13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportRomania va avea comisar european pe 4 ianuarie 2007

Romania va avea comisar european pe 4 ianuarie 2007

Comisarul european propus de Romania va fi votat pe 4 ianuarie 2007. Parlamentul European va da votul pentru noii comisari (roman si bulgar) intr-o sesiune plenara speciala, pe data de 4 ianuarie anul viitor, deci imediat dupa aderarea oficiala a Romaniei. Ieri, Conferinta Presedintilor a stabilit calendarul desemnarii noilor comisari. Audierile candidatilor vor avea loc la sfarsitul lunii noiembrie, data exacta urmand a fi stabilita. Urmeaza a se acorda votul in timpul unei sesiuni plenare speciale, pe 4 ianuarie 2007, cu participarea noilor deputati europeni romani si bulgari. Votul respectiv se va referi doar la cei doi noi comisari, nu va fi pentru intreaga comisie.
Se stia mai de mult faptul ca dupa Raportul de tara, moment in care s-a dat unda verde Romaniei pentru aderarea la 1 ianuarie 2007, Uniunea Europeana va trebui sa-si ajusteze organigrama, mai ales cea a Comisiei Europene. A confirmat-o si presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, in conferinta de presa tinuta impreuna cu primul ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, si, mai recent, Jose Manuel Barroso, ce s-a aflat la Bucuresti umar la umar cu Olli Rehn. Colegiul comisarilor europeni va trebui restructurat pentru a face loc noilor comisari, din Romania si Bulgaria.
Tariceanu a facut zilele trecute un cvasiportret-robot al comisarului roman: sa nu i se poata reprosa nimic din punct de vedere politic sau profesional, sa nu apartina neaparat PNL, sa fie in slujba tuturor cetatenilor Europei.
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a conturat un portret mai complet al candidatului pe care-l va aviza personal: sa nu primeasca instructiuni de la partide si nici de la tara sa, sa fie hotarat, sa dea dovada de integritate personala, sa cunoasca proiectele UE si sa apere interesele tuturor europenilor. Intrebat daca a identificat vreun astfel de candidat ideal in Romania, Barroso nu a dorit sa avanseze nici un nume. Mai mult, nu a dorit sa faca nici un comentariu cu privire la eventuala candidatura a ministrului Justitiei, Monica Macovei. “Criteriile noastre sunt clare si sunt prezente pe pagina de internet”, a conchis oficialul european. Se pare ca Barroso doreste mai intai desemnarea candidatului de catre partea romana, pentru ca apoi, in functie de specializarea acestuia, sa i se gaseasca un portofoliu adecvat. “Nu doresc sa creez instabilitate in cadrul Comisiei, care functioneaza foarte bine. Eu vreau ajustari numai pentru a face loc comisarilor roman si bulgar”, a marturisit Barroso, catalogand ca premature comentariile cu privire la portofoliul viitorului comisar roman.
Nu trebuie uitat faptul ca viitorul inalt functionar pe care tara noastra il desemneaza va avea, pe langa responsabilitati, si beneficii. Comisia Europeana ii va pune la dispozitie un cabinet la Bruxelles, cu cinci, sase membri, tot romani, si o masina la scara, cu sofer localnic. Salariul lunar al comisarului va fi de 18.000 de euro.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă