13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportRomania trebuie sa-si asume ororile comuniste si sa le condamne

Romania trebuie sa-si asume ororile comuniste si sa le condamne

Principalele organizatii ale societatii civile, si nu numai, cer sefului statului sa condamne oficial crimele savarsite de comunisti si sa declare fostul regim comunist drept unul nelegitim si criminal. Intr-un “Apel catre presedintele Romaniei, Traian Basescu”, citit la Grupul pentru Dialog Social, se spune ca “aceste crime trebuie condamnate pentru a raspunde vointei poporului roman care a inceput inca din 1989” si asta “cat mai repede posibil”. “Fostele tari comuniste, acum membre ale Uniunii Europene, au condamnat de mult regimul nelegitim si criminal”, ceea ce reprezinta un argument in plus ca si in Romania sa se intample acest lucru. In apel se arata ca drept probe ale ororilor comuniste stau sute de mii de marturii ale celor oprimati si ale membrilor familiilor acestora, dosarele fostei securitati, precum si documentele oficiale existente in arhivele statului.
Initiatorii “apelului” doresc ca dupa ce seful statului si-l va insusi, acesta sa stea la baza unui proiect de lege care sa fie adoptat de Parlament.
Prezent la dezbateri, istoricul Marius Oprea a declarat ca “o data cu condamnarea comunismului se va produce o restaurare a societatii romanesti”. El a subliniat ca in structurile statului inca mai exista ofiteri activi ai fostei securitati iar acestia trebuie scosi urgent din sistem. “In sfarsit, la 16 ani de la sfarsitul regimului comunist trebuie sa cream o politica menita sa asaneze actuala politica romaneasca”. In plus, Oprea este de parere ca decizia lui Basescu “este una politica. Trebuie sa stabilim de partea cui suntem. De partea regimului totalitar sau de partea dreptatii si adevarului”.
Pe de alta parte, Radulescu Zoner – presedintele Aliantei Civice – a subliniat ca “nu este posibil ca in Romania sa existe o zi de comemorare a Holocaustului si sa se respinga o zi de pomenire oficiala a victimelor genocidului comunist care a durat 40 de ani.
Ticu Dumitrescu crede ca declaratia presedintelui Basescu de condamnare a crimelor comuniste “trebuie sa insemne recunoasterea, asumarea si condamnarea genocidului comunist”. Printre organizatiile semnatare ale “apelului” se numara GDS, Societatea Timisoara, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia etc.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă