membre ale UE se pronunta insa din ce in ce mai mult pentru o abordare mai independenta a relatiilor diplomatice si de securitate cu SUA (55% in 2006, fata de 50% in 2004). Dorinta americanilor pentru strangerea rela-tiilor cu europenii a scazut si ea de la 60% in 2004, la 45% in 2006. 42% dintre romani il sprijina pe actualul lider de la Casa Alba, un entuziasm neegalat de alte natiuni europene. Asta in timp ce raportul dat ieri publicitatii constata o scadere dramatica a popularitatii presedintelui Bush in SUA si in Europa.

Bush, nepopular in SUA si UE

“Pentru prima data in istoria de cinci ani a proiectului”, sustin concluziile GMF, raportul Relatii transatlantice “arata un procent mai mare de americani care nu sunt de acord cu modul in care presedintele Bush gestioneaza afacerile internationale (58%), fata de numarul celor care ii aproba politica externa (40%). De asemenea, in ultimii cinci ani a crescut si dezaprobarea europenilor fata de modul in care presedintele George W. Bush gestioneaza problemele internationale (de la 56%, la 77% EU9, n.red. – EU9 reprezinta opinia publica din noua tari membre ale UE), iar dorinta europenilor ca Statele Unite sa joace un rol de lider in politica mondiala a scazut mult (de la 64%, la 37% EU9)”.

Euroentuziasti si prieteni ai turcilor

Studiul publicat ieri i-a mai descoperit pe romani ca fiind cei mai importanti sustinatori ai intaririi Uniunii Europene prin extindere (85%) si ai integrarii Turciei in UE (37%). “Tot romanii sunt cu puncte bune deasupra celorlalti, cand declara o atitudine “calda” fata de UE (82%) si SUA (73%)”, mai arata concluziile German Marshall Fund.

Iranul, mai periculos decat Irakul

In ultimul an, atat in SUA cat si in Europa, s-a intensificat dramatic teama de terorismul international (66% dintre europeni il considera o amenintare “extrem de importanta”, fata de 58% in 2005, la fel ca 79% dintre americani, in crestere fata de 72% in 2005). Atat americanii (58%, in crestere fata de 45% in 2005), cat si europenii (52%, in crestere fata de 41%) vad in fundamentalismul islamic o amenintare extrem de importanta.
Americanii si europenii considera Iranul nuclear o amenintare mai mare decat Irakul instabil si violent. 75% dintre americani si 58% dintre europeni sunt de acord ca amenintarea Iranului este "extrem de importanta”, fata de 56% dintre americani si 45% dintre europeni cu privire la Irak.
Potrivit lui Craig Kennedy, presedintele German Marshall Fund, "reiese clar ca atat americanii cat si europenii au, in continuare, aceleasi sentimente – similare, de altfel – fata de amenintarile care ne afecteaza cel mai mult securitatea. In conditiile in care, pentru prima data, majoritatea americanilor converge cu europenii in a dezaproba politica externa a presedintelui Bush, Statele Unite nu isi pot permite sa ia pe cont propriu lupta politica si diplomatica impotriva provocarilor globale.”

Amenintarea Iranului

79% dintre americani si 84% dintre europeni (EU9) sunt pentru continuarea eforturilor de oprire a achizitiei de arme nucleare de catre Iran si doar 15% dintre americani si 6% dintre europeni considera actiunea militara o solutie mai buna. Daca optiunile pasnice esueaza, 53% dintre americani si 45% dintre europeni sprijina o actiune militara. Francezii sunt mai razboinici, 54% dintre ei optand pentru actiune militara, daca alternativele pasnice esueaza.

Extinderea UE

63% dintre europeni (EU9) considera ca extinderea pe mai departe a UE va ajuta organizatia sa joace un rol mai important in politica mondiala, iar 65% sprijina crearea unui minister de externe al UE.

Turcii racesc relatiile

Sentimentele bune ale turcilor fata de SUA au scazut, pe o scala de 100 de puncte, de la 28 in 2004 la 20 in 2006 si de la 52 la 45 fata de UE. In aceeasi perioada sentimentele bune ale Turciei fata de Iran au crescut de la 34 la 43.

Un sprijin diminuat

Sprijinul europenilor pentru NATO a scazut de la 69% in 2002 (EU9), la 55% in 2006. Cel mai important declin a fost inregistrat in tari percepute ca sprijinitoare ale NATO: Germania, Italia, Polonia si Turcia.

GMF ia pulsul transatlantic

Raportul Tendinte transatlantice ia in fiecare an pulsul relatiilor dintre SUA si Europa. Sunt studiate perceptiile publicului din 12 tari europene, noua dintre acestea (EU9) fiind membre ale UE – Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, iar trei fiind tari candidate – Turcia, Romania si Bulgaria. In Romania, studiul a fost realizat in cooperare cu Societatea Academica Romana. German Marshall Fund, infiintat in 1972 printr-o donatie germana ca semn de recunostinta pentru Planul Marshall, este dedicat promovarii unei mai bune cooperari si intelegeri intre SUA si Europa.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă